Jednoduchý, rychlý a VELMI chutný recept inspirovaný thajskou kuchyní. Kuře můžete nahradit čímkoliv jiným – rybou, vepřovým, zeleninou (lilek, cuketa, brokolice apod.) nebo tofu.
Recept: Kokosové kuře
kuře v kokosovém mléce
Ingredience
- 200 g kuřecích prs nakrájených na cca 2 cm kusy
- 1 střední mrkev nakrájená na menší kousky
- 1 větší limetka
- 1 zelená čili paprička
- 1 lžíce oleje
- 150 ml kokosového mléka
- 1 lžíce rybí omáčky (viz poznámky pro alternativu)
- 4 jarní cibulky nakrájené na 2 cm kusy
- menší hrst natě koriandru (lze vynechat)
Postup
-
Maso a mrkev si nakrájejte na menší kousky a dejte je do misky. Přidejte šťávu z limetky plus nastrouhanou kůru. Dobře promíchejte a nechte alespoň hodinu uležet.
-
Mezitím si rozkrojte chilli papričku, zbavte ji semínek (milovníci ostrých věcí můžou nechat) a nakrájejte na drobné kousky.
-
Rozpalte ve woku nebo větší hluboké pánvi olej, přidejte kuře s mrkví a za stálého míchání smažte 4 minuty, až je maso dozlatova.
-
Přidejte chilli, promíchejte a nechte smažit 1 minutu, pak přidejte kokosové mléko, rybí omáčku a polovinu jarní cibulky. Vařte další 2-3 minuty.
-
Těsně před podáváním ozdobte čerstvým koriandrem a zbylou jarní cibulkou. Podávejte s jasmínovou rýží.
Poznámky
Zkuste si sehnat kuře od souseda farmáře, které v životě vidělo i sluníčko, dýchalo čerstvý vzduch a nejedlo jen umělou stravu. Uvidíte, že se vám odmění chutí.
V případě největší nouze můžete nahradit rybí omáčku solí.