Malý kulinářský zázrak lze vytvořit i z pár základních ingrediencí. Důkazem je tento recept. Maso zůstává pěkně šťavnaté a houby v bujónu jemné. Místo krůtího můžete použít i kuřecí maso. Příprava je rychlá a jednoduchá.

Jestli máte doma partnera, který odmítá jíst vaše speciality a je zásadně na českou klasiku, tohle mu určitě chutnat bude…

Tisknout

Recept: Krůtí filety se žampionovou omáčkou

Chod hlavní jídlo, hlavní chod
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 25 minut
Celkový čas 35 minut
Pro 2 osoby

Ingredience

  • 120 g žampionů nakrájených na plátky
  • 2 krůtí filety (200-250 g)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 stroužek česneku nakrájený na tenoučké plátečky
  • 1 kuřecí bujón
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička petrželové natě nakrájené nadrobno
  • sůl

Postup

  1. Mouku vysypejte na talíř a smíchejte s 2 špetkami soli a česnekem. Ve směsi obalte filety.

  2. Na pánvi si roztopte máslo a smažte krůtí maso na střední plamen, asi 5 minut z každé strany, záleží na tloušťce masa.

  3. Filety přendejte do menšího hrnce s pokličkou, aby nevychladly. Přilijte na pánev olej a vhoďte žampióny. Za občasného promíchání smažte, až jsou měkké (cca 8 min).

  4. V 200 ml horké vody rozmíchejte bujón s petrželovou natí. Přilijte k houbám a za stálého míchání vařte asi 3 minuty, až tekutina trochu zhoustne (můžete přidat trochu mouky).

  5. Připravte filety s přílohou na teplý talíř a polijte žampionovou omáčkou. Nahoru můžete pro ozdobu přidat petrželovou nať.

  6. Podávejte s rýží, těstovinami nebo bramborem nebo s jinou vaší oblíbenou přílohou

Poznámky

Pro (c)hutnější omáčku přidejte k houbám po odstavení z plotny pár lžic tučné zakysané smetany (aspoň 15 %) a promíchejte.

Jestli nemáte čerstvou petrželovou nať, můžete použít sušenou, popř. provensálské koření.