Ondřej Horecký

19. 12. 2023

Osoba z vedení spolku Transparent radí ve video rozhovoru s 16-letou dívkou, že hormony pro změnu pohlaví si lze obstarat i bez předpisu, byť s rizikem zdravotních komplikací. Spolek sdružující trans osoby přitom spolupracuje s ministerstvem školství a pořádá kurzy na školách.

Transparent spolupracuje s Národním pedagogickým institutem České republiky (NPI), který spadá pod ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). Ten využívá metodických materiálů spolku v tématech týkajících se transgenderu.

Spolek rovněž nabízí kurzy pro školy a pedagogický personál týkající se problematiky transgenderu. Tyto kurzy jsou podle jejich vyjádření akreditovány MŠMT. Transparent jako spolek vede výbor, jehož členem je rozený muž Lenka Králová. Ta má na YouTube vlastní kanál V Tranzu, kam si zve hosty.

V jednom z dílů (zkrácená verze zde) zpovídá šestnáctiletou dívku, která se cítí být mužem a vypráví Králové svůj trans příběh, kde hovoří i o své snaze podstoupit tranzici v podobě užívání hormonálních léčiv. Stěžuje si, že jí její sexuoložka (Hana) Fifková ani po roce trans života nechce hormony předepsat, i navzdory tomu, že má dobrovzdání od pražského psychologa Petra Weisse.

Lékařka prý dívce „složitě vysvětlila“, že jí nevěří.

Králová se tím zdá být pohoršena a říká: (od 7:30 min)

„Prosimtě, nebudem si tady prostě hrát na nějakej morální svět. O tom, že ty hormony jdou i koupit, to víš?“

„Jo, to vím.“

„A uvažoval jsi nad tím třeba?“

„Jo, uvažoval.“

„Protože spousta lidí v tvý situaci se právě kvůli tomu přístupu českých sexuologů k tomuhle uchyluje, byť to je velký zdravotní riziko, ale prostě mnoha lidem nic jinýho nezbejvá.“

Pohlavní hormony jsou u nás v současnosti dostupné pouze na předpis a pacient se k nim tudíž bez vědomí lékaře běžným způsobem nedostane.

Deník Epoch Times oslovil ministerstvo školství s dotazem, zda by mělo spolupracovat se subjektem, jehož zástupce otevřeně komunikuje o nelegální možnosti získávání hormonálních přípravků se všemi zdravotními riziky. Na odpověď čekáme.

Kromě obstarávání hormonů Králová také na videu radí obracet se na vstřícnější sexuoložku, jejíž jméno uvádí a která má mezi trans osobami údajně dobrou pověst. Nabádá trans děti být ve vztahu s lékařem asertivní a nebát se ozvat: „Chci hormonální terapii. Co musím splnit, abyste mi ji dala. Jaké konkrétní kroky mám udělat?“

V posledních letech se objevují zprávy o příbězích mnoha lidí, kteří podstoupili proces pro změnu pohlaví v mladém věku a v horizontu měsíců či let podstoupili „detranzici“, tj. přechod k původnímu pohlaví, často však s již nevratnými následky. Např:

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.