Rýže patří mezi základní suroviny světa. Každý rok je vyprodukováno přibližně 400 miliónů tun rýže. Není divu, že existuje nespočet způsobů, jak rýži připravit. Dneska se podíváme na způsob s názvem pilaf, ke kterému potřebujete jen sporák a hrnec s pokličkou. Aby nešlo o recept jen na přílohu doplníme ho i o proteinovou složku se zeleninou a omáčkou.
Pro pilaf je specifická kombinace rýže s mire poix, jenž představuje směs nebo chuťový základ z nakrájené zeleniny v našich končinách obvykle představující cibuli, mrkev a celer, popřípadě česnek. To vše osmahnuté na tuku. Existuje však řada regionálních specifik a fantazii se meze nekladou.
Recept: Pilaf rýže s kuřecím masem a omáčkou
Ingredience
- 1 mrkev nakrájená nadrobno
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 1-2 stroužky česneku nakrájeného nadrobno
- 300 ml rýže
- vývar nebo voda poměr rýže a vody je 1:1,5
- olej nebo máslo
- koření dle libosti – drcený kmín, koriandr, hřebíček aj. (lze vynechat)
- listová petržel či hrášek
- sůl
Proteinová složka (kuřecí maso se zeleninou)
- směs zeleniny dle libosti – mrkev, celer, žampiony, aj. nakrájené na 3 cm kousky
- 300-500 g kuřecích stehen naporcovaných na spodní a horní díl
- sůl, pepř
- olej
Postup
Protože maso se připravuje déle, začnete s ním a jakmile se bude péct v troubě, můžete začít s přípravou rýže
Maso se zeleninou
Předehřejte troubu na 200 stupňů (180 s ventilátorem).
Maso i zeleninu zakápnete olejem, osolíte případně přidáte pepř. Pečte 45–50 min, dle zvyklostí a znalostí vaší trouby. V poslední třetině pečení můžete část se zeleninou přikrýt alobalem a část s masem nechat dopéct pod grilem nebo na razantně vyšší teplotu, aby se vytvořila kůrčička.
Hotovou směs vyndejte z pekáče do mísy či hlubokého talíře.
Rýže pilaf
V rendlíku, případně hrnci (doporučuji se silnějším dnem), ke kterému máte pokličku, rozehřejte tuk. Může to být máslo, či olej či jejich kombinace. Přidejte mire poix a přibližně minutu až dvě smažte na mírném až středním plameni či stupni.
Přidejte rýži a směs všeho promíchávejte přibližně další minutu, aby došlo k obalení rýže tukem (viz foto). Směs osolte dle zvyklostí, jako když děláte standartně rýži. Mě stačila půlka čajové lžičky. Můžete přidat drcený kmín či hřebíček. Promíchejte.
Následně zalijte rendlík vývarem, popřípadě vodou a přiveďte k varu. Minutu nechte povařit a stáhněte plamen či stupeň na minimum. Rendlík přikryjte a vařte na mírném plameni/stupni 10 minut. Potom zdroj tepla vypněte a nechte odstát 20 minut. Nezvedejte pokličku.
Po uplynutí doby můžete do Pilafu přidat nakrájenou listovou petržel či uvařený hrášek.
Celková doba vaření rýže je cca 30 minut plus příprava.
Omáčka k masu
Pekáč, ve kterém jste pekli směs masa se zeleninou dejte na sporák a rozehřejte. V tomto bodě lze postupovat dvěma způsoby.
Jeden je, že do pekáče přidáte vývar či vodu, zahřejete a karamelizované kousky, jenž vznikly v průběhu pečení na dně pekáče vařečkou seškrábete. Výslednou omáčku vařte na silnějším ohni, aby zhoustla a získala intenzivnější chuť. V případě potřeby dochuťte solí a pepřem. Poté přecedíte a máte hotovo. Výsledný produkt by měl vypadat jako na této fotografii.
Druhý způsob je, že přidáte trošku oleje a najemno nakrájenou cibuli a česnek a chvíli orestujete. Je nutné hlídat, aby zkaramelizované části z pečení na pekáči nezčernaly. Přidejte vývar či vodu. Směs můžete zredukovat dle chuťového profilu omáčky případně dochutit a dosolit. Vypněte plotýnku, počkejte až pekáč nebude tak horký a vmíchejte studené, na kostky nakrájeného máslo, které postupně přidávejte a rozmíchávejte v omáčce až vznikne požadovaná konzistence. Pekáč nesmí být horký jinak se vám máslo v omáčce oddělí.