Tato klasická francouzská polévka, připravená z brambor a pórku, je rychlá a snadná na přípravu, a navíc skvěle chutná.
Bramborovo-pórková polévka, neboli potage parmentier, je francouzskou klasikou. Je jedním z prvních jídel, která jsem se v kulinářské škole naučila připravovat, hned po pravé omeletě a základní vinaigrette, protože se jedná o základní polévku nezbytnou ve francouzské kuchyni. Přidáním řeřichy z ní můžete připravit potage au cresson, podávat ji vychlazenou jako vichyssoise, nebo ji doplnit slaninou, smaženým pórkem, čerstvými bylinkami či nakrájenou zeleninou. Variant je nekonečně mnoho – stačí zapojit fantazii (nebo cokoli, co máte v kuchyni) a udělat si ji podle svého. Bramborovo-pórková polévka je jednoduchá na přípravu a lze ji podávat jako předkrm, přílohu k sendviči nebo salátu, nebo jako samostatný oběd.
Co budete potřebovat na výrobu
Jak si vyrobit bramborovo-pórkovou polévku
Příprava bramborovo-pórkové polévky je jednoduchá, ale nejprve si musíte poradit s pórkem. Ten je notoricky známý tím, že je písčitý a špinavý, a umí to velmi dobře skrývat, takže se ujistěte, že jste ho dobře umyli. Začněte tím, že odříznete a vyhodíte konce kořenů a silné tmavě zelené části. Pórek podélně rozkrojte na polovinu a každou polovinu opláchněte pod studenou vodou, přičemž jednotlivé vrstvy od sebe oddělte, abyste odstranili veškerý písek, který se v nich ukrývá.
Jakmile je pórek čistý, nahrubo jej nakrájejte – ze čtyř velkých pórků byste měli získat asi pět šálků nakrájeného pórku.
Polévku připravíte tak, že na hluboké pánvi nebo ve velkém hrnci rozpustíte máslo a přidáte nakrájený pórek a česnek.
Za občasného míchání vařte, dokud nezměknou.
Dále přidejte brambory, kuřecí vývar, bobkové listy, tymián, sůl a pepř.
Přiveďte k varu.
Poté přikryjte, snižte teplotu a vařte 15 minut, nebo dokud brambory nezměknou.
Vyjměte bobkové listy a snítky tymiánu.
Poté polévku rozmixujte ponorným mixérem (nebo v klasickém mixéru) dohladka. (Pokud používáte klasický mixér, dbejte na to, abyste nádobu nenaplnili více než do poloviny; nechejte otvor ve víku otevřený a volně jej přikryjte utěrkou, aby mohlo teplo unikat.)
Nakonec přidejte hustou smetanu. Pokud chcete, můžete její množství omezit, ale úplně bych ji nevynechávala. Smetana udělá polévku lahodně hedvábnou, bohatou a hladkou – přidávejte ji po troškách, dokud vám polévka nebude příjemně chutnat.
Přiveďte k varu, pak ochutnejte a upravte kořením, solí a pepřem. Podávejte horké, ozdobené čerstvým tymiánem, pažitkou, nebo čímkoli, co máte rádi.
Bramborovo-pórková polévka
Porce: 6
Suroviny
- 3 polévkové lžíce nesoleného másla
- 4 velké pórky, pouze bílé a světle zelené části, nahrubo nakrájené (asi 5 šálků)
- 3 stroužky česneku, oloupané a rozmačkané
- 1 kg brambor, oloupaných a nahrubo nakrájených na centimetrové kousky
- 7 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 3 větvičky čerstvého tymiánu
- 1 kávová lžička soli
- ¼ kávové lžičky mletého černého pepře
- 1 šálek husté smetany
- pažitka, jemně nakrájená, k podávání
Postup
Ve velkém hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo. Přidejte pórek a česnek, a za pravidelného míchání vařte, dokud nezměknou, asi 10 minut. Podle potřeby upravte teplotu, aby nezhnědly.
Do hrnce přidejte brambory, vývar, bobkové listy, tymián, sůl a pepř a přiveďte k varu. Přikryjte a snižte teplotu na minimum. Vařte 15 minut nebo dokud nejsou brambory velmi měkké.
Vyjměte snítku tymiánu a bobkové listy, a poté polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka (můžete ji také rozmixovat po částech běžným mixérem, viz poznámka). Přidejte hustou smetanu a přiveďte k varu. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem. Pokud je polévka příliš řídká, povařte ji do zhoustnutí. Pokud je příliš hustá, přidejte vodu nebo vývar, aby se zředila. V případě potřeby ozdobte čerstvými bylinkami.
Poznámka
Pokud používáte klasický mixér, dbejte na to, abyste nádobu nenaplnili více než do poloviny; nechejte otvor ve víku otevřený a volně jej přikryjte utěrkou, aby mohlo unikat teplo.
Pokyny pro zmrazení
Polévku lze zmrazit bez smetany až na tři měsíce. Polévku rozmrazujte v chladničce po dobu 12 hodin, a poté ji znovu ohřejte na sporáku na mírném plameni, dokud není horká. Po prohřátí přidejte smetanu a před podáváním ji přiveďte k varu.
Výživové hodnoty
Na jednu porci (6 porcí)
Velikost porce: asi 1-1/2 šálku
Kalorie: 454, Tuky: 24 g, Nasycené tuky: 14 g, Sacharidy: 49g, Cukr: 10 g, Vláknina: 5 g, Bílkoviny: 12 g, Sodík: 828 mg, Cholesterol: 78 mg
Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.
Vážení čtenáři, budeme rádi, když nám napíšete, o jakých tématech byste si u nás rádi přečetli. Své názory a tipy posílejte na adresu: epochtimes@epochtimes.cz.