Jennifer Segal

27. 1. 2024

Tato klasická francouzská polévka, připravená z brambor a pórku, je rychlá a snadná na přípravu, a navíc skvěle chutná.

Bramborovo-pórková polévka, neboli potage parmentier, je francouzskou klasikou. Je jedním z prvních jídel, která jsem se v kulinářské škole naučila připravovat, hned po pravé omeletě a základní vinaigrette, protože se jedná o základní polévku nezbytnou ve francouzské kuchyni. Přidáním řeřichy z ní můžete připravit potage au cresson, podávat ji vychlazenou jako vichyssoise, nebo ji doplnit slaninou, smaženým pórkem, čerstvými bylinkami či nakrájenou zeleninou. Variant je nekonečně mnoho – stačí zapojit fantazii (nebo cokoli, co máte v kuchyni) a udělat si ji podle svého. Bramborovo-pórková polévka je jednoduchá na přípravu a lze ji podávat jako předkrm, přílohu k sendviči nebo salátu, nebo jako samostatný oběd.

Co budete potřebovat na výrobu

(S laskavým svolením Jennifer Segal)

Jak si vyrobit bramborovo-pórkovou polévku

Příprava bramborovo-pórkové polévky je jednoduchá, ale nejprve si musíte poradit s pórkem. Ten je notoricky známý tím, že je písčitý a špinavý, a umí to velmi dobře skrývat, takže se ujistěte, že jste ho dobře umyli. Začněte tím, že odříznete a vyhodíte konce kořenů a silné tmavě zelené části. Pórek podélně rozkrojte na polovinu a každou polovinu opláchněte pod studenou vodou, přičemž jednotlivé vrstvy od sebe oddělte, abyste odstranili veškerý písek, který se v nich ukrývá.

(S laskavým svolením Jennifer Segal)

Jakmile je pórek čistý, nahrubo jej nakrájejte – ze čtyř velkých pórků byste měli získat asi pět šálků nakrájeného pórku.

(S laskavým svolením Jennifer Segal)

Polévku připravíte tak, že na hluboké pánvi nebo ve velkém hrnci rozpustíte máslo a přidáte nakrájený pórek a česnek.

(S laskavým svolením Jennifer Segal)

Za občasného míchání vařte, dokud nezměknou.

(S laskavým svolením Jennifer Segal)

Dále přidejte brambory, kuřecí vývar, bobkové listy, tymián, sůl a pepř.

(S laskavým svolením Jennifer Segal)

Přiveďte k varu.

(S laskavým svolením Jennifer Segal)

Poté přikryjte, snižte teplotu a vařte 15 minut, nebo dokud brambory nezměknou.

(S laskavým svolením Jennifer Segal)

Vyjměte bobkové listy a snítky tymiánu.

(S laskavým svolením Jennifer Segal)

Poté polévku rozmixujte ponorným mixérem (nebo v klasickém mixéru) dohladka. (Pokud používáte klasický mixér, dbejte na to, abyste nádobu nenaplnili více než do poloviny; nechejte otvor ve víku otevřený a volně jej přikryjte utěrkou, aby mohlo teplo unikat.)

(S laskavým svolením Jennifer Segal)

Nakonec přidejte hustou smetanu. Pokud chcete, můžete její množství omezit, ale úplně bych ji nevynechávala. Smetana udělá polévku lahodně hedvábnou, bohatou a hladkou – přidávejte ji po troškách, dokud vám polévka nebude příjemně chutnat.

(S laskavým svolením Jennifer Segal)

Přiveďte k varu, pak ochutnejte a upravte kořením, solí a pepřem. Podávejte horké, ozdobené čerstvým tymiánem, pažitkou, nebo čímkoli, co máte rádi.

Bramborovo-pórková polévka

Porce: 6

Suroviny

  • 3 polévkové lžíce nesoleného másla
  • 4 velké pórky, pouze bílé a světle zelené části, nahrubo nakrájené (asi 5 šálků)
  • 3 stroužky česneku, oloupané a rozmačkané
  • 1 kg brambor, oloupaných a nahrubo nakrájených na centimetrové kousky
  • 7 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 3 větvičky čerstvého tymiánu
  • 1 kávová lžička soli
  • ¼ kávové lžičky mletého černého pepře
  • 1 šálek husté smetany
  • pažitka, jemně nakrájená, k podávání

Postup

Ve velkém hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo. Přidejte pórek a česnek, a za pravidelného míchání vařte, dokud nezměknou, asi 10 minut. Podle potřeby upravte teplotu, aby nezhnědly.

Do hrnce přidejte brambory, vývar, bobkové listy, tymián, sůl a pepř a přiveďte k varu. Přikryjte a snižte teplotu na minimum. Vařte 15 minut nebo dokud nejsou brambory velmi měkké.

Vyjměte snítku tymiánu a bobkové listy, a poté polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka (můžete ji také rozmixovat po částech běžným mixérem, viz poznámka). Přidejte hustou smetanu a přiveďte k varu. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem. Pokud je polévka příliš řídká, povařte ji do zhoustnutí. Pokud je příliš hustá, přidejte vodu nebo vývar, aby se zředila. V případě potřeby ozdobte čerstvými bylinkami.

Poznámka

Pokud používáte klasický mixér, dbejte na to, abyste nádobu nenaplnili více než do poloviny; nechejte otvor ve víku otevřený a volně jej přikryjte utěrkou, aby mohlo unikat teplo.

Pokyny pro zmrazení

Polévku lze zmrazit bez smetany až na tři měsíce. Polévku rozmrazujte v chladničce po dobu 12 hodin, a poté ji znovu ohřejte na sporáku na mírném plameni, dokud není horká. Po prohřátí přidejte smetanu a před podáváním ji přiveďte k varu.

Výživové hodnoty

Na jednu porci (6 porcí)

Velikost porce: asi 1-1/2 šálku

Kalorie: 454, Tuky: 24 g, Nasycené tuky: 14 g, Sacharidy: 49g, Cukr: 10 g, Vláknina: 5 g, Bílkoviny: 12 g, Sodík: 828 mg, Cholesterol: 78 mg

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.

Vážení čtenáři, budeme rádi, když nám napíšete, o jakých tématech byste si u nás rádi přečetli. Své názory a tipy posílejte na adresu: epochtimes@epochtimes.cz.

Související témata

Přečtěte si také

Nemít krávy, tak nemáme ani na výplaty, stěžovali si zemědělci na protestu v Hodoníně
Nemít krávy, tak nemáme ani na výplaty, stěžovali si zemědělci na protestu v Hodoníně

Podle něj evropská pravidla mohl nastavovat jen někdo bez reálné zkušenosti z výroby. „Vypadá to, jako by to vymýšleli lidí, kteří nikdy nebyli v poli a ti nám vyprávějí, co máme dělat,“ domnívá se Tomáš Krč.

Mercedes obrátil. Spalovací motory ukončovat nehodlá
Mercedes obrátil. Spalovací motory ukončovat nehodlá

Společnost Mercedes-Benz včera oznámila, že odsouvá dříve avizované ukončení výroby spalovacích motorů. Firma to uvedla ve své zprávě pro investory.

Geopolitická zbraň KS Číny v hodnotě jednoho bilionu dolarů selhává
Geopolitická zbraň KS Číny v hodnotě jednoho bilionu dolarů selhává

Čínská iniciativa Pás a stezka ztrácí na atraktivitě kvůli skrytým vojenským ambicím, korupci a nedostatečným hospodářským výsledkům.

Intersucho: Nasycení půdy je na většině míst ČR nad 90 %, menší je na jihu
Intersucho: Nasycení půdy je na většině míst ČR nad 90 %, menší je na jihu

Půda je v Česku podle portálu Intersucho nasycená, úroveň nasycení se na většině míst republiky pohybuje nad 90 procenty.

Naše herkulovské úkoly: Hledání moudrosti ve 12 úlohách
Naše herkulovské úkoly: Hledání moudrosti ve 12 úlohách

Herkules je jednou z nejoblíbenějších postav řecké mytologie. Jeho obrovská síla a odvaha inspirovala západní svět.