Americké úřady poprvé schválily k prodeji laboratorně pěstované maso – kuřecí produkty vypěstované ze zvířecích buněk. Ze zdravotní bezpečnosti umělého masa však panují i obavy.
Americké ministerstvo zemědělství (USDA) ve středu povolilo kalifornským společnostem Upside Foods a Good Meat prodávat jejich kuřecí výrobky do restaurací a případně i do supermarketů.
Tyto a jim podobné společnosti tvrdí, že jejich nové technologicky vyrobené masné produkty budou schopny nakrmit lidi bez zabíjení zvířat a bez dopadů na životní prostředí.
Technologie buněčných kultur a obavy
Společnosti Upside Foods a Good Meat prodávají to, co označují jako „kultivované kuře“ nebo „kultivované maso“. Jejich „maso“ bude při prodeji označeno jako „buněčně kultivované kuřecí“.
Buněčně kultivované maso je vyráběno pomocí technologie buněčných kultur zvířat.
Buňky z živého zvířete, oplodněného vajíčka zvířete nebo speciální banky uskladněných buněk se vloží do kultivačního média, aby se buňky mohly vyživovat. Některé společnosti používají také živočišné kmenové buňky.
Médium se následně umístí do velkých nádrží známých jako bioreaktory nebo kultivátory, které pomáhají podporovat růst buněk. V nádržích je směs aminokyselin, mastných kyselin, cukrů, soli, vitaminů a dalších prvků, které buňky potřebují k růstu.
Většina forem laboratorně pěstovaného masa, včetně „masa“ společností Upside Foods a Good Meat, se vyrábí z tzv. „imortalizovaných buněčných linií“.
Tento termín označuje populaci buněk, které se díky transformaci či mutaci mohou neomezeně dělit. K mutaci může dojít spontánně nebo zásahem, například vystavením záření, genetickou modifikací nebo použitím enzymu.
Společnost Upside Foods v žádosti podané úřadu americkému Úřadu pro potraviny a léčiva (FDA) (pdf) uvedla, že „může používat ve své podstatě nesmrtelné buňky (např. kmenové buňky)“ nebo „používá dobře zavedené, bezpečné metody bioinženýrství k záměrnému oddálení stárnutí buněk“.
The Center for Food Safety (Centrum pro bezpečnost potravin), nezisková organizace se sídlem ve Washingtonu, D. C., na svém blogu v roce 2020 uvedla, že existují obavy z geneticky modifikovaných buněčných linií, protože „tyto linie vykazují vlastnosti rakovinné buňky, které zahrnují přerůstání buněk, jež nelze přičítat původním vlastnostem populace kultivovaných primárních buněk“.
„Pokud se na trh dostane laboratorně pěstované ‚maso‘, existuje několik obav o lidské zdraví spojených s touto novou výrobní metodou, konkrétně to, že tyto geneticky modifikované buněčné linie by mohly vykazovat vlastnosti rakovinné buňky,“ napsali autoři v jiné publikaci.
Buňky Good Meatu jsou vytvářeny z hlavní buněčné banky vytvořené z komerčně dostupné linie kuřecích buněk. Buňky z kuřecí buněčné linie „nejsou rekombinantní ani laboratorně upravené (tj. nejsou geneticky modifikované) a nebyly vystaveny žádným virům ani virové DNA“ a také nemají „tumorigenní potenciál“ (schopnost vytvářet nádory), uvedla společnost v dokumentaci (pdf) předložené FDA.
Ve stejném dokumentu však společnost Good Meat také uvádí, že jako součást růstového média pro buňky používá růstové faktory.
Společnost Upside Foods podobně popsala použití růstových faktorů, které napomáhají kultivaci buněk, ačkoli ve svém podání pro FDA uvádí, že všechny růstové faktory, které používá při výrobě kultivovaného masa, „jsou přítomny ve vzorcích komerčně kupovaného kuřecího masa v obchodech“.
The Center for Food Safety vyjádřilo obavy, že použití růstových faktorů „by mohlo v laboratorně kultivovaných ‚masných‘ výrobcích podpořit vývoj rakovinotvorných buněk“ a že „je možné, že se některé růstové faktory mohou po strávení vstřebat do krevního oběhu“.
USA jsou druhou zemí, která schválila laboratorně pěstované „maso“
Spojené státy se tak staly druhou zemí na světě, která schválila prodej kultivovaného masa.
Prvenství patří Singapuru, které povolilo prodávat laboratorní maso v prosinci 2020 právě společnosti Good Meat, která jej umístila do vybraných restaurací.
Počáteční produkce umělých kuřecích výrobků bude omezená. Představitelé společnosti Upside Foods sdělili agentuře Associated Press, že její zařízení může vyrábět až 22 tun výrobků z kultivovaného masa ročně a jejím cílem je rozšíření na 181 tun ročně.
Guardian loni informoval, že Good Meat plánuje v USA kapacity pro výrobu svých umělých produktů ve výši téměř 12 tun ročně od roku 2026.
Pro srovnání, Spojené státy ročně vyprodukují asi 22,6 milionu tun kuřecího masa.
Překlad a redakční úprava původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa