Bill Pan

1. 5. 2023

Nejnovější data amerického daňového úřadu ukazují, že odchod daňových poplatníků ze států s vysokými daněmi pokračoval i v letech 2020 až 2021, přičemž Kalifornie, New York a Illinois opět zaznamenaly jedny z největších úbytků lidí a tedy i peněz ve svých pokladnách.

Čistý úbytek daňových poplatníků v Kalifornii v onom období činil 332 000 a daňová základna Kalifornie se tak zmenšila o téměř 29,1 miliardy dolarů.

Na druhém místě se umístil New York, který byl zasažen ztrátou 24,5 miliardy dolarů a odchodem 262 000 osob. Na třetím místě se umístilo Illinois s čistou ztrátou 10,9 miliardy dolarů a odlivem 105 000 osob.

Naopak, Florida přilákala 256 000 nových obyvatel a spolu s nimi 39,1 miliardy dolarů v hrubém příjmu. Na druhém místě skončil Texas, který získal 10,9 miliardy dolarů a 175 000 lidí. Následovaly Nevada (4,6 mld. USD), Severní Karolína (4,5 mld. USD), Arizona (4,4 mld. USD), Jižní Karolína (4,2 mld. USD) a Tennessee (4,1 mld. USD).

Údaje byly sestaveny na základě porovnání korespondenčních adres v daňovém přiznání mezi jednotlivými lety.

Kalifornie zaznamenala čistý odliv osob a peněz do jiných států ještě před koronavirovou pandemií. Podle předchozích údajů daňového úřadu přišla Kalifornie v roce 2018 o 8 miliard dolarů a v roce 2019 o 8,8 miliardy dolarů.

Kalifornie ale stále získává více daňových příjmů než kterýkoli jiný stát kvůli své daňové struktuře, která zatěžuje bohaté obyvatele vyššími sazbami. V tomto „zlatém státě“ bydlí také nejvíce obyvatel USA. Guvernér Gavin Newsom (demokraté) loni v květnu oznámil, že jeho stát měl historický rozpočtový přebytek 97,5 miliardy dolarů.

Nad stabilitou takového systému, který se do značné míry opírá o zdanění jednoho procenta nejlépe vydělávajících osob, ale visí otazník. V lednu, pouhých osm měsíců poté, co Newsom oznámil onen bezprecedentní rozpočtový přebytek, požádal guvernér zákonodárce, aby snížil miliardové investice a pozastavil nákladné programy, aby vyrovnal rozpočtový deficit ve výši 22,5 miliardy dolarů pro případ, že by se daňové příjmy nedoplnily.

V New Yorku se demokraty vedený státní zákonodárný sbor dohodl se stranickou guvernérkou Kathy Hochulovou, která se původně bránila, na zvýšení daňových sazeb pro ty, kteří vydělávají více než 5 milionů dolarů a 25 milionů dolarů ročně, z 10,9 % na 11,4 %. Stejně jako Kalifornie i New York vytvořil díky předchozímu zvýšení daní pro bohaté Newyorčany několikamiliardový rozpočtový přebytek.

Guvernér státu Illinois J. B. Pritzker nedávno zpochybnil informace, že jeho stát přichází o obyvatelstvo, a tvrdil, že se stát rozrostl.

Překlad a redakční úprava původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.