Ondřej Horecký

2. 1. 2024

Odborový svaz pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu (OS PHGN) dnes zveřejnil petici, v níž vyzývá vládu a Parlament ČR k přehodnocení „nerealistických plánů“ na zavádění zelené energetiky a na ukvapené uzavírání uhelných elektráren.

Horníci namítají, že naše energetika není v současnosti bezpečná, soběstačná ani levná. Kritizují podporu nestabilních zdrojů v podobě solární a větrné energie, nedostatečné jaderné kapacity, či vnucování elektromobility.

„Obecně nejsme proti pokroku v energetice, ale jsme toho názoru, že je nejprve nutné vybudovat nové zdroje a pak likvidovat ty tradiční a ne naopak,“ napsal Epoch Times Rostislav Palička, předseda OS PHGN. Vláda podle něj odhodila všechny fundované rady a analýzy a „poslouchá pouze zelené šílenství z EU“.

Petici vnímá jako další možný prostředek pro jednání s vládou, která „nedělá vše tak dobře jak říká“.

„Je naše energetika cenově dostupná? Není. Ceny surovin a energií se neustále zvyšují, a proto rostou ceny i všech služeb a výrobků. Proto na rozdíl od ostatních členů EU naše životní úroveň stále prudce klesá,“ uvádí se v petici.

Dokument vládu a PČR zároveň vybízí, aby se poradila se skutečnými odborníky a navrhuje několik kroků jako např. zastropování ceny emisních povolenek, které elektřinu a teplo z uhlí neúměrně zdražují, zastavení bezhlavého ukončování spalování uhlí nebo zestátnění jaderné a uhelné energie.

Níže uvádíme plný text petice, kterou naleznete zde.

Petice za energeticky bezpečnou Českou republiku

adresovaná Vládě České republiky a Parlamentu České republiky.

Energetika je odvětví, které přímo i nepřímo zásadním způsobem ovlivňuje naše životy. Jaká tedy je ta naše energetika?

Je naše energetika bezpečná? Není. Roste podíl zdrojů ze zahraničí, a ne všechny dodávky jsou spolehlivé. Nejistý může být zdroj suroviny či přímo energie z důvodů ryze přírodních i politických. Nejistá může být i dodávka pro způsob její přepravy, o neekologičnosti ani nemluvě. Podporujete pouze nestabilní zdroje solární a větrné, aniž byste ponechali zdroje, které jsou schopny jejich nestabilitu vyrovnávat.

Je naše energetika soběstačná? Není. Máme dost kapacit a sítí pro vnucovaný přechod na vytápění pouze elektřinou? Ne. Máme dost kapacit a sítí na vnucovanou elektromobilitu? Ne. Nahradí nám jaderné elektrárny a tzv. obnovitelné zdroje uhelné a plynové elektrárny? Ne.

Je naše energetika cenově dostupná? Není. Ceny surovin a energií se neustále zvyšují, a proto rostou ceny i všech služeb a výrobků. Proto na rozdíl od ostatních členů EU naše životní úroveň stále prudce klesá.

Vládo, poslanci, nevíte, co s tím? Poraďte se konečně se skutečnými odborníky a inspirujte se v jiných fungujících zemích:

Když už vybíráte peníze z předražených a spekulativních emisních povolenek, využijte je na to, abyste odvrátili zničující náraz cen energií pro domácnosti i pro podniky. Použijte je na úhradu nákladů na sítě a pomoci domácnostem (což EU nevylučuje). Prosazujte v EU zastropování jejich ceny.

Neodstavujte zdroje energií, dokud za ně nemáte adekvátní náhradu – tedy stejně spolehlivou, bezpečnou a cenově dostupnou.

Přehodnoťte svůj nerealistický plán slepé podpory solárních a větrných elektráren a neekologicky dováženého a, i z hlediska emisí, sporného LNG.

Místo uspěchaného bezhlavého ukončení využívání uhlí pro výrobu elektřiny a tepla udělejte ve vedení EU vše pro zahájení procesu akceptace tuzemských uhelných zdrojů jako energetických zdrojů, které jsou do zprovoznění nových jaderných zdrojů nenahraditelné.

Vyčleňte z ČEZ pod státní kontrolu jadernou, popř. i uhelnou energetiku. Zajistěte bezpečnou a cenově výhodnou elektřinu v naší zemi, např. slibovanou formou státního obchodníka.

Vládo a zástupci občanů v Parlamentu České republiky, vyzýváme Vás k výše uvedeným krokům, aby naše energetika byla opět bezpečná, soběstačná a cenově dostupná a naše země se konečně mohla zase rozvíjet!

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."