Ondřej Horecký

4. 6. 2023

Možná jste to zažili po dlouhém vysedávání u počítače i vy – nepříjemné pocity v očích projevující se jako pálení, slzení, řezání, zarudnutí, rozostřené vidění, bolesti hlavy. Jde o moderní nešvar – zrakovou únavu způsobenou dlouhým vystavením modrému světlu, které vydávají digitální přístroje.

S tím, jak čím dál větší část společnosti tráví stále více času před obrazovkami svých počítačů, tabletů a mobilů, se zvyšuje i počet osob, které se potýkají se zrakovou únavou. Jak poznáte, že máte unavené oči? Sledujte příznaky.

Příznaky zrakové únavy

  • oči bolí, pálí, svědí, slzí nebo jsou naopak suché
  • rozmazané vidění
  • problémy se soustředěním
  • zvýšená citlivost na světlo
  • bolesti hlavy, zejména kolem očí
  • problémy udržet oči otevřené

Jak vzniká zraková únava

Příčinou unavených očí může být několik. Například špatně zvolené brýle nebo nepoužívání předepsaných brýlí, ale také když dlouho čteme knihu nebo řídíme. Zkrátka každá činnost, která dlouhodobě vyžaduje zvýšenou pozornost oka a jeho namáhání. Nejčastější příčinou je však v současnosti příliš dlouhá doba strávená za obrazovkami, ať už se jedná o televizi, počítač, tablet nebo mobil.

Jak se oko unaví? Když se na něco díváte zblízka, sval uvnitř oka, tzv. ciliární nebo také řasnatý sval, se stáhne a změní tvar čočky, aby vám pomohl zaostřit a vidět jasně. Tato funkce se nazývá akomodace. Po několika hodinách stahování se tento sval unaví a začne bolet. Když se sval unaví, pravděpodobně se u vás projeví jeden nebo více běžných příznaků zrakové únavy.

Navíc, když se na něco příliš soustředíte, méně mrkáte, což vysušuje oči a zvyšuje jejich náchylnost k únavě očí. Když člověk dlouho nemrká, vysychá mu spojivka a oči nejsou promazané. Proto bychom měli mrkat každých 5–15 vteřin, poznamenává doktorka Kateřina Cajthamlová v pořadu Českého rozhlasu Vesele a zdravě.

Svědění a pálení očí svědčí o zrakové únavě. Ilustrační foto. (Prostock-studio/envato)

Když zíráme do obrazovky digitálního přístroje, mrkáme daleko méně, a navíc vědci zjistili, že některá mrknutí nejsou úplná, tudíž ne tak účinná. Mrkání je pro oko velice důležité, jde o propracovaný proces, který zrak promazává, čistí, ale také do něj dodává potřebné látky jako minerály, živiny a další látky.

Slzný film, který chrání rohovku před vysycháním, se vytváří a udržuje mrkáním očí. Při dívání se na televizi, počítač nebo mobil se oko unaví rychleji a mrkání nahradí slzením. „Při dlouhodobém pohledu do monitoru nebo i při čtení se snižuje frekvence mrkání a tím pádem mají naše oči tendenci osychat,“ vysvětlil ve zmiňovaném pořadu Českého rozhlasu Jan Bydžovský, oční specialista ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Problémem digitálních zařízení je, že vyzařují modré světlo, tj. modré vlnové délky světla. Toto světlo sice vyzařuje i Slunce, ovšem v přirozené podobě, a přes den je modré světlo tělu v rozumné míře prospěšné, zatímco umělé modré světlo, které vydávají naše přístroje, nejenže zasahuje do tvorby spánkového hormonu melaninu, čímž se oddaluje spánek, ale také neúměrně namáhá naše oči, zejména při sledování obrazovky ve tmě nebo po dlouhý čas.

Jak předcházet zrakové únavě

Když začnete u počítače mžourat a oči začnou bolet, je na čase důsledně aplikovat zrakovou hygienu:

Časté přestávky

Každých 20–30 minut si odpočiňte, odvraťte zrak od monitoru a dívejte se 30 – 60 vteřin do dálky, ideálně do zeleně.

Mrkejte

Nezapomínejte mrkat a dělejte to co nejčastěji. Ideální míra mrkání je každých 5 – 15 vteřin.

Omezte obrazovky

I když je práce s digitálními přístroji neustálá součást vašeho povolání, nemusíte to přehánět. Když nejste v zaměstnání, omezte konzumaci obrazovek na minimum. Také při obědě nebo přestávce na svačinu není třeba kontrolovat si věčně mobil. Těch pár minut to určitě počká.

Správná vzdálenost

Monitor počítače by měl být od vaší tváře vzdálen minimálně 50 centimetrů, nebo jednodušeji, na délku paže. U mobilních telefonu je to minimálně 30 centimetrů. Také si přístroj umístěte tak, aby se vám světlo, ať už přírodní nebo umělé, neodráželo od monitoru. Někdy stačí naklonit obrazovku.

Filtr na obrazovku

Existují filtry, které blokují modré světlo. Může jít o ochranný kryt na monitor, brýle, ale také o softwarový program (např. bezplatný f.lux). Tyto programy vám samy nastaví obrazovku podle denní doby.

Choďte na kontroly

Pravidelné roční vyšetření u oftamologa by mělo být samozřejmostí. Ilustrační foto. (karrastock/envato)

Pravidelně navštěvujte svého očního lékaře, aby vám změřit nitrooční tlak a posoudil celkový stav vašeho zraku. Bolest očí může být někdy způsobena i závažnějšími problémy, jako např. záněty či zraněními. Pokud vám doktor předepsal brýle, noste je.

Umělé slzy

Oční kapky mohou ulevit od příznaků suchého oka tím, že zvlhčují sítnici. K vysychání očí může přispět rovněž to, že sedíte příliš blízko u ventilátoru nebo topného tělesa.

Zdravá životospráva

Dodržování spánkového režimu, dostatek tekutin a soli a správná strava mohou také přispět ke zdravějšímu zraku. Konzumujte potraviny obsahující beta karoten, např. mrkev. (Aby se beta karoten z mrkve nevyvařil, upravujte ji na páře nebo na másle.) Z doplňků stravy doktorka Cajthamlová radí dietní doplňky s karotenoidy nebo vitamínem A a přípravky s luteinem a zeaxanthinem. A nezapomeňte na pozitivní vztah k životu!

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“