Rýže patří mezi základní suroviny světa. Každý rok je vyprodukováno přibližně 400 miliónů tun rýže. Není divu, že existuje nespočet způsobů, jak rýži připravit. Dneska se podíváme na způsob s názvem pilaf, ke kterému potřebujete jen sporák a hrnec s pokličkou. Aby nešlo o recept jen na přílohu doplníme ho i o proteinovou složku se zeleninou a omáčkou.
Pro pilaf je specifická kombinace rýže s mire poix, jenž představuje směs nebo chuťový základ z nakrájené zeleniny v našich končinách obvykle představující cibuli, mrkev a celer, popřípadě česnek. To vše osmahnuté na tuku. Existuje však řada regionálních specifik a fantazii se meze nekladou.
Recept: Pilaf rýže s kuřecím masem a omáčkou
Ingredience
- 1 mrkev nakrájená nadrobno
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 1-2 stroužky česneku nakrájeného nadrobno
- 300 ml rýže
- vývar nebo voda poměr rýže a vody je 1:1,5
- olej nebo máslo
- koření dle libosti – drcený kmín, koriandr, hřebíček aj. (lze vynechat)
- listová petržel či hrášek
- sůl
Proteinová složka (kuřecí maso se zeleninou)
- směs zeleniny dle libosti – mrkev, celer, žampiony, aj. nakrájené na 3 cm kousky
- 300-500 g kuřecích stehen naporcovaných na spodní a horní díl
- sůl, pepř
- olej
Postup
-
Protože maso se připravuje déle, začnete s ním a jakmile se bude péct v troubě, můžete začít s přípravou rýže
Maso se zeleninou
-
Předehřejte troubu na 200 stupňů (180 s ventilátorem).
-
Maso i zeleninu zakápnete olejem, osolíte případně přidáte pepř. Pečte 45–50 min, dle zvyklostí a znalostí vaší trouby. V poslední třetině pečení můžete část se zeleninou přikrýt alobalem a část s masem nechat dopéct pod grilem nebo na razantně vyšší teplotu, aby se vytvořila kůrčička.
-
Hotovou směs vyndejte z pekáče do mísy či hlubokého talíře.
Rýže pilaf
-
V rendlíku, případně hrnci (doporučuji se silnějším dnem), ke kterému máte pokličku, rozehřejte tuk. Může to být máslo, či olej či jejich kombinace. Přidejte mire poix a přibližně minutu až dvě smažte na mírném až středním plameni či stupni.
-
Přidejte rýži a směs všeho promíchávejte přibližně další minutu, aby došlo k obalení rýže tukem (viz foto). Směs osolte dle zvyklostí, jako když děláte standartně rýži. Mě stačila půlka čajové lžičky. Můžete přidat drcený kmín či hřebíček. Promíchejte.
-
Následně zalijte rendlík vývarem, popřípadě vodou a přiveďte k varu. Minutu nechte povařit a stáhněte plamen či stupeň na minimum. Rendlík přikryjte a vařte na mírném plameni/stupni 10 minut. Potom zdroj tepla vypněte a nechte odstát 20 minut. Nezvedejte pokličku.
-
Po uplynutí doby můžete do Pilafu přidat nakrájenou listovou petržel či uvařený hrášek.
-
Celková doba vaření rýže je cca 30 minut plus příprava.
Omáčka k masu
-
Pekáč, ve kterém jste pekli směs masa se zeleninou dejte na sporák a rozehřejte. V tomto bodě lze postupovat dvěma způsoby.
-
Jeden je, že do pekáče přidáte vývar či vodu, zahřejete a karamelizované kousky, jenž vznikly v průběhu pečení na dně pekáče vařečkou seškrábete. Výslednou omáčku vařte na silnějším ohni, aby zhoustla a získala intenzivnější chuť. V případě potřeby dochuťte solí a pepřem. Poté přecedíte a máte hotovo. Výsledný produkt by měl vypadat jako na této fotografii.
-
Druhý způsob je, že přidáte trošku oleje a najemno nakrájenou cibuli a česnek a chvíli orestujete. Je nutné hlídat, aby zkaramelizované části z pečení na pekáči nezčernaly. Přidejte vývar či vodu. Směs můžete zredukovat dle chuťového profilu omáčky případně dochutit a dosolit. Vypněte plotýnku, počkejte až pekáč nebude tak horký a vmíchejte studené, na kostky nakrájeného máslo, které postupně přidávejte a rozmíchávejte v omáčce až vznikne požadovaná konzistence. Pekáč nesmí být horký jinak se vám máslo v omáčce oddělí.