Conan Milner

20. 9. 2016

Žádná z čerstvých bylinek u nás není tak rozšířená jako petržel. V restauracích se používá spíše jako dekorace než jako součást pokrmu, přesto může být tím nejlepším, co vám na talíři leží.

Tato bylina je bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů a v lidovém léčitelství zastává významné místo.

Ledviny a močový měchýř

Petrželka je sice jednou z nerozšířenějších bylinek na vaření na světě, ale jako lék byla používána dlouho předtím. Zřejmě nejznámější je její účinek na ledviny a močový měchýř.

Německý úřad pro vyhodnocování bylinných léků, Komise E, schvaluje nať petržele na proplachování močových cest. Petržel je také hned po brusinkovém džusu přední volbou bylinkářů u léčby infekcí močového měchýře.

Petržel si vybudovala pověst jako rostlina, která dokáže rozpouštět ledvinové kameny a předcházet jim.

Bylinka pro ženy

Další pradávné využití petrželové nati, které přežilo dodnes, je podpora menstruace. U žen, které zažívají prodloužený cyklus, přináší petrželka úlevu navozením měsíčků.

Proto by to těhotné ženy neměly s petrželkou přehánět. Pár soust tu a tam neuškodí, ale silný čaj nebo sklenice čerstvého petrželového džusu se rozhodně nedoporučují. Bylina se podává ženám tradičně na konci těhotenství, aby se ulehčil porod.

20160920-petrzel
Ilustrace petržele z knihy Köhlerovy léčivé rostliny z roku 1890. (PD Art)

Petrželka je dobrá také pro starší ženy, které se bojí osteoporózy. Jde o skvělý zdroj několika minerálů vhodných pro kosti jako vápník a hořčík. Je to také dobrý zdroj proteinu, železa, kyseliny listové a vitamínů A a C.

Petržela je obzvlášť bohatá na vitamín K nezbytný pro srážlivost krve. Je také vhodná pro muže, protože je v ní hodně zinku, který zlepšuje zdraví prostaty a pomáhá snižovat záněty.

Zdravá zelená 

Sytě zelená barva petrželové nati vypovídá o tom, že jde o rostlinu bohatou na chlorofyl, a to znamená, že pomáhá detoxikovat játra, ochlazovat zanícení, předcházet poškození volnými radikály a chrání tělo před karcinogeny.

Petržel je jedna z mála bylinek, které najdete v obchodě celý rok a dokonce i na zahrádce vám vydrží zelená i v zimě.

Nejčastější jsou dvě odrůdy – petržel zahradní (s kadeřavými lístky) a petržel zahradní italská (s plochými lístky). Obě dvě chutnají podobně, ovšem italský druh má daleko silnější chuť.

V našich končinách se pěstují dva kultivary, a to petržel obecná kořenová, která, jak název napovídá, se pěstuje pro svůj kořen, hojně využívaný v kuchyni, – a petržel obecná naťová, která se pěstuje kvůli listům.

Pomocník pro zažívání

Všechny části petržele jsou vhodné pro zažívací trakt. Rostlina osvěžuje dech, podporuje chuť, uvolňuje plyny a dokonce se dá použít při léčbě syndromu dráždivého tračníku.

Nejsilnější léčivé vlastnosti najdete v semínkách, ovšem ty v obchodech nenaleznete. Pokud si pěstujete petržel doma, rozžvýkejte si pár zelených semínek, které vám přinesou opravdu intenzivní petrželovou příchuť.

Petrželka kadeřavá. (volné dílo)

Stejně jako jiná semena, která pomáhají se zažíváním, i semínka petržele jsou bohatá na esenciální oleje. Přestože samotná semena jsou bezpečná, destilovaný esenciální olej může být při interním požití vysoce toxický.

Existuje mnoho způsobů, jak z petržele udělat lék. Při infekci ledvin nebo močového měchýře vyzkoušejte petrželový džus. U ledvinových kamenů doporučuje Komise E silný čaj připravený z kořene. Trpíte žaludeční nevolností? Zkuste čaj z petrželových semínek.

Víte, co je na petrželi nejlepší? Že je to lék a zároveň potravina. Nejenom výživná, ale také chutná. Není divu, že je tak rozšířená v kuchyních řady národů světa.

Použití v kuchyni

Petržel má v kuchyni široké využití. Přidává se zpravidla čerstvý před servírováním. (Pixabay)

Oblíbený je petržel při přípravě různých ochucovadel. Francouzi mají persillade, omáčku z petrželové nati, česneku a šťávy z citronu, popř. octa. V Brazílii se nasekaná petrželka míchá s jarní cibulkou, aby vznikla směs zvaná cheiro verde.

Argentinci marinují maso v omáčce chimichurri (čti čimičuri) z petrželky, česneku a čili. Italská verze zvaná gremolata kombinuje nasekanou petrželovou nať s česnekem a kůrou citronu.

Na Blízkém východě je petrželka silně zastoupena v salátu tabbouleh, kde se míchá s rajčaty, červenou cibulkou, čerstvou mátou a drcenou pšenicí.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.