Ondřej Horecký

14. 6. 2023

Ritchie Herron byl od mládí gay, který nesnášel fakt, že ho přitahují muži. Nedokázal to přijmout. Tento rozpor a psychické problémy ho přivedly k psychoterapeutům a následně na genderovou kliniku, kde ho přesvědčili, že je vlastně žena uvězněná v mužském těle a že aby mohl žít naplňující život, měl by si změnit pohlaví.

Tento názor v něm jen upevnila vstřícná online komunita trans-lidí, kteří ho zahrnuli přijetím, láskou a chválou. „Když zažíváte hluboké trápení a někdo vám řekne: ,Jdi do toho, můžeš být někdo jiný, úžasná osůbka, která je oslavována a nejenom to, zbožňovaná‘, budete té komunitě oddaní,“ vypráví Brit ve video rozhovoru s Gript Media.

Po pěti letech „terapií“ a hormonální léčby, krátce před svými 31. narozeninami si nechal chirurgicky odstranit penis i varlata. „Po operaci jsem toho litoval okamžitě,“ vzpomíná dnes 36letý muž z Newcastlu.

Před operací trpěl Herron duševními problémy. Byl mu diagnostikován autismus, obsedantně-kompulzivní porucha, úzkost a deprese. Pracovníci genderové kliniky ale jakoby tyto základní problémy ignorovali spolu s faktem, že muž je ve skutečnosti homosexuál, který se nesmířil se svou orientací.

Tři měsíce po operaci, hned, jak mu to jeho fyzický stav dovolil, šel na gender kliniku, kde se vyzpovídal ze své lítosti nad amputací genitálií. Místo toho mu řekli, že to, co zažívá, není lítost, ale obsedantně-kompulzivní porucha a dokonce přišli s novou diagnózou – porucha nestálé osobnosti.

„Ani vám nedovolí říct: ,Tohle bylo špatně, byla to chyba‘,“ líčí Herron.  Ani sdílení své interní bolesti v internetové trans komunitě nepřineslo kýžené pochopení. I když se mu zpočátku dostalo určité empatie, bylo tam i spoustu mlčení a následně varování, aby o svých pocitech příliš nemluvil, protože jeho příběh by mohl být „zneužit“.

Když pak vyjádřil své pochybnosti o tom, že není trans, ale gay, dostalo se mu dokonce výhrůžek. Tehdy si řekl dost a konečně si přiznal, že není žádná žena, ale muž, byť vykastrovaný. Jak vysvětluje, v hlavě se mu udělalo jasno. Jeho „trans období“ pro něj bylo jakoby „vyměnil vlastní myšlenky za myšlenky někoho jiného“, říká na videu.

Následky tranzice

Lékaři při operaci Herrona vytvořili „umělou vagínu“, v podstatě malou dutinu vyrobenou z kůže penisu a šourku. I pět let po operaci je pro něj stále bolestivé močit a na sexuální život může zapomenout, popisuje  novinářka Jo Bartoschová, která si s Herronem nedávno povídala.

„Herron otevřeně hovoří o chybě, které se dopustil, a o následcích, s nimiž se nyní musí vyrovnávat po celý život. Nebylo to však jen jeho rozhodnutí. Transgenderová ideologie mu slibovala nemožné. Říkala mu, že jeho duševní potíže vyřeší nevratná a nezodpovědná operace,“ píše Bartoschová.

„Zničí vám to život v různých ohledech,“ přiznává na videu Herron, který po svých zkušenostech zažaloval britské zdravotnictví (NHS). Na závěr promlouvá k divákům: „Nejděte do operace. Je jedno, jak špatné si myslíte, že to je, nikdy nikdy nejděte na operaci. Lžou vám o míře úspěšnosti, lžou vám o míře lítosti.“

Operace vedoucí ke změně pohlaví se také podepíše na zdraví jedinců, kteří se rozhodnou touto cestou vydat. Jak varoval Herron, nemožnost vytvářet vlastní hormony negativně ovlivní autoimunitu těla, endokrinní systém i celkové zdraví.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků
Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků

Česká televize si nedůvěru vysvětluje jako následek hybridní války a dezinformační kampaně.

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky
Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky, druhý termín je vypsaný na úterý.

Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok
Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok

Trump si podle průzkumu mezi registrovanými voliči udržuje podporu asi 49 procent dotazovaných, Biden má podle průzkumu nyní mírně nižší podporu, a to 43 procent dotazovaných, zatímco v lednu to bylo 45 procent.

TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum
TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) čtyři kandidáty, tři muže a ženu.

Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce
Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce

Jak ovlivnit klima na Zemi? Přečtěte si o záměrném vysušování stratosféry a jeho potenciálu ovlivnit energetickou nerovnováhu...