Malý kulinářský zázrak lze vytvořit i z pár základních ingrediencí. Důkazem je tento recept. Maso zůstává pěkně šťavnaté a houby v bujónu jemné. Místo krůtího můžete použít i kuřecí maso. Příprava je rychlá a jednoduchá.
Jestli máte doma partnera, který odmítá jíst vaše speciality a je zásadně na českou klasiku, tohle mu určitě chutnat bude…
Recept: Krůtí filety se žampionovou omáčkou
Ingredience
- 120 g žampionů nakrájených na plátky
- 2 krůtí filety (200-250 g)
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 stroužek česneku nakrájený na tenoučké plátečky
- 1 kuřecí bujón
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička petrželové natě nakrájené nadrobno
- sůl
Postup
-
Mouku vysypejte na talíř a smíchejte s 2 špetkami soli a česnekem. Ve směsi obalte filety.
-
Na pánvi si roztopte máslo a smažte krůtí maso na střední plamen, asi 5 minut z každé strany, záleží na tloušťce masa.
-
Filety přendejte do menšího hrnce s pokličkou, aby nevychladly. Přilijte na pánev olej a vhoďte žampióny. Za občasného promíchání smažte, až jsou měkké (cca 8 min).
-
V 200 ml horké vody rozmíchejte bujón s petrželovou natí. Přilijte k houbám a za stálého míchání vařte asi 3 minuty, až tekutina trochu zhoustne (můžete přidat trochu mouky).
-
Připravte filety s přílohou na teplý talíř a polijte žampionovou omáčkou. Nahoru můžete pro ozdobu přidat petrželovou nať.
-
Podávejte s rýží, těstovinami nebo bramborem nebo s jinou vaší oblíbenou přílohou
Poznámky
Pro (c)hutnější omáčku přidejte k houbám po odstavení z plotny pár lžic tučné zakysané smetany (aspoň 15 %) a promíchejte.
Jestli nemáte čerstvou petrželovou nať, můžete použít sušenou, popř. provensálské koření.