Jan Jekielek Bill Pan

a 12. 7. 2023

Průzkum pitevních údajů publikovaných lékařským časopisem Lancet o více než 300 úmrtích v důsledku očkování proti covidu-19 by mohl zpochybnit mainstreamový narativ o bezpečnosti očkování, ale do 24 hodin od zveřejnění byl odstraněn, uvedl kardiolog dr. Peter McCullough, hlavní autor studie a prominentní skeptik ohledně vakcín proti covidu.

„Narativ vlády je pořád takový, že lidi po očkování proti covidu-19 neumírají. Teď je k dispozici největší série pitev a pitvy jsou skutečně nevyvratitelné,“ řekl dr. McCullough v rozhovoru pro pořad „American Thought Leaders: NOW“ na Epoch TV.

Pre-print studie [1], která ještě neprošla žádnou částí recenzního procesu, byla nahrána na webovou stránku Lancet 6. července. Důvodem, proč on a další spoluautoři šli cestou pre-printu, bylo podle dr. McCullougha co největší urychlení procesu vydání jejich zjištění.

„Pre-printové servery mají kontrolní mechanismy, aby se ujistily, že tam jsou všechny prvky studie, ale studie ještě není recenzována externími lékaři. A pre-printový server prostě nabízí lidem možnost, aby se podívali na data sami a rozhodli se,“ řekl moderátorovi Janu Jekielkovi. „Myslím, že je naprosto fér podívat se na tabulky, na čísla.“

„Je zřejmé, že jsme narazili na velmi důležitou mezeru ve znalostech a svět potřeboval znát výsledky,“ dodal lékař.

Ani ne za 24 hodin však byla studie stažena s poznámkou, která naznačovala, že porušila „kritéria screeningu“.

„Tento pre-print byl odstraněn… protože závěry studie nejsou podporovány metodologií studie,“ stálo v poznámce Lancetu. (oznámení o stažení článku)

Nálezy studie

Kvůli studii vědci prošli 678 dokumentů, z nichž vybrali 44, které obsahovaly 325 případů pitvy. Poté provedli tzv. „slepé posouzení“, a to tak, že tři lékaři nezávisle na sobě posuzují všechna úmrtí a určují, zda je způsobilo očkování proti covidu nebo k nim významně přispělo.

„Používáme standard nazvaný PRISMA, kde jsme hledali všechny možné dokumenty. Protřídili jsme stovky a stovky ručně psaných verzí…“ řekl dr. McCullough s tím, že vyřadili případy, které zjevně neměly nic společného s očkováním.

„Byly případy, kdy došlo k úmrtím při autonehodě nebo sebevraždě. V domovech pro seniory se vyskytly případy, kdy jsou lidé v hospicích, a vypadalo to, jako by byli v posledních dnech života. Prostě jsme to nemohli připsat vakcíně,“ vysvětlil. „Ale nápadnými případy byli lidé, kteří byli naprosto zdraví, kteří neměli žádné jiné zdravotní problémy. Jediná nová věc v jejich životě byla vakcína a pak zemřeli se zjevným syndromem, jako je krevní sraženina, poškození srdce nebo myokarditida.“

„To je důležité, protože když byly tyto studie původně publikovány, autoři neznali celou šíři bezpečnostních profilů vakcíny,“ pokračoval lékař. „Zpočátku byly nějaké pitvy z Německa, kde lidé umírali na krevní sraženiny vystřelující do plic. Autoři dospěli k závěru, že to nebyla vakcína, protože v té době nevěděli, že vakcína způsobuje krevní sraženiny, ale my už ano.“

Nakonec bylo celkem 240 úmrtí (73,9 procenta) identifikováno jako přímo způsobené očkováním proti covidu či že k nim významně přispělo.

Nejčetnější kolaps v souvislosti s úmrtím v důsledku vakcinace byl dle studie zaznamenán u kardiovaskulárního systému (53 procent), následovaný hematologickým systémem (17 procent), dýchacím systémem (8 procent) a víceorgánovými systémy (7 procent). Průměrná doba od očkování do smrti byla 14,3 dne, přičemž k většině úmrtí došlo do týdne od posledního očkování.

Bez dalších podrobností z Lancetu je obtížné přesně říci, jakým způsobem mohla metodologie studie selhat v podpoře jejích závěrů. Na druhou stranu, dr. McCullough řekl, že použili standardní metodologii a dosáhli realistických výsledků.

„Nepřišli jsme s žádným nereálným číslem. Nepřišli jsme na to, že 100 procent nebo nula procent úmrtí bylo způsobeno vakcínami. Došli jsme k rozumnému číslu, které je obhajitelné,“ řekl. „V doplňkových tabulkách si lidé mohou projít každý případ a rozhodnout se, zda souhlasí nebo nesouhlasí, a to je fér. To by mělo být na pre-printovém serveru, aby to svět viděl.“

„Hlavní věc, kterou lidé chtějí, je, že chtějí přístup k datům. Jednoduše nechtějí, aby byla data na internetu cenzurována,“ dodal. „Měli bychom o tom vést široké internetové diskuse. Lidé možná chtějí diskutovat o konkrétních případech – možná se na to chtějí podívat sami autoři [těch 44 studií].“

„Co se týče otázky covidu, pokud jde o vakcíny, studiím je věnována zvláštní pozornost. Protože existují jednotlivci, kteří nechtějí férovou prezentaci dat, pokud jde o bezpečnost.“

Překlad a redakční zkrácení původní zprávy americké redakce: Michal Kováč


Poznámky:

[1] Kompletní článek zde, komentář k článku zde.

Související články

Přečtěte si také

Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků
Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků

Česká televize si nedůvěru vysvětluje jako následek hybridní války a dezinformační kampaně.

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky
Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky, druhý termín je vypsaný na úterý.

Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok
Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok

Trump si podle průzkumu mezi registrovanými voliči udržuje podporu asi 49 procent dotazovaných, Biden má podle průzkumu nyní mírně nižší podporu, a to 43 procent dotazovaných, zatímco v lednu to bylo 45 procent.

TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum
TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) čtyři kandidáty, tři muže a ženu.

Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce
Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce

Jak ovlivnit klima na Zemi? Přečtěte si o záměrném vysušování stratosféry a jeho potenciálu ovlivnit energetickou nerovnováhu...