Eva Fu

2. 5. 2023

Americké ministerstvo obrany sdělilo, že ozbrojené složky sledují další výškový balon, který přeletěl nad havajským pobřežím a nyní míří do Mexika.

Pomocí „nově nastavených parametrů pro sledování vzdušného prostoru USA“ ministerstvo obrany poprvé zachytilo balon 28. dubna u pobřeží Havaje, který se vznášel ve výšce přibližně 11 km, uvedl mluvčí ministerstva 1. května pro The Epoch Times.

Balon je bez posádky a jeho vlastník je neznámý. Mluvčí však uvedl, že „nic nenasvědčuje tomu, že by manévroval nebo byl řízen zahraničním či nepřátelským subjektem“.

„Balon nepřeletěl přímo nad kritickou infrastrukturou obrany nebo jinými citlivými místy vlády USA, ani nepředstavoval vojenskou nebo fyzickou hrozbu pro lidi na zemi,“ uvedl mluvčí a dodal, že přestože balon byl v letové výšce komerčních letadel, „nepředstavoval žádnou hrozbu pro civilní letectví nad Havají“.

Tato pozorování vedla ministra obrany Lloyda Austina k tomu, že se shodl se svými vojenskými veliteli, že „proti balonu není třeba podnikat žádné kroky“, uvedl mluvčí.

Ministerstvo uvedlo, že balon se nyní přesunul mimo vzdušný prostor Havaje a že budou nadále sledovat jeho dráhu spolu s Federálním úřadem pro letectví.

Jde o nejnovější detekci balonu od únorových přeletů, kdy byl čínský špionážní balon 4. února sestřelen americkým letectvem, poté co více než týden cestoval napříč celými Spojenými státy a proletěl nad řadou citlivých vojenských objektů.

Onen balon, který vstoupil i do kanadského vzdušného prostoru, se objevil ve stejné době, kdy čínský balon prolétal nad Latinskou Amerikou. Ten byl nakonec čínským letectvím sestřelen, když dosáhl Atlantského oceánu.

Podle amerických představitelů byly oba balony součástí globálního vojenského sledovacího programu čínského režimu, který provádí operace ve více než 40 zemích na pěti kontinentech.

Minulý měsíc se objevily zprávy citující dva nejmenované vysoce postavené americké představitele a jednoho bývalého vysoce postaveného úředníka americké administrativy, které tvrdily, že čínský balon, který prolétal nad pevninskou částí Spojených států, byl schopen odesílat data zpět do Číny v reálném čase, což bylo v rozporu s tvrzením americké vlády, že úspěšně chránila americké zájmy před shromažďováním zpravodajských informací balonem.

Mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová tehdy odmítla zprávu potvrdit s tím, že to, zda k přenosu v reálném čase došlo, „právě analyzujeme“.

Překlad a redakční úprava původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související články

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.