Jednoduchý, rychlý a velice chutný recept pocházející z thajské kuchyně. Jde o smažené plátky hovězího s houbami a ústřicovou omáčkou. Ta je jedinou exotickou ingrediencí, kterou si budete muset sehnat předem, ostatní suroviny seženete snadno prakticky všude.

Recept jsem si před lety přivezl přímo z Thajska, jen místo šiitake hub jsem použil hlívu, která je u nás snadněji dostupná.

Ústřicovou omáčku seženete ve větších supermarketech anebo ve vietnamských obchodech s potravinami.

Tisknout

Recept: Hovězí s houbami po thajsku

Chod hlavní jídlo, hlavní chod
Kuchyně asijská, thajská
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 35 minut
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 400 g libového hovězího nakrájeného na plátky
  • 200 g žampionů rozkrojených napůl
  • 3 hlívy nakrájené na větší kousky
  • větší hrst nakrájeného pórku
  • 1 lžíce česneku rozdrceného nebo najemno nakrájeného
  • 1 lžíce pšeničné mouky
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 4 lžíce ústřicové omáčky
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíčka třtinového cukru
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/2 chilli papričky, nakrájené na menší kousky (lze vynechat)

Postup

  1. Smíchejte mouku se sojovkou, vhoďte nakrájené plátky hovězího, dobře promíchejte, až je maso plně pokryto a nechte uležet 15 minut.

  2. Na pánvici (s pokud možno nepřilnavým povrchem) rozehřejte olej, přidejte česnek a smažte na středně silném ohni dozlatova, pak přidejte žampiony, hlívy a pórek a za stálého míchání smažte.

  3. Přidejte naložené maso a smažte. Nezapomeňte míchat. Pro dosažení měkčího masa můžete podlít trochou vody. Smažte dokud není maso uděláno (po propichnutí z něj neteče krev).

  4. Přidejte ústřicovou omáčku, cukr a pepř a dobře promíchejte. Přihoďte čili papričku (pokud jste ji přidávali) a dobře vmíchejte do pokrmu. Dodá jídlu pikantní chuť a málokteré thajské jídlo se bez ní obejde.

  5. Podáváme s rýží, pokud možno thajskou jasmínovou (k dostání za dobrou cenu ve vietnamských obchodech s ovocem a zeleninou). Můžete ozdobit nakrájenou jarní cibulkou.