Jednoduchý, rychlý a velice chutný recept pocházející z thajské kuchyně. Jde o smažené plátky hovězího s houbami a ústřicovou omáčkou. Ta je jedinou exotickou ingrediencí, kterou si budete muset sehnat předem, ostatní suroviny seženete snadno prakticky všude.
Recept jsem si před lety přivezl přímo z Thajska, jen místo šiitake hub jsem použil hlívu, která je u nás snadněji dostupná.
Ústřicovou omáčku seženete ve větších supermarketech anebo ve vietnamských obchodech s potravinami.
Recept: Hovězí s houbami po thajsku
Ingredience
- 400 g libového hovězího nakrájeného na plátky
- 200 g žampionů rozkrojených napůl
- 3 hlívy nakrájené na větší kousky
- větší hrst nakrájeného pórku
- 1 lžíce česneku rozdrceného nebo najemno nakrájeného
- 1 lžíce pšeničné mouky
- 2 lžíce sojové omáčky
- 4 lžíce ústřicové omáčky
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíčka třtinového cukru
- 1/2 lžičky pepře
- 1/2 chilli papričky, nakrájené na menší kousky (lze vynechat)
Postup
-
Smíchejte mouku se sojovkou, vhoďte nakrájené plátky hovězího, dobře promíchejte, až je maso plně pokryto a nechte uležet 15 minut.
-
Na pánvici (s pokud možno nepřilnavým povrchem) rozehřejte olej, přidejte česnek a smažte na středně silném ohni dozlatova, pak přidejte žampiony, hlívy a pórek a za stálého míchání smažte.
-
Přidejte naložené maso a smažte. Nezapomeňte míchat. Pro dosažení měkčího masa můžete podlít trochou vody. Smažte dokud není maso uděláno (po propichnutí z něj neteče krev).
-
Přidejte ústřicovou omáčku, cukr a pepř a dobře promíchejte. Přihoďte čili papričku (pokud jste ji přidávali) a dobře vmíchejte do pokrmu. Dodá jídlu pikantní chuť a málokteré thajské jídlo se bez ní obejde.
-
Podáváme s rýží, pokud možno thajskou jasmínovou (k dostání za dobrou cenu ve vietnamských obchodech s ovocem a zeleninou). Můžete ozdobit nakrájenou jarní cibulkou.