Juraj Skovajsa

12. 3. 2024

Žaloba režiséra a spisovatele Jana Tománka na internetový deník Forum24 na ochranu osobnosti se dostala do další fáze. Tománek po prvním jednání, které bylo odročeno, ironicky komentoval vyjádření protistrany.

Loni v říjnu oznámil Tománek, že podal žalobu na Forum24 za nactiutrhání, resp. ochranu osobnosti, přičemž obvinil deník ze lží vůči své osobě a ze spojování jeho jména s „ruskou scénou“ či „covidovými dezinformacemi“ a „antivaxerstvím“.

„Pohár ‚normálního‘ vyjadřování médií přetekl už dávno, ale i novinářská práce by měla mít, myslím, nějaké hranice a nesahat neustále do nejhlubšího bahna a psát zcela zjevné lži, které mají jediný cíl; dehonestovat a zvyšovat si na těchto obětech čtenost a vlastní prodeje,“ uvedl na svém blogu 13. 10. 2023, ještě před samotným podáním žaloby, Tománek.

Šéfredaktorka Fora24 Johana Hovorková tehdy sdělila pro Epoch Times: „Je naší povinností upozorňovat na nebezpečné lháře typu pana Tománka, kteří se neštítí strašit lidi v otázce zdraví. To, že navíc použije smrt dítěte, je odporné. Tito lidé se nestydí za nic, a tak je třeba [na] jejich chování alespoň poukazovat. Budeme to dělat i dál, jako to ostatně náš web dělá od svého vzniku.“

Režisér v té době inicioval sbírku na soudní poplatky, které dle usnesení Obvodního soudu pro Prahu 1 z 30. 10. 2023, jež 3. listopadu zveřejnil na svém webu, měly činit 40 tisíc Kč. Zároveň oznámil, že se vybralo přes 64 tisíc, a že rozdíl použije „na právní služby se žalobou spojené“.

První soudní stání se konalo minulý týden 8. března 2024. Byť bylo odročeno o několik týdnů, dle Tománka kvůli tomu, „abychom ještě mohli doplnit a upřesnit nějaké detaily, včetně výše nemajetkové újmy“, režisér prozradil na svém YouTube kanálu několik detailů z dosavadního průběhu.

Ve videu připomněl, že Forum24 o něm mělo napsat 14 „dehonestačních článků“, a posléze se zaměřil na jeden z nich, jenž je předmětem žaloby a nese název „A máme tu další dno. Starostovi Náchoda zemřela osmnáctiletá dcera, antivaxeři se radují“.

V této souvislosti Tománek zveřejnil část vyjádření žalované strany, která v bodě IV. konstatuje: „Co se týče části článku ‚antivaxeři se radují‘, tak tato část článku není spojována primárně s žalobcem, nýbrž vychází převážně z příspěvku Lukáše Neterdy ze dne 22. 9. 2023, který uvedl: ‚Janu Birkemu zemřela dcera na embolii. Myslete si o mně, co chcete, ale z této události tohoto COVIDisty mám upřímnou radost, přeju mu to a směju se mu.‘“

Nicméně, jak Tománek okomentoval na YouTube, jméno Lukáše Neterdy se v inkriminovaném článku Fora24 vůbec nenachází. Naopak, v článku se autorka několikrát zmiňuje o Tománkovi, např. coby „asi nejhorším případu“ bojovníka proti očkování proti covidu-19 či o „šiřitelovi lží“.

„Takže takhle funguje kvalitní novinařina Fora24. Napíšeme článek a titulek o někom úplně jiném, do textu dáme úplně jinou osobu, ale spojíme je, protože jsou to antivaxeři,“ komentuje bod IV. režisér.

Dále Tománek zveřejnil další z vyjádření právního zástupce žalované strany, týkající se toho stejného článku, kdy v bodě V. žalovaná strana konstatuje: „V neposlední řadě žalovaná zdůrazňuje, že část článku ‚To, že právě kvůli takovým šiřitelům lží, jako je pan Tománek, zbytečně zemřely desítky tisíc lidí, ale taktně mlčí‘ představuje novinářskou nadsázku.“

Vyjádření právního zástupce Fora24 poskytl Tománek deníku Epoch Times k nahlédnutí za účelem ověření autenticity. Právní zástupce žalované strany se do doby publikování této zprávy na úryvky z vyjádření nereagoval a ani neodpověděl na žádost o komentář k prvnímu jednání či následným vyjádřením žalobce.

Žalovaná strana se zřejmě bude u soudu mimo jiné bránit argumentací opírající se o judikáty Ústavního soudu, dle kterých by veřejně známá osobnost měla počítat s vyšší mírou veřejné kritiky.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Policie zadržela v Berlíně přes 200 lidí při protestech na podporu Palestiny
Policie zadržela v Berlíně přes 200 lidí při protestech na podporu Palestiny

Více než 200 lidí zatkla německá policie při pátečních střetech, které doprovázely propalestinskou demonstraci a pokus zřídit protestní stanový tábor ve vládní čtvrti v Berlíně.

Českému dřevu se dostane většího využití ve stavebnictví, plánuje vláda
Českému dřevu se dostane většího využití ve stavebnictví, plánuje vláda

Méně betonu, více dřeva. Stát plánuje podpořit větší využití dřeva ve stavebnictví. Až čtvrtinu nově postavených budov by v roce 2035 mohly tvořit podle představ ministerstev dřevostavby.

Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce
Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce

Jak ovlivnit klima na Zemi? Přečtěte si o záměrném vysušování stratosféry a jeho potenciálu ovlivnit energetickou nerovnováhu...

Původní druhy rostlin z české krajiny mizí, šíří se teplomilné, potvrdila studie
Původní druhy rostlin z české krajiny mizí, šíří se teplomilné, potvrdila studie

Změny v české květeně se podle týmu botaniků dějí v důsledku několika faktorů, jejichž význam se v čase mění.

Tajemství přípravy nejlepších hamburgerů podle profesionálních kuchařů
Tajemství přípravy nejlepších hamburgerů podle profesionálních kuchařů

Získejte inspiraci na přípravu hamburgeru od profesionálních kuchařů aneb jak si mistři v oboru připravují doma své dokonalé hamburgery.