Ondřej Horecký

19. 11. 2021

Jednoduchý, rychlý a velice chutný recept pocházející z thajské kuchyně. Jde o smažené plátky hovězího s houbami a ústřicovou omáčkou. Ta je jedinou exotickou ingrediencí, kterou si budete muset sehnat předem, ostatní suroviny seženete snadno prakticky všude.

Recept jsem si před lety přivezl přímo z Thajska, jen místo šiitake hub jsem použil hlívu, která je u nás snadněji dostupná.

Ústřicovou omáčku seženete ve větších supermarketech anebo ve vietnamských obchodech s potravinami.

Tisknout

Recept: Hovězí s houbami po thajsku

Chod hlavní jídlo, hlavní chod
Kuchyně asijská, thajská
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 35 minutes
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 400 g libového hovězího nakrájeného na plátky
  • 200 g žampionů rozkrojených napůl
  • 3 hlívy nakrájené na větší kousky
  • větší hrst nakrájeného pórku
  • 1 lžíce česneku rozdrceného nebo najemno nakrájeného
  • 1 lžíce pšeničné mouky
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 4 lžíce ústřicové omáčky
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíčka třtinového cukru
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/2 chilli papričky, nakrájené na menší kousky (lze vynechat)

Postup

  1. Smíchejte mouku se sojovkou, vhoďte nakrájené plátky hovězího, dobře promíchejte, až je maso plně pokryto a nechte uležet 15 minut.

  2. Na pánvici (s pokud možno nepřilnavým povrchem) rozehřejte olej, přidejte česnek a smažte na středně silném ohni dozlatova, pak přidejte žampiony, hlívy a pórek a za stálého míchání smažte.

  3. Přidejte naložené maso a smažte. Nezapomeňte míchat. Pro dosažení měkčího masa můžete podlít trochou vody. Smažte dokud není maso uděláno (po propichnutí z něj neteče krev).

  4. Přidejte ústřicovou omáčku, cukr a pepř a dobře promíchejte. Přihoďte čili papričku (pokud jste ji přidávali) a dobře vmíchejte do pokrmu. Dodá jídlu pikantní chuť a málokteré thajské jídlo se bez ní obejde.

  5. Podáváme s rýží, pokud možno thajskou jasmínovou (k dostání za dobrou cenu ve vietnamských obchodech s ovocem a zeleninou). Můžete ozdobit nakrájenou jarní cibulkou.

Související články

Přečtěte si také

Pavel jmenoval nové ministry: pro místní rozvoj Kulhánka a průmyslu Vlčka
Pavel jmenoval nové ministry: pro místní rozvoj Kulhánka a průmyslu Vlčka

Prezident Petr Pavel dnes ráno na Pražském hradě jmenoval ministry pro místní rozvoj Petra Kulhánka (za STAN) a průmyslu a obchodu Lukáše Vlčka (STAN).

Jak virální videa se smrtí a násilím traumatizují děti
Jak virální videa se smrtí a násilím traumatizují děti

Virální videa nás vystavují nové formě psychické újmy, která je obzvláště nebezpečná pro děti, jejichž duševní zdraví je již nyní na hranici únosnosti.

Máme firmy zavřít nebo se přestěhovat? Zástupci českého těžkého průmyslu chtějí po vládě realistický plán dekarbonizace
Máme firmy zavřít nebo se přestěhovat? Zástupci českého těžkého průmyslu chtějí po vládě realistický plán dekarbonizace

Zástupci českých firem z energeticky náročných odvětví dnes vyzvali vládu k realističtějšímu zpracování Národního klimaticko-energetického plánu (NKEP), který nastiňuje směrování energetické a klimatické politiky státu na dalších 25 let.

Globální růst jüanu je více o Rusku než o mezinárodním přijetí
Globální růst jüanu je více o Rusku než o mezinárodním přijetí

Čínský jüan roste na globálním trhu hlavně díky obchodu s Ruskem. Kvůli omezené směnitelnosti a kontrole ze strany čínského režimu však jüan stále zaostává za dolarem a jeho širší přijetí je nepravděpodobné.

Komplexní průvodce výběrem správného proteinového prášku (je-li potřeba)
Komplexní průvodce výběrem správného proteinového prášku (je-li potřeba)

Výběr proteinového prášku může být náročný – záleží na vašem životním stylu a výživových potřebách a na typech a vlastnostech různých produktů.