Wu Kuo-pin

14. 3. 2024

Pohledy na zdraví

Konstipace neboli zácpa vážně ovlivňuje kvalitu života a způsobuje fyzické i psychické vysílení. Řada lidí si osvojila různé způsoby, jak ji zmírnit, včetně konzumace probiotických potravin nebo většího množství zeleniny a ovoce či užívání projímadel. Tyto metody ovšem nemusí být vždy účinné.

Nejprve objasním několik mýtů o zácpě. Následně uvedu pár způsobů, jakými tradiční čínská medicína (TČM) zácpu léčí. Nakonec vás seznámím s několika jednoduchými cviky na zlepšení zácpy posílením střevní peristaltiky.

Dle nejjednodušší lékařské definice zácpy se jedná o frekvenci vyprazdňování méně než třikrát týdně s nízkým objemem exkrece a s určitými obtížemi při vyprazdňování. Anebo, i když máte frekvenci vyprazdňování v pořádku, samotný proces trvá to příliš dlouho. Třeba není pokaždé plynulý či máte pocit, že jste se úplně nevyprázdnili.

Zácpa způsobuje hromadění výkalů ve střevech, čímž dochází k hromadění toxinů v těle, což může způsobit akné. Kromě příznaků, jako je nadýmání, bolest břicha a dlouhodobé hemoroidy, může špatná stolice ovlivňovat také mozek, a tak se lidé mohou cítit podrážděně a sklíčeně.

Střevní trakt je považován za náš „druhý mozek”. Gastrointestinální (trávicí) trakt od jícnu po konečník obsahuje více než 100 milionů nervových buněk s velkou rozmanitostí a množstvím střevní flóry, díky čemuž může střevní trakt komunikovat s mozkem. Tento jev byl zaznamenán i ve starých klasických dílech TČM: například poté, co se pacient s mánií vyprázdní, jeho mysl se zbystří a nálada se zklidní.

Pět nejčastějších příčin zácpy

Existuje celá řada příčin zácpy. Zde jsou některé z nich:

  1. Ve stravě chybí vláknina a tuky a nedostatečný příjem vody vede k suché a tvrdé stolici.
  2. Nedostatek pohybu snižuje pohyblivost střev.
  3. Napětí a stres způsobují hyperaktivitu sympatických nervů. Střeva jsou napjatá a špatně se pohybují, vedou k potížím s vyprazdňováním.
  4. Vedlejší účinky léků proti bolesti, antidepresiv či vápníkových tablet mohou mimo jiné způsobit konstipaci.
  5. Nemají-li lidé pevně stanovenou dobu pro vyměšování, mohou stolici zadržovat.

To se často stává, když se někdo probudí pozdě a spěchá do práce. I když se chce v té době vyprázdnit, musí počkat. Pravděpodobným výsledkem je, že když si nakonec čas najde, možná propásl nejlepší příležitost. Stane-li se to zvykem, může časem dojít ke konstipaci.

V lidském těle se nachází 12 hlavních meridiánů, které jsou totožné s vnitřnostmi. Podle TČM jsou meridiány kanály pro proudění energie. Každý meridián má své vlastní aktivní období během 24 hodin dne.

Meridián tlustého střeva je aktivní mezi pátou a sedmou hodinou ranní, proto je nejlepší po vstávání dopřát střevům pohyb. Po vyprázdnění střev pociťuje jedinec větší chuť k jídlu. Požitek z vydatnější snídaně jistě pomůže dodat potřebnou energii během dne, proto je velmi důležité snažit se vyvolat pohyb střev brzy ráno.

Proč mám stále zácpu, i když jím hodně zeleniny?

Řada lidí trpících častou zácpou se rozhodne jíst více listové zeleniny bohaté na vlákninu, ale přesto mohou mít problémy se stolicí.

Proč tomu tak je? Jedním z důvodů může být nedostatek vody. Po vstřebání vlhkosti se celulóza rozpíná a objemnější stolice zesiluje střevní peristaltiku, což má za následek projímavý účinek.

Při hydrataci však buďte opatrní. Vodu byste měli pít pomalu, po malých doušcích, aby se lépe vstřebávala ve střevech a doplnila se tělesná vlhkost. Pokud vypijete velké množství vody najednou, zvýšíte frekvenci a rychlost močení, což organismu při hydrataci nepomáhá.

Někteří lidé se také domnívají, že pití vody ráno nalačno může pomoci při vyprazdňování. U některých to skutečně funguje, ale není to vhodné pro jedince se sníženou chutí k jídlu a se sklonem k otokům. Tito lidé by měli ráno vypít asi 50 ml vody, aby uhasili žízeň. Nejlepší je pít vodu hodinu po jídle.

Nejvhodnější způsob konzumace hlávkového salátu pro pomoc při střevních pohybech

Někteří lidé konzumují hodně hlávkového salátu, aby podpořili vyprazdňování, ale účinek není příliš dobrý. Jaký je důvod?

Salát je poměrně syrový a studený – to není vhodné pro jedince s chladnější a slabší tělesnou stavbou. Podle TČM je většina potravin svojí povahou buď „studená”, nebo „horká”, přičemž konzumace studených potravin tělo ochlazuje.

Hlávkový salát, který běžně jíme, je navíc poměrně jemný a má nízký obsah celulózy. Salát je také objemný, takže se člověk cítí nasycený po snězení velké mísy, což vede k menšímu příjmu celulózy. Pokud je salát vařený, zmenší se jeho objem, můžete zkonzumovat větší množství, a zvýšit tak příjem vlákniny. Proto je vhodné nejíst obecně syrovou zeleninu, ale co nejčastěji ji vařit.

Navíc můžete přidat některé potraviny plné koloidů, které pomáhají při vyprazdňování, např. houby a mořské řasy.

Také velmi pomáhá jíst více ovoce, jako jsou borůvky, švestky, datle, pomeranče a mandarinky.

Probiotické potraviny

Někteří lidé jedí sýr, aby doplnili probiotika a podpořili pohyb střev. Některé sýry však mají vysoký obsah cukru a kalorií. Obvykle se uchovávají v ledničce, která je studená a nevhodná pro lidi s citlivým žaludkem.

Kiwi je bohaté na prebiotika, která mohou podporovat produkci probiotik a pomáhat při vyprazdňování. Kiwi je však studené povahy, takže není vhodné pro osoby se citlivým žaludkem a střevy.

Výsledky studie z roku 2012 publikované v časopise Microbial Ecology in Health and Disease ukázaly, že kiwi má prebiotické účinky a podporuje růst prospěšných střevních bakterií mléčného kvašení (LactobacillusBifidobacteria). Jejich prebiotická metadostupnost je však dána především individuální stavbou těla a účinek trvá pouze po dobu konzumace kiwi.

Mezi další probiotické potraviny patří kimči, natto a miso, jejichž konzumace napomáhá vyprazdňování střev.

Avšak někteří lidé trpí konstipací při použití probiotik. Proč? Obvykle je to proto, že nepijí dost vody nebo nejedí dostatek zeleniny. Většina probiotických výrobků dnes obsahuje ve vodě rozpustnou celulózu. Pití většího množství vody může pomoci dosáhnout lepších výsledků.

Proč konzumace enzymů nepomáhá při zácpě

Část lidí užívá enzymy, které usnadňují vyprazdňování, ale někdy s nevalným účinkem. Enzymy se mohou přizpůsobit tělesné stavbě člověka, takže účinek požívání enzymů na vyprazdňování se bude lišit podle toho, jakou má člověk tělesnou stavbu.

Ať už konzumujete enzymy, probiotika nebo zeleninu a ovoce, nejdůležitější je dostatečná hydratace. Voda podporuje metabolismus a nabobtnává potravu ve střevech, což napomáhá jejímu lepšímu vylučování.

Vyhněte se dlouhodobému užívání projímadel

Někteří lidé užívají projímadla, aby pročistili střeva a usnadnili vyprazdňování, avšak pokud se tak dělá příliš často, střeva se unaví a účinek se vytratí. Projímadla jsou navíc obecně hořká a studená pro vyčištění ohně a tepla v těle a nejsou vhodná pro dlouhodobé užívání.

Ze svých klinických pozorování jsem zjistil, že většina lidí s chronickou konstipací, která nadužívá projímadla, má oslabenou střevní peristaltiku.

Při ošetřování zácpy ve své klinice nepředepisuji projímadla, ale jiné léky, které střeva zahřívají a podporují střevní peristaltiku. Po jejich užívání je stolice pacientů hladší a peristaltika žaludku a střev se zlepší. Rovněž se zlepšuje chuť k jídlu, energie a fyzická síla.

Proto nejlepší způsob, jak vyléčit zácpu vyvolanou slabou střevní peristaltikou, je podnítit střeva k aktivnějšímu pohybu.

Pět tipů, jak zmírnit zácpu

Zde je pět metod, jak podpořit pohyb střev a zmenšit tak problémy se zácpou.

  • Vyhraďte si ráno čas na toaletu, abyste měli dostatek času při pocitu potřeby.
  • Trénujte „zombie gymnastiku”. Začněte tím, že se postavíte na špičky obou nohou, poklusem na místě, ruce nechte přirozeně viset dolů, uvolněte tělo a pohupujte se ze strany na stranu. Zombie gymnastika může také posílit činnost srdce a plic. Při takovémto chvění těla se střeva mohou kroutit, což umožní stolici klesat směrem ke konečníku, a dostaví se pocit padající stolice.
  • Proveďte pohyby břišního tance. Mějte nohy mírně pokrčené a boky vtažené a kružte břichem dopředu a dozadu, čímž procvičíte břišní svaly a zpevníte podbřišek. Prostřednictvím břišních svalů může peristaltika rozhýbat také střeva a vytlačit stolici směrem ke konečníku. Tato metoda je velmi účinná.
  • Při vyprazdňování si podepřete nohy malou stoličkou a zároveň se mírně předkloňte. Tento úhel vám pomůže vykonat úkon plynuleji.
  • Houpejte horní částí těla ze strany na stranu. Nejprve zvedněte levé rameno a nakloňte se doleva, poté zvedněte pravé rameno a nakloňte se doprava. Střídavě tak, aby se střevo pohybovalo spolu s levým a pravým švihem a vaše potřeba se vyprázdnit byla v té chvíli silnější.

Když sedíte na záchodě, netlačte konečníkem, ale nechte břicho přirozeně se kroutit, aby se s každým zatlačením zvětšilo množství vycházející stolice.

Článek byl původně zveřejněn na stránkách americké redakce Epoch Times. 

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.