K tomuto aromatickému kuřecímu pokrmu se budete vracet znovu a znovu a znovu.
Snad žádná kombinace není tak známá jako kuře a rýže – což nejspíš vysvětluje, proč existuje nekonečné množství variant této dvojice v různých kuchyních a kulturách. Možná je to tím, že rýže je sama o sobě tak rozmanitá a kuřecí maso je dokonalým základem pro vytvoření chuti. Ať už je to jakkoli, pro přípravu kuřete s rýží neexistuje žádná nevhodná receptura – například tento tradiční pokrm arroz con pollo.
Když jsem vyrůstala, bylo v mé rodině vždy arroz con pollo, stejně jako kubánská vepřová pečeně, synonymem oslavy. Byl to ten typ jídla, které si strýc vždycky přál připravit k narozeninám nebo k promoci. Když jsem odešla na vysokou školu, musela jsem se klasická kubánská jídla, jako arroz con pollo, naučit připravovat sama.
I když velké sváteční obědy nevaříte často, každý by měl mít jednoduchý recept na arroz con pollo, ke kterému se bude stále vracet.
Co je arroz con pollo?
Arroz con pollo, španělsky „rýže s kuřetem“, je tradiční večeře, která se běžně podává v Latinské Americe a Karibiku. Arroz con pollo se obvykle skládá z vykostěného kuřete, které se nejprve upeče a poté se vaří společně s rýží, zeleninou, aromatickými látkami a tekutinami, jako je kuřecí vývar, víno, pivo a voda. Tento pokrm je podobný španělskému pokrmu paella, který někdy, i když ne vždy, obsahuje kuřecí maso.
Jaké suroviny potřebujete k přípravě arroz con pollo?
V Latinské Americe a Karibiku existuje celá řada různých variant pokrmů arroz con pollo (některé z nich se jmenují jinak), ale téměř vždy obsahují kuřecí maso s kostí vařené společně s rýží a různými aromatickými přísadami, jako je cibule, česnek, paprika, rajčatová omáčka, bobkový list, pivo a bílé víno. V mnoha verzích arroz con pollo se tradičně používá sazón (univerzální latinské koření), mletá semínka annatto nebo šafrán, které obvykle dodávají pokrmu zářivě žlutou nebo oranžovou barvu.
Nejsem velkým fanouškem hrášku obsaženého v drtivé většině receptů, ale jelikož je přidání hrášku (stejně jako bílého vína) jedním z typických kubánských rysů tohoto pokrmu, ponechala jsem ho v něm. Navíc jsem se naučila mít hrášek ráda, byť výhradně jen v tomto pokrmu. Tohle jídlo si však můžete upravit podle svých představ a upravit i další ingredience podle svých preferencí.
Jaká příloha se hodí k arroz con pollo ?
Ačkoli je samotný arroz con pollo považovaný za kompletní jídlo, existují další chody, které se k němu hodí. K arroz con pollo se skvěle hodí například tostones, flan a avokádový salát. Kromě toho můžete arroz con pollo podávat s nějakým alko nápojem, například s oblíbeným pivem nebo podzimní sangrií.
Arroz con pollo (Kuře s rýží) – Recept
porce pro 6 až 8 osob
Suroviny
- 1 šálek čerstvé nebo balené šťávy z kyselých pomerančů
- 1 polévková lžíce + 1 čajová lžička sušeného oregana, každé zvlášť
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička sušené cibule
- 1 lžička soli
- 1/2 +1/8 čajové lžičky mletého kmínu, každé zvlášť
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 4 kuřecí paličky
- 4 kuřecí stehna s kůží a kostí
- 1/4 velké bílé cibule
- 1 malá červená paprika
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 šálky valencijské rýže
- 1 šálek suchého bílého vína
- 1/4 šálku rajčatového protlaku
- 3 1/2 šálku kuřecího vývaru s nízkým obsahem sodíku
- 1 sáček (5g) sazónu se šafránem
- 2 bobkové listy
- 1/2 šálku mraženého hrášku
- Na tenké plátky nakrájené zavařené papriky pimento na ozdobu (nejsou nutné).
Návod:
1. Do velké mísy dejte 1 šálek kyselé pomerančové šťávy, 1 lžíci sušeného oregana, 1 lžičku česnekového prášku, 1 lžičku cibulového prášku, 1 lžičku kuchyňské soli, 1/2 lžičky mletého kmínu a 1/2 lžičky černého pepře a promíchejte. Přidejte 4 kuřecí paličky a 4 kuřecí stehna s kostí a kůží a promíchejte, až se rovnoměrně obalí. Kuřecí maso nechte marinovat alespoň 1 hodinu při pokojové teplotě, nebo jej přikryjte a nechte přes noc marinovat v chladničce .
2. 1/4 velké bílé cibule (asi 3/4 hrnku) nakrájejte na drobno. Ořízněte a nasekejte nadrobno 1 malou červenou papriku (2/3 šálku) a 4 stroužky česneku.
3. Ve velké holandské troubě nebo v hrnci s těžkým dnem rozehřejte na středním plameni 2 lžíce olivového oleje, dokud se nezačne třpytit. Mezitím vyjměte kuře z marinády a vysušte ho papírovými utěrkami; marinádu vyhoďte.
4. Poté do hrnce vložte kuřecí stehna kůží dolů a opékejte je do zhnědnutí, asi 5 minut z každé strany. Přendejte je na velký talíř a kuřecí paličky opečte ještě jednou.
5. Snižte teplotu na střední. Do nyní prázdného hrnce přidejte cibuli a papriku a za občasného míchání restujte do změknutí 5 až 7 minut. Mezitím vsypte 2 šálky valencijské rýže do sítka s jemnými oky a propláchněte je pod tekoucí studenou vodou, dokud voda nebude převážně čirá. Odložte ji v cedníku stranou a nechte ji dále odkapávat.
6. Přidejte do hrnce česnek a za občasného míchání restujte, dokud se nerozvoní, tedy asi 1 minutu. Přidejte 1 šálek suchého bílého vína, 1/4 šálku rajčatového protlaku, zbývající 1 lžičku sušeného oregana a zbývající 1/8 lžičky mletého kmínu. Míchejte, dokud se směs nespojí.
7. Vraťte kuře i s veškerou odkapanou šťávou na talíři do hrnce. Přidejte 3 a půl šálku kuřecího vývaru s nízkým obsahem sodíku a 1 sáček sazónu se šafránem a míchejte, dokud se nerozpustí. Přidejte rýži a 2 bobkové listy a promíchejte. Zvyšte teplotu na středně silnou a přiveďte k varu. Přikryjte, snižte teplotu na minimum a vařte 20 minut.
8. Odkryjte a dřevěnou lžící jemně promíchejte rýži s kuřecím masem až ke dnu. Tekutina by se měla částečně vstřebat. Přikryjte a vařte 15 minut. Odkryjte a znovu promíchejte. Posypte 1/2 šálkem mraženého hrášku, ale nemíchejte. Přikryjte a vařte, dokud se nevstřebá většina tekutiny, asi dalších 10 minut. Odstavte hrnec z ohně. Odkryjte hrnec a jemně vmíchejte hrášek do rýže. Před ozdobením na tenké plátky nakrájenou paprikou pimento ji nechte 5 minut chladnout.
Poznámky k receptu
Náhrady: Můžete nahradit 1/4 šálku citronové šťávy a 3/4 čerstvě vymačkané pomerančové šťávy.
Připravte předem: Kuře lze nechat marinovat v chladničce den předem.