Jessie Zhang Milan Kajínek

a 19. 12. 2023

Na Novém Zélandu byl zatčen 56letý zdravotnický pracovník, který údajně neoprávněně zkopíroval a zveřejnil údaje o očkování vakcínou proti covidu-19. Barrymu Youngovi, který pracoval pro vládní zdravotní agenturu Te Whatu Ora, jež spravuje nemocnice na Novém Zélandu, se během soudního jednání 4. prosince dostalo velké podpory – veřejnost mu tleskala vestoje.

Čelí obvinění z přístupu do vládních databází „za nekalými účely“, za což mu hrozí až sedm let odnětí svobody. Zatčení následovalo po oznámení šéfky zdravotnické agentury Margie Apaové o tom, že Young na zahraniční webové stránky vypustil údaje o úmrtnosti po vakcinaci proti covidu-19. Více…

Jedni tvrdí, že Barry Young odhalil počet úmrtí spojených s očkováním a podpořil tak tvrzení, že agentura úmrtí kryla, druzí tvrdí, že data špatně analyzoval.

Nad zveřejněnými údaji se strhly diskuse a bylo zveřejněno několik analýz. Objevil se komentář na stránkách Voice of Freedom, byl vydán článek napsaný matematikem Igorem Chudovem a rozbor vytvořený matematickým a počítačovým vědcem, profesorem Normanem Fentonem.

S analýzami však nebyl spokojen český matematik RNDr. Tomáš Fürst, Ph.D., který vyučuje na Univerzitě Palackého v Olomouci. Jeho podrobná analýza neukazuje na přítomnost „důkazů o úmrtnosti související s očkováním proti onemocnění covid-19.“

Fürst přitom v minulosti kritizoval matematické modely, podle kterých byla vydávána epidemická opatření a lockdowny. Upozorňoval také na „dosud neobjasněné příčiny“ stoupající úmrtnosti v Evropě i jinde ve světě, které je podle něho nutné podrobně zkoumat, nebo na manipulaci s daty o očkování ze strany Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Podle Fürstovy analýzy mohou být data, která Barry Young přinesl, pravdivá a vypovídající o určité části populace Nového Zélandu. Young měl dle zpráv pracovat ve zdravotnickém systému několik let a v rámci své práce měl oprávnění přistupovat k údajům o očkování novozélandské populace.

Lídr novozélandské opozice Chris Hipkins po úniku dat uvedl, že by se mělo zavést přísnější prověřování zaměstnanců při nakládání s citlivými informacemi. (Hagen Hopkins/Getty Images)

První analýzy zjistily, že uniklé údaje byly anonymizované a nebyly spojeny s čísly národního zdravotního indexu ani s osobními údaji.

Novozélandské ministerstvo zdravotnictví vydalo příkaz k vymazání všech stop po uniklých datech.

Důvodem úniku dat byla podle příznivců Barryho Younga nedostatečná transparentnost vládních úřadů ohledně očkování proti onemocnění covid-19.

V rozhovoru s novináři 4. prosince vyjádřil lídr novozélandské opozice Chris Hipkins obavy z úniku dat.
„Jsem docela znepokojen tím, že některé konspirační teorie nabývají na síle,“ řekl bývalý labouristický premiér. „Zdá se, že nová vláda konspiračním teoriím rozhodně trochu přikyvuje. Takže věci jako jejich výhrady vůči Světové zdravotnické organizaci, která zavádí kroky k zastavení budoucích pandemií, myslím, že konspiračním teoretikům dodají odvahu.“

Hipkins dále uvedl, že by se mělo zavést přísnější prověřování zaměstnanců při nakládání s citlivými informacemi.

Analýza dat neukázala důkazy o úmrtnosti související s očkováním

RNDr. Tomáš Fürst, Ph.D. v diskusi na odborném občanském fóru Bezpečnost zdravotnictví a Vakcíny v 21. století, 27. května 2023. (Michal Kováč / The Epoch Times)
RNDr. Tomáš Fürst, Ph.D. v diskusi na odborném občanském fóru Bezpečnost zdravotnictví a Vakcíny v 21. století, 27. května 2023. (Michal Kováč / The Epoch Times)

Uniklé „údaje jsou téměř jistě pravé“, píše matematik Tomáš Fürst. „Bohužel neznám mechanismus původu dat, ale tvoří přibližně polovinu očkované populace na Novém Zélandu.“

Podle Fürsta není jasné, jakým způsobem byla tato polovina obyvatel vybrána. V uniklých datech také dle něj chybí některé informace o první a druhé dávce vakcíny. „Datum podání vakcíny dobře souhlasí s údaji OWD o průběhu očkování na Novém Zélandu, ale kupodivu chybí týdenní periodicita. Věková struktura se nezdá být nereprezentativní pro očkovanou kohortu, tj. není zřejmá selekční odchylka s ohledem na věk.“

„Protože netušíme, jak byla kohorta vybrána, nemůžeme s tím nic moc dělat. Podíl zemřelých v každé skupině bude obecně záviset na šarži, věku a zdravotním stavu kohorty očkované danou dávkou,
délce sledování, která zase závisí (mimo jiné) na datech podání dávky,“ uvádí Fürst.

Tomáš Fürst

„V údajích nenacházím žádné důkazy o úmrtnosti související s očkováním. Nic v údajích neukazuje na neobvyklý vzorec variability mezi jednotlivými šaržemi.“

— RNDr. Tomáš Fürst, Ph.D., matematik

„Každé úmrtí v souboru údajů bylo přiřazeno k šarži poslední dávky, kterou zemřelý jedinec obdržel. Výpočet podílu zemřelých v jednotlivých dávkách není informativní, protože dávky se liší věkovou strukturou a zejména dobou sledování,“ vysvětluje Fürst. „Například osoby, které obdržely první dávky jako dávku 1, poměrně brzy pokračovaly v dávce 2. Doba sledování u raných dávek tedy může být velmi krátká. Musíme tedy postupovat správně a vypočítat počet úmrtí v jednotlivých dávkách na celkový počet osoboroků strávených v jednotlivých dávkách.“

V konečném závěru matematik uvádí, že ačkoli nezná mechanismus generování dat, „nepochybuji o tom, že data jsou pravá a popisují nereprezentativní vzorek přibližně poloviny očkované populace Nového Zélandu“.

„V údajích nenacházím žádné důkazy o úmrtnosti související s očkováním. Nic v údajích neukazuje na neobvyklý vzorec variability mezi jednotlivými šaržemi,“ uvádí Fürst s tím, že možná budou někteří lidé, kteří očekávali zásadní odhalení, výsledky analýzy zklamáni.

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.