‚Mýlili jsme se, udělali jsme chybu‘ – to by samozřejmě Komunistická strana Číny nikdy neřekla.

Podle Stevena Moshera, prezidenta Institutu pro výzkum populace, by mohlo dojít k tomu, že čínské úřady zahájí kampaň nuceného těhotenství a nařídí mladým párům uzavírat manželství a mít více dětí, pokud se demografické problémy stanou ještě vážnějšími, něž jsou dosud.

Údaje čínského Národního statistického úřadu, které byly zveřejněny 17. ledna, ukazují, že v loňském roce se narodilo pouze 9,02 milionu dětí. Počet narozených dětí klesá již sedmým rokem v řadě. Nyní se dostal na nejnižší úroveň od roku 1949, kdy kontrolu nad Čínou převzala Komunistická strana Číny.

V 80. letech 20. století zavedla Komunistická strana takzvanou „politiku jednoho dítěte“, která striktně omezovala množství na rozených dětí, každý pár mohl mít pouze jedno dítě. Ti, kteří se této politice vzepřeli, byli trestáni, včetně vysokých pokut, ztráty zaměstnání a nucených potratů. Úředníci tvrdili, že toto pravidlo je nezbytné pro hospodářskou prosperitu a dlouhodobý rozvoj země.

„Vzhledem k tomu, že čínská ekonomika je v útlumu, čínská populace stárne a umírá rychleji než jakákoli jiná lidská populace v dějinách planety, nebude 21. století patřit Číně, a to z části kvůli pokračujícímu špatnému vládnutí Komunistické strany Číny. Z velké části však kvůli vyvraždění poloviny několika posledních generací.“

— Steven Mosher, prezident Institutu pro výzkum populace

Podle Stevena Moshera toto „ničení lidského kapitálu“ ze strany čínského režimu vedlo v posledních desetiletích nejen k ohrožení jeho ambicí na celosvětové scéně, ale také „zabilo budoucnost“ komunistické strany.

V reakci na úbytek pracovních sil a rychlé stárnutí populace čínské úřady začaly přijímat opatření na zvýšení porodnosti.

Komunistická strana v roce 2021 přijala politiku povolující rodinám mít tři děti. Místní úřady po celé zemi zavedly pobídky, které mají páry povzbudit k tomu, aby měly děti. Mezi možnosti patří daňové úlevy, dotace na bydlení a bezplatné vzdělávání ve státních školách.

„Začínají si uvědomovat, že v podstatě zadusili čínský sen o světové nadvládě, když byl ještě v kolébce,“ řekl Mosher v rozhovoru pro pořad EpochTV „American Thought Leaders“, který měl premiéru v říjnu 2023.

Děti malují na plastovou fólii v parku u příležitosti Mezinárodního dne dětí v Chaj-anu v čínské provincii Ťiang-su na východě země 1. června 2022. (STR / AFP via Getty Images)

„Vzhledem k tomu, že čínská ekonomika je v útlumu, čínská populace stárne a umírá rychleji než jakákoli jiná lidská populace v dějinách planety, nebude 21. století patřit Číně, a to z části kvůli pokračujícímu špatnému vládnutí Komunistické strany Číny. Z velké části však kvůli vyvraždění poloviny několika posledních generací,“ říká Mosher.

Podle pana Moshera, který byl jedním z prvních amerických sociálních vědců, kteří koncem 70. let žili a pracovali mezi vesničany v Číně, vedla „politika jednoho dítěte“ k „největšímu zničení lidského kapitálu, jaké kdy svět zažil“.

Mosher dále uvádí, že úředníci čínské Komise pro plánování rodiny se pyšnili tím, že tato politika zabránila „400 milionům“ porodů, a tvrdili, že toto pravidlo snížilo tlak na zdroje a životní prostředí.

Povolení mít tři děti a pobídky ve formě daňových úlev, dotací na bydlení a bezplatné vzdělávání ve státních školách budou mít podle Moshera tato opatření jen omezené účinky.

Aby se zastavil pokračující demografický pokles, musela by mít každá žena tři děti, vzhledem k tomu, že desetiletí politiky jednoho dítěte a tradiční preference synů vedly k tomu, že žen v plodném věku je nyní méně.

„Nenapadá mě žádná kombinace úplatků nebo pobídek, která by mohla přimět mladé ženy, aby se vdaly a měly ty děti.“

— Steven Mosher, prezident Institutu pro výzkum populace

„Nenapadá mě žádná kombinace úplatků nebo pobídek, která by mohla přimět mladé ženy, aby se vdaly a měly ty děti,“ řekl pan Mosher během nedávného rozhovoru pro televizi NTD, sesterské médium deníku The Epoch Times.

Přestože Čína přešla od trestání párů za to, že mají příliš mnoho dětí, k povzbuzování k tomu, aby jich měly více, nemusí být snadné po desetiletích indoktrinace změnit pohled veřejnosti na velké rodiny.

„Posledních 30, 40 let jim bylo říkáno, že děti jsou břemeno, a ne požehnání; bylo jim říkáno, že by všichni měli mít méně dětí v zájmu země. Teď najednou nemůžete otočit na patě a říct, začněte mít děti,“ míní demograf.

„’Mýlili jsme se, udělali jsme chybu‘ – to by ovšem Komunistická strana Číny nikdy neřekla.“

Tlak komunistické strany na zvýšení porodnosti v zemi přichází v době, kdy se tempo hospodářského růstu v roce 2023 zpomalilo na jednu z nejnižších úrovní za poslední desetiletí, jak ukazují oficiální údaje zveřejněné na začátku tohoto měsíce. Slabá ekonomika a vysoká míra nezaměstnanosti odrazují mladé Číňany od toho, aby si pořizovali děti, říká demograf.

„Mladí lidé bez naděje do budoucna, bez práce, bez možnosti začít podnikat, se nebudou ženit a vdávat a mít děti,“ řekl pan Mosher.

Vzhledem k tomu, že se v posledních desetiletích rodí méně dětí, stárne nyní více Číňanů. Podle oficiálních údajů byl loni každý pátý obyvatel země ve věku 60 let a více. Obyvatelé v produktivním věku – tedy lidé ve věku 16 až 59 let – budou v roce 2023 tvořit pouze 61 % celkové populace, což je méně než před téměř deseti lety, kdy tvořili více než 70 %.

Tváří v tvář rychle stárnoucí populaci, která se navíc vyhýbá zakládání rodiny, se pan Mosher obává, že by představitelé režimu mohli dovést snahu o plánování rodiny do nových a opačných extrémů.

„Velmi se však obávám, že Komunistická strana Číny se nezastaví u pobídek; že v určitém okamžiku, pokud bude situace stále vážnější, což si myslím, že bude, Komunistická strana Číny řekne mladým ženám: ‚Nyní vám nařizujeme, abyste se vdávaly a nařizujeme vám, abyste měly děti. Tady máte kvótu tří porodů a tyto děti musíte zplodit během příštích šesti let´,“ řekl.

„Teď to zní samozřejmě pobuřujícím způsobem, je to pobuřující.“

Ale není to o nic víc pobuřující než politika jednoho dítěte, která platila od 80. let 20. století do roku 2016, řekl pan Mosher a označil toto pravidlo za „nejhorší přečin proti lidskosti v Číně“.

Článek byl při překladu redakčně zkrácen a upraven. Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.