Conan Milner

30. 8. 2016

Kousněte si do chili papričky, a jazyk ucítí pálení, i přestože teplota v ústech zůstává stejná. Podobný trik existuje i u máty.

Máta je bylina, která ochlazuje a s oblibou se používá jak v kuchyni, tak pro zdravotní účely. Chlad máty pochází z éterického oleje zvaného mentol.

Tato krystalická látka nám stimuluje v buňkách ty receptory, které vnímají chlad. Je to právě díky mentolu, že kapky proti kašli, zubní pasty a mátové žvýkačky vyvolávají v ústech pocit chladu.

Ve světě existují stovky odrůd máty. Většinou nezáleží na tom, kterou použijete, přesto je tu několik důležitých rozdílů, o nichž byste měli vědět.

20160830-mata2
Ilustrace máty klasnaté od Franze Eugena Köhler, 1887. (Volné dílo)

Obecně řečeno se druhy máty bohaté na mentol používají pro zdravotní účely, zatímco sladší a jemnější odrůdy s minimálním obsahem mentolu (máta klasnatá neboli spearmint) slouží jako přísada do jídla a nápojů.

Máta peprná (peppermint) je hybrid, který má víc mentolu než máta klasnatá, ale méně než máta rolní, proto se používá jak v potravinářství, tak v medicíně. Pro děti a jiné citlivé osoby však může být máta peprná pořád ještě moc silná a měly by sáhnout raději po mátě klasnaté.

Pro zklidnění žaludku

Máta má u zdravotních obtíží celou řadu využití, ale zřejmě nejznámější jsou její léčivé účinky u široké škály zažívacích problémů. Nadýmání, pálení žáhy, žaludeční nevolnost, ranní nevolnost při těhotenství, žaludeční křeče nebo zápach z úst – s tím vším si máta poradí.

20160830-mata3
Ilustrace máty peprné od Franze Eugena Köhler, 1887. (Volné dílo)

I když některé studie nepotvrdily schopnost máty ulevit od zažívacích potíží, většina z nich je opačného názoru. Zklidňující vlastnosti máty se navíc tradují tisíce let. Nejstarší lékařské texty se o mátě také zmiňují jako léku na poruchy trávení.

Bolest a záněty 

Někdy silná máta chladí tak, až pálí. Hlavně máta peprná přišla ke svému jménu na základě své ledově pálivé charakteristiky. To znamená, že tato bylina má nejenom znecitlivující účinek, ale také zvyšuje oběh krve. I díky tomu je máta skvělá bylinka na léčbu bolesti.

Jedna německá studie z roku 1996 zjistila, že zředěný esenciální mátový olej natřený na čelo byl při léčbě bolesti hlavy stejně účinný jako tisíc miligramů acetaminofenu (Tylenol).

Nachlazení a chřipky

Když se u vás objeví zánět, sáhněte po mátě. Pomáhá nejenom u střevní chřipky, ale může vyléčit také symptomy respiračních zánětů. Chladivé výpary mentolu dokáží ulevit od menších bolestí, otevírají póry, čímž snižují horečku a poskytují dočasnou úlevu od ucpaného nosu a kašle.

Máta vás také může ochránit před nemocí. Má antibakteriální a antivirální vlastnosti a spoustu vitamínu C na podporu imunitního systému. Mentol je v dnešní stomatologii běžnou látkou nejenom kvůli příjemné chuti, ale také kvůli tomu, že spolehlivě omezuje záněty a to dokonce i ty, které jsou odolné vůči antibiotikům.

20160830-mata4
Máta rolní neboli Mentha arvensis, v čínštině po che. Tato ilustrace je od A.G. Dietricha z roku 1837. (Volné dílo)

Použití máty

V jídle: za horkého léta je máta všude kolem, tak proč ji nepoužívat každý den? Přidejte čerstvé lístky do tzatziki nebo do salátu vlastního výběru. Pro ochlazující pochoutku smíchejte lístky máty s nakrájeným melounem a šťávou z limetky.  

Čaj: při zažívacích potížích sáhněte po čaji z máty peprné. Sušená máta se používá snadněji než čerstvá, protože jí není potřeba tolik. Co je ale důležité, čaj musí vydávat silnou vůni. Prošlé čajové sáčky s mátou vám sice vodu zabarví, ale jestli chybí vůně, znamená to, že mentol se již vypařil a nápoj už tudíž přišel o své léčivé účinky.

Příprava mátového čaje – vroucí vodou přelijte listy máty a zakryjte alespoň 20 minut. To zabrání esenciálním olejům před vypařením. Čaj můžete pít horký i studený.  

Masážní olej: mentol se kvůli svým pozitivním účinkům na bolest používá v komerčně vyráběných mastech a balzámech. Pokud se rozhodnete pro čistý esenciální olej z máty peprné, smíchejte ho nejdříve s jiným rostlinným olejem (kokosový, olivový atd.). Vyhnete se tím případné kožní reakci.

Máta japonská rostoucí na sopečných půdách je velmi potentní a olej z ní se používá na bolestivé klouby a svaly. Mátový olej se používá také na ochlazení a když se jím potřete v létě, může omezit pocení.

Kapsle proti syndromu dráždivého tračníku: protože mátový čaj a tinktury ztrácejí účinnost, než se dostanou do břicha, zkuste kapsle s esenciálním mátovým olejem, které se rozpouštějí až v tlustém střevě.

Několik zajímavostí o mátě

Roste jako plevel – stejně jako jiné léčivé bylinky, i máta se rychle rozroste všude, kam jí dovolíte. Vyřešit se to dá zasazením do květináčů.

Milovník vody – nenechejte mátu vyschnout. Tato rostlinu si na vodu potrpí, proto ji často najdeme, jak divoce roste u řeky nebo jezera.

Snadno se rozpozná – povědomá vůně a tvar lístků dělají z máty snadno rozpoznatelnou rostlinu. Dalším charakteristickým rysem všech mát je čtyřhranný stonek.

Odpuzovač škůdců – lidem je vůně máty příjemná, ale havěti (hmyz, myši, krysy) se příliš nezamlouvá. Někteří zahrádkáři proto umisťují květináče s mátou poblíž záhonů se zeleninou, aby odradili nenechavé brouky.

Čínská preference – čínští bylinkáři si oblíbili odrůdu máty polní bohatou na mentol. V čínštině se jí říká „po che“, což znamená „tenký leknín“.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“