Ondřej Horecký

5. 7. 2023

Čína oznámila, že zavede kontrolu vývozu u dvou kovů používaných při výrobě čipů. Tvrdí, že jde pouze o začátek odvetných opatření za omezení přístupu k pokročilým technologiím, které zavedly Spojené státy a jejich spojenci.

Peking své rozhodnutí omezit vývoz germania a gallia oznámil již 3. července s tím, že opatření bude aplikováno od 1. srpna 2023. Čína je největším producentem gallia a germania na světě i ostatních vzácných zemin potřebných k výrobě pokročilých technologií používaných jak v komerční, tak ve vojenské sféře.

Vlivný čínský poradce pro obchodní politiku dnes podle agentury Reuters prohlásil, že čínské omezení exportu obou kovů používaných při výrobě čipů jsou „pouhým začátkem“. Čína několik dní před zítřejší návštěvou americké ministryně financí Janet Yellenové v Pekingu vyostřuje boj s USA v oblasti technologií, popisuje agentura.

„Pokud budou omezení zaměřená na čínský sektor špičkových technologií pokračovat, pak se protiopatření budou stupňovat,“ prohlásil pro deník China Daily Wej Ťien-kuo, bývalý náměstek ministra obchodu a nynější místopředsedou státního think tanku Čínské centrum pro mezinárodní ekonomickou výměnu. Funkcionář označil avizovanou kontrolu vývozu za „dobře promyšlený úder“ a „pouhý začátek“, napsala Reuters.

V posledních letech Spojené státy podnikly řadu kroků, aby zbrzdily a předběhly čínský vývoj v oblasti polovodičů, včetně přesvědčování asijských polovodičových velmocí, aby se připojily k jejich alianci. Přijaly také velkorysý výdajový zákon na podporu domácí výroby čipů a zákazu vývozu špičkových zařízení na výrobu čipů do Číny.

Jak jsme vloni informovali, Spojené státy koncem července 2022 rozšířily zákaz vývozu zařízení, která mohou vyrábět polovodiče o velikosti až 14 nanometrů, do Číny. Rovněž zakázaly vývoz amerických zařízení na výrobu čipů, která vyrábějí pokročilé paměťové čipy NAND, významným čínským výrobcům čipů, jako je například společnost Yangtze Memory Technologies Corp (YMTC).

Také Nizozemí jako jediný výrobce zařízení pro leptání mikroskopicky přesných obvodů na křemík oznámilo letos v březnu, že Číně zablokuje přístup k této unikátní čipové technologii s odvoláním na bezpečnostní a lidskoprávní důvody.

Analytici pondělní krok Pekingu označili za druhé a zatím největší protiopatření Číny v dlouhodobém technologickém boji mezi USA a Čínou, které přišlo poté, co Čína v květnu zakázala některým klíčovým domácím průmyslovým odvětvím nakupovat od amerického výrobce paměťových čipů Micron.

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."