Jednoduchá polévka jak na chuť, tak i na přípravu. Takovou jako dělávala moje babička, rychlovka, která zahřeje právě v těchto chladných dnech.

Tato chudá polévka, jak říkala, je svědkem toho, jak i z mála se dá uvařit chutný pokrm, vždyť trocha kmínu a pár brambor se doma vždy najde.

Kdo si v dnešní době, kdy jíme bio a hledáme stále nové a rafinované recepty, vzpomene na tuto obyčejnou polévku? Věřte, já si vždy velmi pochutnám 🙂


Tisknout

Recept: Kmínová polévka

Chod polévka
Kuchyně česká
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 25 minut
Pro 4 osoby

Ingredience

  • 1 litr vody
  • 1 lžička kmínu (nebo 1/2 lžičky drceného kmínu a 1/2 lžičky kmínu celého)

  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 2 středně velké brambory
  • petrželka nebo pažitka
  • sůl

Postup

  1. Oloupeme brambory a nakrájíme je na menší kousky.

  2. Do hrnce dáme máslo, přidáme brambory, kmín a krátce osmahneme, až kmín začne vonět.

  3. Přidáme mouku a opražíme až je mouka jemně růžová, přilijeme vodu nebo vývar, osolíme a vaříme brambory do měkka.

  4. Dochutíme solí a přidáme bylinky. Můžeme podávat s pečivem nebo opečeným chlebem.

Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na unavenavarecka.blogspot.it/.