Gary Bai Zachary Stieber

a 27. 4. 2023

Manhattanská prokuratura tento týden v soudním podání žádá, že Donaldu Trumpovi by mělo být zakázáno poskytovat médiím nebo veřejnosti důkazy, které vznikly během jeho trestního řízení.

Prokurátoři z úřadu manhattanského okresního prokurátora Alvina Bragga 24. dubna požádali newyorského soudce Juana Merchana o vydání ochranného příkazu, který by omezil, jaké materiály si Trump může prohlédnout a kde je může vidět. Příkaz by také jasně stanovil, že nálezy prokuratury nemohou být poskytovány novinářům ani zveřejňovány na platformách sociálních médií.

Bragg vznesl proti Trumpovi obžalobu 4. dubna, poté, co jej obvinila velká porota, která jednala na základě obvinění předložených Braggem. Jde o právně i společensky kontroverzní případ, ve kterém Bragg obvinil Trumpa ze 34 bodů falšování obchodních záznamů v souvislosti s platbami za mlčení třetím stranám před volbami 2016 (pozn. Stormy Danielsová). Trump prohlašuje, že je nevinný.

Prokurátoři uvedli, že Merchan by měl vydat příkaz, který vyžaduje, aby veškeré povinně poskytované materiály a informace poskytnuté byly použity výhradně pro přípravu obhajoby v případu, přičemž poznamenali, že Trump v mezičase zažaloval bývalého právníka Michaela Cohena a mohl by se pokusit některé materiály v onom sporu použít.

Kromě zákazu šíření a zveřejňování materiálů na sociálních sítích žalobci uvádějí, že příkaz by také Trumpovi znemožnil nahlížet do některých materiálů mimo přítomnost jeho obhájce, což je nezbytné vzhledem k tomu, jak citlivé některé materiály jsou, a vzhledem k tomu, že Trump je federálně vyšetřován kvůli obvinění s nesprávným nakládáním s utajovanými/důvěrnými vládními záznamy (pozn. razie v Mar-a-Lago).

Prokurátoři očekávají, že bude předloženo množství nálezů, včetně zápisů z jednání velké poroty, materiálů získaných v reakci na předvolání velké poroty a forenzních záznamů dvou mobilních telefonů získaných od svědka.

Forenzní záznamy by si Trump bez povolení prokuratury nemohl vůbec prohlédnout, pokud by Merchan s vydáním příkazu v navržené podobě souhlasil. Důvodem je dle obžaloby to, že velká část zobrazeného obsahu, například fotografie z dovolené, nemá žádný vztah k případu. V případě udělení povolení by si Trump mohl příslušné materiály prohlédnout v místnosti se svými právníky.

Žalobkyně z Braggova týmu Catherine McCawová, která soudce o příkaz žádala, uvedla během stání, že pokud by obžalovaný tyto podmínky nedodržel, mohlo by to vést k vyšetřování pohrdání soudem.

Dle žalobců by příkaz obhajobu nepoškodil, protože by stále měla přístup ke všem zjištěním.

Trumpovi právníci uvedli, že se snaží vyjednat podrobnosti příkazu.

„Vím, že okresní prokuratura řekla, že nahlížení ze strany obžalovaného bude muset být v kanceláři žalobce. Takhle tomu nebude,“ řekl Joseph Tacopina, jeden z Trumpových právníků. „Měl jsem za to, že to bude v přítomnosti žalobce. S největší pravděpodobností se sejdeme v kanceláři prezidenta Trumpa.“

Merchan na stání řekl, že se k tomu nebude vyjadřovat, protože jednání mezi stranami ještě probíhají.

Trumpovi právníci tento týden sdělili médiím, že plánují podat odpověď na podání prokuratury příští týden.

Překlad a redakční úprava původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."