Jako lehkou večeři, kterou si můžete připravit na jedné pánvi, jsme spojili tradiční mexickou surovinu – zelenou rýži – s čerstvou rybou.
Treska a zelená rýže na jedné pánvi
Počet porcí: 4
Suroviny
- 1 šálek čerstvých koriandrových listů a stonků
- 1 šálek baby špenátu
- 1 jalapeño chilli paprička, zbavená stopek, zbavená semínek a nakrájená na kousky
- 1 šálek vody
- 1/2 šálku majonézy
- 2 lžičky limetkové šťávy a klínky limetky na podávání
- 2 lžičky kuchyňské soli, rozdělené na části
- 1 lžička chilli
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 4 filety z tresky bez kůže
- 2 chilli papričky poblano (či jiné), zbavené stopek, zbavené semínek a nakrájené na kousky
- 1 a 1/2 šálku dlouhozrnné bílé rýže, propláchnuté
- 2 šalvějové cibulky, bílé a zelené části oddělené a nakrájené na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, namleté
- 1 a 1/2 šálku kuřecího vývaru
Postup
Koriandr, špenát, jalapeño a vodu rozmixujte v mixéru dohladka. 1 lžíci koriandrové směsi přelijte do malé misky a rozšlehejte s majonézou, limetkovou šťávou a špetkou soli; omáčku dejte stranou. Zbývající koriandrovou směs si odložte.
V malé misce smíchejte chilli s 1 lžičkou soli. Tresku osušte papírovými utěrkami a celou ji posypejte směsí soli. Na nepřilnavé pánvi na středně vysokém ohni rozehřejte 1 lžíci oleje, až se z něj začne kouřit. Vložte tresku na pánev a smažte, dokud nebude z jedné strany dobře opečená, asi 2 minuty. Opatrně přeneste tresku na talíř hnědou stranou nahoru. Pánev vytřete papírovými utěrkami.
Zbývající 1 lžíci oleje rozehřejte v již prázdné pánvi na středním plameni, dokud se olej nezačne mihotat. Přidejte chilli papričku své volby a špetku soli a za občasného míchání vařte, dokud lehce nezhnědne, asi 2 minuty.
Vmíchejte rýži, bílou cibuli a česnek a za častého míchání vařte, dokud okraje rýže nezprůsvitní, přibližně 2 minuty. Vmíchejte vývar, zbývající koriandrovou směs a zbývající sůl a přiveďte k varu. Přikryjte, snižte teplotu na středně nízkou a vařte 10 minut.
Na rýžovou směs opatrně položte tresku hnědou stranou nahoru. Pánev znovu přikryjte a vařte, dokud se nevstřebá zbývající tekutina a treska se po jemném píchnutí nožem nerozpadne na menší kousky, při teplotě 135 °C, což trvá přibližně 8 až 10 minut. Odstavte z ohně, tresku pokapejte omáčkou a posypte zelenou natí. Podávejte s plátky limetky.
Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.