Ondřej Horecký

1. 6. 2023

Nedělní regionální volby ve Španělsku znamenaly triumf pro pravici a ostudnou porážku pro rozhádanou vládnoucí koalici. Šok byl tak velký, že premiér Pedro Sanchéz oznámil, že 23. července proběhnou předčasné volby do parlamentu, napsal server Euroaktiv.com.

Sanchézova socialistické strana PSOE vládne s podporou ultralevicové Unidas Podemos, jejíž zástupci nyní zoufale volají po sjednocení s ostatními levicovými subjekty. Budou stát proti vítězům komunálních voleb, stranou Pardido Popular (PP/EPP), která stojí napravo politického spektra a krajně pravicovou stranou VOX.

Po vstupu do koaliční vlády se socialisty v roce 2019 se strana Unidas Podemos (Společně to dokážeme), původně založená levicovými aktivisty, zaměřila na témata jako genderová identita a práva LGBTQ. „Jsou to hodnoty, kterým tradiční voliči PSOE nerozumějí. Rozumějí problémům, jako je minimální mzda a inflace,“ okomentoval situaci pro agenturu AP Ernesto Pascula, politolog a profesor na barcelonské univerzitě UOC.

Podle publicistky Raquel Rosario Sanchézové stojí za porážkou koalice fakt, že strana si proti sobě poštvala ženy schválením zákona o uznávání pohlaví. Na základě nové legislativy si kdokoliv starší 16 let může nechat změnit pohlaví v právních dokumentech bez souhlasu lékaře. Dopady pro ženy jsou dalekosáhlé, neboť muži identifikující se jako ženy (tj. trans ženy) nyní mohou používat prostory vyhrazené ženám jako šatny nebo toalety nebo se účastnit sportovních klání v ženských kategoriích.

Radikální zákon si vysloužil ostrou kritiku žen i opozice, stejně jako další reforma zákona o sexuální svobodě, která umožnila snížení trestů pachatelům znásilnění. Bohužel kritické hlasy žen se bojí ignorace nebo osočování.

„Ženy, které se proti tomu ohradily, byly očerňovány bez ohledu na to, jak vysoce postavené byly. Carmen Calvová, bývalá místopředsedkyně Sanchéze, tvrdila, že genderová samoidentifikace představuje ,neúspěch‘ pro ženy a že ,zničí silnou legislativu o rovnosti‘ ve Španělsku. V reakci na to trans aktivisté pověsili podobiznu Calvové na veřejném prostranství na strom. Tuto podobiznu její kolegové nikdy neodsoudili a ona následně přišla o funkci místopředsedkyně,“ napsala v komentáři pro deník The Telegraph Sanchézová.

Podobný scénář se odehrává i v jiných zemích, kde dochází k ideologickým střetům mezi transgenderovými aktivisty a ženami. Dobře o tom vypovídá video dokument Adult Human Female, který konflikt těchto dvou entit sleduje na výpovědích žen z Velké Británie. Jak jsme nedávno informovali, i britská levice musela upustit od prosazování zájmu trans osob kvůli silné opozici ze strany žen.

Výsledky voleb jsou podle publicistky odrazem naštvanosti žen a lekcí pro levici. Pokud koalice nezačne brát požadavky žen vážně, volební debakl na konci července může být celostátní.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“