Milan Kajínek

15. 4. 2024

Při válečných konfliktech se museli tajní agenti často vydávat do nepřátelských linií a měst. Nebo se stávalo, že místní obyvatelé, kteří měli jisté vazby v zahraničí nebo nesouhlasili s postupem současného režimu, pracovali pro takzvanou „druhou stranu“.

Přítomnost šifrovacích pomůcek, které by u nich mohly být nalezeny, mohla znamenat smrtelné riziko. Proto se při šifrování často používaly alternativní pomůcky. Jednou takovou jednoduchou pomůckou mohlo být například tištěné vydání nějaké konkrétní knihy.

Předpokladem pro šifrování a dešifrování je, aby šifrant i ten, kdo zprávu přijímá, měli stejné vydání konkrétní knihy.

Postup šifrování

Kryptografie je vědní obor, zabývající se rozvojem prostředků pro ochranu informací. (seventyfourimages / Envato)

Šifrant si napřed v mysli nebo na papíře (což ovšem zvyšuje riziko odhalení) připraví text zprávy, kterou chce zašifrovat. Například „Vůdce přikázal útok na Stalingrad“.

Poté si musí jednotlivá slova textu zprávy vyhledat v knize. Šifra kterou pošle potom bude vypadat jako souřadnice, které popisují polohu slov v knize.

Šifrant postupuje následujícím způsobem: ke každému slovu napíše sedmimístnou souřadnici. První trojčíslí udává číslo stránky, na které se slovo nachází. Další dvojčíslí udává číslo řádku na stránce (shora) a poslední dvojčíslí pozici slova na řádku (zleva).

Řekněme, že například slovo „Vůdce“ je na straně 122 na řádku 12 a na tomto řádku je třetí zleva. Tedy šifrovaný zápis slova „Vůdce“ bude znít 1221203.

Takto můžeme získat následně vypadající zápis šifrovaného textu:

1221203 1234010 0250902 0051109 0090605

Takto zašifrovaný text můžeme ještě dále vhodně šifrovat dalšími způsoby. Například substitucí, kdy použijeme pro každou číslici od 0 do 9 určité písmeno abecedy. Viz předcházející články ze série o šifrovacích kódech minulosti.

Poslední otázkou zůstává bezpečné doručení zprávy. Jako nosič může posloužit například dopis nebo pohled, na němž může být šifra ukryta pod poštovní známkou nebo – pokud to technické možnosti dovolují – formou mikrotečky v zapsaném textu. Použít se může také „moták“ – proužek papíru s šifrou smotaný do malé kapsle, která může být ukryta například v šatech, podšívce nebo za límečkem, v knoflíku a podobně.

Dešifrování

Samotné dešifrování textu je obráceným postupem k postupu šifrování. Je lépe volit slova v knize, která jsou pokud možno na jedné stejné stránce nebo na několika sousedních stránkách, aby nebylo vyhledávání a šifrování příliš zdlouhavé.

Kniha musí samozřejmě být na straně šifranta i příjemce zprávy ve stejném jazyce a stejném vydání, aby byly pozice slov a samotná slova totožné. Kniha je tomto případě v podstatě bezpečnou pomůckou, která agentovi nahrazuje šifrovací tabulku. Pokud u sebe nosíte knihu, nebudete budit podezření, že disponujete nějakými šifrovacími pomůckami.

Takže teď můžete přátelům klidně posílat tajné vzkazy, které hravě dešifrují pomocí své oblíbené knihy.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.