Zdravotní názor

Každý den užívají miliony lidí léky na ředění krve, aby zabránily tvorbě potenciálně nebezpečných sraženin, pomohly předcházet infarktům a mrtvici a léčily určité typy srdečních onemocnění. Srdeční choroby jsou celosvětově hlavní příčinou úmrtí a již více než století jsou hlavní příčinou úmrtí ve Spojených státech.

Naštěstí mnoho rostlin, potravin a dalších přírodních sloučenin může pomoci přirozeně ředit krev. Mnohé z nich jsou dobře známé a po staletí se používají v tradiční medicíně. Takže pro ty, kteří chtějí mít zdravé srdce nebo hledají alternativní přístup k farmaceutickým prostředkům – tady jsou některé z nejúčinnějších přírodních látek na ředění krve.

Česnek

Česnek má dlouhý seznam léčivých účinků a lidé na celém světě ho používají po tisíciletí. Může se pochlubit antivirovými, antibakteriálními, protiplísňovými a protizánětlivými vlastnostmi, posiluje imunitní systém a snižuje riziko rakoviny, kromě své schopnosti chránit před srdečními chorobami – zejména aterosklerózou, vysokým krevním tlakem, srážlivostí a mrtvicí.

Česnek obsahuje silný antioxidant zvaný allicin, který je zodpovědný za jeho štiplavé aroma. Allicin se uvolňuje, když se česnek žvýká, krájí nebo drtí. Některé zdroje říkají, že jakmile se allicin uvolní, je aktivní pouze asi hodinu, zatímco jiné říkají, že zůstává aktivní 2 1/2 dne, než ztratí svou účinnost a všechny své léčebné výhody.

Ilustrační záběr česneku. (Artem_k2/envato)

Snižuje srážlivost

Srovnávací studie publikovaná v odborném časopise Food Science and Biotechnology zkoumala antitrombotické (snižující tvorbu krevních sraženin) účinky česnekového prášku u krys a zjistila, že po dobu sedmi dnů měl česnekový prášek protisrážlivé účinky.

Jiná studie, publikovaná v Iranian Journal of Pediatric Hematology and Oncology, porovnávala česnekové pilulky s běžným lékem na ředění krve Plavix ohledně krvácení a srážlivosti krve. Vědci zjistili, že srážlivost byla snížena u subjektů, které užívaly 1 200 miligramů nebo 2 400 miligramů česneku po dobu tří týdnů, a že doba krvácení se také prodloužila u těch, kteří dostávali 2 400 miligramovou pilulku česneku. Studie dospěla k závěru, že kvůli prokázaným antikoagulačním vlastnostem česneku bylo jeho použití „velmi doporučeno“ jako doplňková léčba ke snížení srážlivosti krve.

Randomizovaná kontrolovaná studie publikovaná v Journal of Nutrition hodnotila bezpečnost použití výtažku z vyzrálého česneku jako doplněk k perorální antikoagulační léčbě. Výzkumníci rozdělili 52 pacientů užívajících warfarin do dvou skupin. Jedna skupina dostala placebo a druhá skupina dostala extrakt z vyzrálého česneku. Léčba (česnek nebo placebo) byla podávána v dávce 5 mililitrů (přibližně čajová lžička) dvakrát denně po dobu 12 týdnů. Studie neprokázala žádné zvýšené krvácení ve skupině s placebem nebo česnekem. Vědci dospěli k závěru, že česnek je relativně bezpečný a nepředstavuje žádné vážné riziko krvácení pro pacienty na warfarinu nebo jiné antikoagulační léčbě, pokud je pečlivě sledován zdravotníkem.

Snižuje krevní tlak

Česnek je také známý tím, že snižuje krevní tlak. Systematický přehled a metaanalýza 12 studií zahrnujících 553 dospělých s lékařsky nesledovanou hypertenzí ukázaly, že česnek je účinný při snižování systolického i diastolického krevního tlaku s účinky podobnými standardní léčbě krevního tlaku. Tento pokles krevního tlaku byl spojen s 16- až 40-procentním snížením rizika kardiovaskulárních příhod, jako je srdeční infarkt a mrtvice.

Pokud chcete posílit léčivé účinky česneku, vyzkoušejte černý česnek. Černý česnek je běžný česnek, který prošel procesem fermentace, čímž se exponenciálně zvyšují jeho zdravotní přínosy.

Fermentovaný černý česnek. (bhofack2/envato)

Ginkgo biloba

Praktici tradiční čínské medicíny používají listy ze stromu ginkgo biloba na léčení již po tisíce let. Ginkgo je také populární bylinný doplněk stravy ve Spojených státech nebo Evropě. Lidé ho berou při krevních obtížích, při problémech s krevním oběhem a problémech s pamětí.

Ve studii publikované v Bioorganic Chemistry v roce 2019 prokázalo několik sloučenin z ginkgo biloba antikoagulační schopnosti blokováním trombinu – enzymu, který způsobuje srážení krve.

Žloutnoucí listy stromu gingko biloba. Ilustrační záběr. (Lancier/Pixabay)

Článek publikovaný v Experimental & Clinical Cardiology uvádí, že odstranění krevních sraženin po zhojení je zásadní, protože sraženiny se mohou tvořit v místě cévní léze. Toto odbourávání sraženin je prováděno fibrinolytickými léky, skupinou léků, jako je streptokináza a urokináza, které rozkládají krevní sraženiny.

Cílem studie bylo porovnat schopnost extraktu ginkgo biloba (z listů) se schopností fibrinolytického léku streptokinázy rozkládat krevní sraženiny. Výsledky ukázaly, že extrakt z ginkga měl podobné účinky jako streptokináza a mohl být použit jako doplněk nebo náhrada fibrinolytického léku. Vědci dodali, že potenciální vedlejší účinky ginkga by měly být vyhodnoceny na zvířatech a možné vedlejší účinky a toxicita by měly být dále studovány u lidí.

Natto

Natto je tradiční japonský pokrm používaný ke snídani. Jde o fermentované sójové boby. Natto obsahuje unikátní enzym zvaný nattokináza, který má silné antikoagulační vlastnosti, díky čemuž je vynikající pro snížení krevního tlaku, zlepšení krevního oběhu a snížení rizika srdečních chorob a mrtvice.

Studie využívající nattokinázu prokázaly její schopnost rozpouštět krevní sraženiny. Studie publikovaná ve Scientific Reports ukázala, že jedna dávka nattokinázy podávaná orálně zesílila fibrinolýzu (rozklad fibrinu v krevních sraženinách) a antikoagulaci (prevence tvorby krevních sraženin) současně několika různými cestami.

Natto je tradiční japonský pokrm z kvašených sojových bobů. (japan-country-movie/pixabay)

Přehled dosavadních studií s názvem „Nattokináza: Slibná alternativa v prevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění“ publikovaný v Biomarker Insights, uvádí, že konzumace natto je spojena se snížením úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění a že nedávný výzkum ukázal, že nattokináza má „silnou fibrinolytiku“ a antihypertenzní, antiaterosklerotické a hypolipidemické, protidestičkové a neuroprotektivní účinky.“

Přehled skončil konstatováním: „V blízké budoucnosti je možné, že pacienti s CVD [kardiovaskulárním onemocněním] budou potřebovat pouze jednu pilulku NK [nattokinázy] k nahrazení více léků podávaných k prevenci a léčbě CVD, včetně tPA [tkáňový aktivátor plazminogenu], antihypertenziv, statinů, aspirinu a warfarinu.

Kajenský pepř

Kajenské papriky obsahují salicyláty, skupinu přirozeně se vyskytujících sloučenin s protizánětlivými vlastnostmi, které se nacházejí v některých druzích ovoce, zeleniny, bylinek a koření. Salicyláty se používají v různých produktech, jako je aspirin, léky snižující bolest a horečku a protizánětlivé léky. Salicyláty také vykazují antitrombotickou a protidestičkovou aktivitu, pomáhají ředit krev.

Kajenské papriky také obsahují kapsaicin, sloučeninu obsaženou v paprikách (včetně papriček jalapeño, poblano, serrano a chilli), která jim dodává jejich pikantní chuť. Kapsaicin má různé zdravotní přínosy, od potenciálních účinků na rakovinu přes pomoc při léčbě cukrovky až po zmírnění bolestipodporu hubnutí.

Studie z roku 2019 zkoumala, zda má kajenský pepř antitrombotické vlastnosti poté, co pozorovala, že pacienti s těžkým traumatem, kteří měli krev typu 0, měli vyšší úmrtnost (28 procent) ve srovnání s pacienty s jinými krevními skupinami (11 procent). Výzkumníci použili extrakt z kajenského pepře (Capsicum annuum), aby zjistili, zda bude mít antitrombotické vlastnosti a může nabídnout alternativu k nákladným antikoagulačním lékům.

Výsledky ukázaly, že čím vyšší je koncentrace extraktu z kajenského pepře, tím účinnější je jako antikoagulant ve vzorcích lidské krve se skupinou 0. Vědci proto došli k závěru, že extrakt z kajenského pepře vykazuje antitrombotickou aktivitu a účinně zabraňuje srážení krve.

Kajenský pepř se vyrábí pomletím sušených kajenských čili papriček. Ilustrační záběr. (baspentrubas/envato)

John R. Christopher – naturopat a mistr bylinkář, který v roce 1953 vyvinul Školu přírodního léčení – proslul kajenským pepřem k zastavení infarktu.

Na svých webových stránkách Herbal Legacy napsal, že „za 35 let praxe a práce s lidmi a učení jsem nikdy v domácnosti neztratil jednoho pacienta s infarktem a důvodem je to, že kdykoli vejdu dovnitř – pokud ještě dýchá. Naliju jim šálek kajenského čaje (lžičku kajenského čaje v šálku horké vody) a během několika minut jsou nahoře a kolem“. Christopher uvádí, že kajenský pepř je jednou z nejrychlejších pomůcek, které lze srdci podat, a že teplý čaj funguje rychleji než tablety, kapsle nebo studený čaj, protože teplý čaj otevírá buněčnou strukturu vedoucí přímo k srdci. Můžete navštívit web Dr. Christophera, kde se dozvíte více o různých použitích kajenského oleje.

Z těchto důvodů se kajenský pepř často užívá ve formě kapslí, aby se zlepšilo kardiovaskulární zdraví a zvýšil se krevní oběh.

Závěrečné myšlenky

Příroda nám vždy nabízí silné léky – pokud víme, jak je používat. Dávno před konvenční medicínou lidé používali rostliny a bylinky, aby zůstali zdraví a léčili se z nemocí. Jako s každým lékem je třeba s nimi zacházet s respektem a používat je opatrně.

Pro každého, kdo užívá léky na ředění krve nebo jiné léky, nezapomeňte říci praktickému lékaři, kterému důvěřujete, pokud máte zájem o zavedení některého z výše uvedených přírodních léků na ředění krve, protože mohou interagovat s jinými léky. Pro zájemce o prevenci a zdraví srdce zavádějte věci pomalu a sledujte své reakce.

Názory vyjádřené v tomto článku jsou názory autora a nemusí nutně odrážet názory The Epoch Times.

Z původního článku americké redakce The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký.