Jednoduchý, rychlý a VELMI chutný recept inspirovaný thajskou kuchyní. Kuře můžete nahradit čímkoliv jiným – rybou, vepřovým, zeleninou (lilek, cuketa, brokolice apod.) nebo tofu.

Tisknout

Recept: Kokosové kuře

kuře v kokosovém mléce

Chod hlavní jídlo, hlavní chod
Kuchyně asijská
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 10 minut
Uležení 1 hodina
Celkový čas 1 hodina 15 minut
Pro 2 osoby

Ingredience

  • 200 g kuřecích prs nakrájených na cca 2 cm kusy
  • 1 střední mrkev nakrájená na menší kousky
  • 1 větší limetka
  • 1 zelená čili paprička
  • 1 lžíce oleje
  • 150 ml kokosového mléka
  • 1 lžíce rybí omáčky (viz poznámky pro alternativu)
  • 4 jarní cibulky nakrájené na 2 cm kusy
  • menší hrst natě koriandru (lze vynechat)

Postup

  1. Maso a mrkev si nakrájejte na menší kousky a dejte je do misky. Přidejte šťávu z limetky plus nastrouhanou kůru. Dobře promíchejte a nechte alespoň hodinu uležet.

  2. Mezitím si rozkrojte chilli papričku, zbavte ji semínek (milovníci ostrých věcí můžou nechat) a nakrájejte na drobné kousky.

  3. Rozpalte ve woku nebo větší hluboké pánvi olej, přidejte kuře s mrkví a za stálého míchání smažte 4 minuty, až je maso dozlatova.

  4. Přidejte chilli, promíchejte a nechte smažit 1 minutu, pak přidejte kokosové mléko, rybí omáčku a polovinu jarní cibulky. Vařte další 2-3 minuty.

  5. Těsně před podáváním ozdobte čerstvým koriandrem a zbylou jarní cibulkou. Podávejte s jasmínovou rýží.

Poznámky

Zkuste si sehnat kuře od souseda farmáře, které v životě vidělo i sluníčko, dýchalo čerstvý vzduch a nejedlo jen umělou stravu. Uvidíte, že se vám odmění chutí.

V případě největší nouze můžete nahradit rybí omáčku solí.