Annie Holmquist

2. 5. 2023

„Má daddy issues.“

Tuto frázi jste už možná někdy slyšeli. Obvykle se říká s vytočením očí nahoru nebo těžkým povzdechem a signalizuje, že dospělý člověk, často žena, ale někdy i muž, má problémy s navazováním trvalých vztahů. Za tento problém může skutečnost, že člověk neměl v dětství příliš dobrý vztah se svým otcem.

Vzhledem k tomu, že v posledních desetiletích přibývá počet rozvrácených rodin a dětí vychovávaných osamělými rodiči, je situace zralá na to, aby se s tímto problémem potýkala značná část populace. Ve skutečnosti mohou být tyto problémy s absencí správného mužského vzoru příčinou toho, že v naší zemi vidíme tolik hněvu, úzkosti, osamělosti, a dokonce i pokles počtu manželství a porodů.

Jak se tedy mohou moderní mladí muži postarat o to, aby vychovali děti, kterým nebude chybět kladný mužský vzor, a jak se mohou dnešní mladé ženy postarat o to, aby si vzaly muže, který jim půjde správným příkladem? Jinými slovy, jak zajistit, aby další generace byla vychovávána dobrými otci? Vycházím z vlastního dětství, kdy jsem byl obdařen výchovou dobrého otce, proto mám několik návrhů, které může použít každý muž, aby se stal dobrým otcem.

Hrajte si s nimi

Nejraději si vzpomínám na chvíle, kdy jsem si hrál s tátou, a to vždycky, když maminka jednou za měsíc odjela na pravidelnou návštěvu. Inspirováni knihami „Malý dům na prérii“ jsme si hráli na „vzteklého psa“. Táta při hře běhal po rukou a kolenou, vrčel a honil mě a mou sestru, zatímco my jsme s křikem pobíhali kolem jídelního stolu. Společně jsme vytáhli Lincolnovy kostky stavebnice a stavěli domečky pro naše malé postavičky. Seděli jsme tátovi na ramenou, když se proháněl po domě, a dopřával nám dávku napětí, když jsme uhýbali, abychom těsně minuli futra dveří.

Rodina při pikniku. (StudioLucky/envato)

Buďte trpěliví

Děti jsou dost rozpustilé a nezbedné a snadno dokáží popudit jakéhokoli otce. Odolat nutkání podlehnout takovému hněvu a projevit ho před svými dětmi by však mělo být pro otce prioritou. Trpělivá laskavost mého otce způsobila, že jsem se k němu nebál obracet s problémy nebo potížemi, a u otce, který dokáže udržovat takovou otevřenou komunikaci, je mnohem méně pravděpodobné, že vychová děti s „daddy issues“, které způsobují bolest nejen dětem, ale i celé společnosti.

Čtěte jim a vyprávějte

Tatínek nám četl řadu knih, včetně pokročilých románů, jako je „Anna ze Zeleného domu“ a „Princezna a Curdie“ od George MacDonalda, i jednoduchých knih, jako je (dnes již politicky nekorektní) série „Dan Hraničář“. Ale nezůstal jen u toho. Vymýšlel si pro nás vlastní verze knihy o Danu Hraničářovi, kde figurovaly postavy z našeho okolí, a vytvářel i další vlastní příběhy.

Ne každý otec bude takový vypravěč, jako byl ten můj, ale číst umí skoro každý. Hlasité předčítání dětem pomáhá rozvíjet jejich slovní zásobu, porozumění textu a zvyšuje zájem o čtení, čímž vytváří základ pro budoucí školní úspěchy. Předčítání je také spojeno se snížením problémů s chováním, jako jsou agrese nebo hyperaktivita.

Milujte jejich matku

Tohle je pravděpodobně jedna z nejstarších rad, a nejspíš proto, že je pravdivá. Pokud děti vidí, že otec miluje jejich matku, že ji chrání, že se o ni stará a že ji zaopatřuje, získávají tím jistotu potřebnou k tomu, aby mohli svobodně žít a užívat si života, aniž by je tížily obavy z rozpadu rodiny nebo opuštění. Tato jistota je bude provázet i v dospělosti a umožní jim lépe navazovat pozitivní přátelství a vztahy, které zrcadlí to dobré, co viděly mezi otcem a matkou.

Následujte Boha

A konečně, jedním z nejlepších způsobů, jak být dobrým otcem, je poznat nejlepšího otce ze všech, Boha. Ti z otců, kteří ho poznají na osobní úrovni a naučí se jeho laskavé, trpělivé, milosrdné a spravedlivé povaze, pak budou schopni takovou povahu zrcadlit svým vlastním dětem. A čím více budou mít takové děti prostřednictvím svého pozemského otce spojení s oním otcem nebeským, tím menší bude šance, že se u nich vytvoří nestabilita a životní nejistota, tak charakteristická pro „daddy issues“.

Dnešní společnost se nám snaží podsouvat myšlenku, že otcové jsou bezcenní a nepotřební. Nic nemůže být vzdálenější pravdě. Čím více mezi námi bude správných mužů, kteří se budou snažit o kvalitní výchovu svých dětí, tím méně budeme mít ztracených, osamělých a opuštěných mladých lidí s problémy navazovat bezpečné vztahy a přátelství z důvodu absence kvalitního mužského vzoru v dětství.

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložila K. K.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“