Republikáni kritizují ministerstvo spravedlnosti za žalobu proti uhelným podnikům rodiny guvernéra Západní Virginie Jima Justice II., který se uchází o křeslo v Senátu proti současnému demokratickému senátorovi Joeu Manchinovi.

Ministerstvo spravedlnosti v tiskové zprávě z 31. května oznámilo, že podá žalobu na 13 uhelných společností kvůli nezaplaceným soudním pokutám a rekultivačním poplatkům. Záměr ministerstva přichází jen několik týdnů poté, co Justice oznámil kandidaturu do Senátu.

Společnosti ještě před několika lety patřily Jamesi Justiceovi II., který je po zvolení guvernérem předal svému synovi Jamesi Justiceovi III.

Republikánská Senátorka za Západní Virginii, Shelley Moore Capitová, řekla deníku The Epoch Times, že žaloba ministerstva spravedlnosti proti Justiceovi mladšímu se zdá být „zpolitizovaná“, protože Justice starší se rozhodl kandidovat do Senátu.

„Guvernér Justice včera řekl, pokud se nemýlím, že … zaplatí své závazky. Ale chci říct, že mi to připadá trochu zpolitizované, protože Justice se rozhodl kandidovat do Senátu.“

Podobně se vyjádřil i republikánský senátor Steve Daines, který pro The Epoch Times uvedl, že žaloba je „pobuřující“ a je „dalším příkladem toho, jak Bidenova administrativa zneužívá ministerstvo spravedlnosti k politickým účelům“.

Žalobu odsoudila i Justiceova kampaň, která ji označila za politický tah proti republikánskému kandidátovi.

„Joe Biden, Chuck Schumer a demokraté viděli průzkumy, které ukazují, že Jim Justice v tomto volebním klání zvítězí, a panikaří,“ uvedl v prohlášení manažer kampaně Roman Stuffer. „A tak se nyní Bidenovo ministerstvo spravedlnosti rozhodlo hrát politiku.“

Ministerstvo spravedlnosti „na scestí“

Někteří republikáni to považují za další z řady nevhodných kroků ministerstva spravedlnosti.

„Ministerstvo spravedlnosti Joea Bidena se stalo naprosto zlotřilým,“ uvedl v prohlášení mluvčí Národního republikánského senátorského výboru.

„To, že demokraté zneužívají federální vládu k útoku na rodinu republikánského kandidáta do Senátu, je naprosté zneužití moci.“

Senátor Ron Johnson reagoval na obvinění v prohlášení pro The Epoch Times: „Bohužel, ministerstvu spravedlnosti Merricka Garlanda nemůžeme věřit v tom, že v Americe uplatňuje  spravedlnost rovným způsobem. Je tato občanská žaloba politicky motivovaná, aby pomohla demokratům udržet si kontrolu nad americkým Senátem? Je ostudou, že toto je velmi odůvodněná otázka.“

Senátor Ted Cruz, který v republikánských primárkách podpořil Justiceova rivala, označil ve svém příspěvku na Twitteru podání žaloby za „naprosto nestoudné“.

„Když jsem řekl, že Bidenovo ministerstvo spravedlnosti je nejzpolitizovanější a nejzaujatější ministerstvo spravedlnosti v historii, nedělal jsem si legraci….“

Bílý dům na žádost deníku The Epoch Times o komentář bezprostředně nereagoval.

Překlad původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související články

Přečtěte si také

Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 pct, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti
Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 pct, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo hnutí ANO s 32,5 procenta, druhá ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně po deseti procentech a hnutí STAN by získalo osm procent hlasů.

Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel
Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel

Ocenil ji zejména jako nástroj pro mírové soužití. Také připomněl, že umožňuje volně cestovat, pracovat a studovat v jiných zemích EU.

„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli
„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli

Masové ilegální přistěhovalectví je využíváno k „politickému, kulturnímu, ekonomickému a dokonce i geografickému zničení Spojených států amerických“, říká odborník na komunismus.

Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy
Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy

Britská policie dnes začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli vybráni do první vlny deportací do Rwandy.

Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší
Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší

Objevte kouzlo máje, lásky času. Český měsíc květen má svou vlastní historii a původně se jmenoval máj.