Ať už na vánoční stůl nebo jen na všední večeři, tento způsob úpravy ryby podle čínské kuchyně má mimořádně chutný výsledek.
Protože mám doma hrnec na rýži s napařovacím nástavcem na zeleninu, použil jsem ten, vy ale můžete použít jinou obdobu vaření na páře.
Recept: Ryba na páře po čínsku
Ingredience
- 250 g filet z tresky nebo jiné bílé ryby
- mořská sůl popř. obyčejná
- 1 lžíce čerstvého zázvoru rozdrceného
- 2 stonky jarní cibulky jemně nakrájené
- 2 lžíce sojové omáčky
- 3 lžíce oleje
Postup
-
Utrhněte si větší kus alobalu a přehněte jej nadvakrát. Okraje zahněte nahoru, čímž vytvoříte provizorní žáruvzdornou „misku. Filety osušte papírovým ubrouskem a jemně z obou stran posolte. Dejte je do alobalové misky a posypte rozdrceným zázvorem.
-
Misku dejte do parního hrnce s několika centimetry vody, ale pozor! Alobal vám nesmí přikrýt všechny díry, kterými se voda vypařuje. Buď do něj pár dírek propíchněte nebo po okrajích nechte pár dírek volných pro volný únik páry. Hrnec zapněte a přikryjte pokličkou.
-
Nechte rybu vařit v páře 10 až 12 minut a mezitím rozpalte na malé pánvičce olej se sojovkou, dokud jemně neprská.
-
Vypněte napařovací hrnec, rybu přeneste na talíře, posypejte zelenou jarní cibulkou a polejte rozpáleným olejem a sojovkou z pánve.
-
Podávejte s libovolnou přílohou, doporučuji klasicky rýži anebo brambor na páře, který je zdravý a rychlý.
Poznámky
Jestli máte rádi ostrá jídla, nasekejte si červenou čili papričku, kterou dozdobíte rybu v době, kdy na ni sypete jarní cibulku. Paprička zároveň dodá celému jídlu další barevný odstín a zpříjemní vzhled pokrmu.
Pokud seženete v obchodě čerstvý koriandr, přidejte těsně před podáváním pár větviček na rybu pro dochucení a větší kulinářský zážitek. Koriandr a jiné bylinky mívají ve větších supermarketech v květináčcích a také se prodávají ve svazku ve vietnamských a indických potravinách.