Zdenka Danková

16. 5. 2023

V rámci festivalu Open House zve Ministerstvo zahraničních věcí na prohlídku reprezentativní části historické budovy Černínského paláce Praha 2023, kterou otevře veřejnosti v sobotu 20. května 2023 od 10,00 – 18,00 hodin.

Barokní Černínský palác v současnosti slouží jako sídlo Ministerstva zahraničních věcí. Návštěvníkům bude umožněno nahlédnout do nejzajímavějších a nejcennějších prostorů paláce, včetně bytu Jana Masaryka.

Dá se projít také v prostorově důvtipně vyřešené zahradě Černínského paláce, jež je stejně jako budova chráněnou kulturní památkou.

Upozornění:

Vstup do Černínského paláce je slavnostním vchodem z Loretánského náměstí.

·         Prohlídková trasa trvá zhruba 45 minut, fotografování a filmování je povoleno.

·         Zdravotním handicapem postižené návštěvníky prosíme, aby se přihlásili pořadatelské službě, která zajistí parkování a individuální prohlídku.

·         Z bezpečnostních a prostorových důvodů nebude umožněn vstup osobám s velkými zavazadly a kočárky. Není povolen vstup se zbraněmi, ostrými a jinými nebezpečnými předměty.

·         S ohledem na omezené parkovací možnosti v okolí Černínského paláce se návštěvníkům doporučuje cestovat MHD.

Barokní Černínský palác, který vystavěl císařský diplomat Humprecht Jan Černín v roce 1675, má pohnutou historii, uvádí stránka Ministerstva zahraničních věcí.

Výstavní sídlo významného šlechtického rodu bylo v 18. století poničeno v několika válečných konfliktech evropských mocností, poté spolu se zahradou opraveno a vyzdobeno, aby jeho následnou zkázu dokonala utilitární přestavba na císařská kasárna. Palác zachránilo rozhodnutí nové vlády samostatného Československa umístit do něho ministerstvo zahraničních věcí. Díky výjimečné rekonstrukci prof. Pavla Janáka, realizované v letech 1929-1934, se ze zdevastovaného objektu stal znovu barokní palác, který je dodnes hlavním sídlem Ministerstva zahraničních věcí ČR a ozdobou pražských Hradčan.

Černínský palác je jednou z nejvýznamnějších památek českého a středoevropského raného baroka. Jeho stavebníkem byl hrabě Humprecht Jan Černín z Chudenic (1628–1682), císařský vyslanec. Během svých cest po Francii a Itálii studoval vedle jiných oborů i stavitelství a toužil mít v Praze vlastní rezidenci odpovídající nárokům italské barokní kultury, jejíž výtvarné inspirace dobře poznal za svého diplomatického působení v Itálii. 

Projektu se ujal architekt Francesco Caratti (asi 1620–1677). Jeho návrh byl na svou dobu pozoruhodný dobře koncipovanou a mimořádně reprezentativní dispozicí. Ohromné hlavní průčelí o délce 140 metrů je rozvrženo do 29 okenních os, výška paláce je pak členěna do tří podlaží a horního polopatra…Více o historii zde

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.