Kdo by odolal kousku šťavnatého sladkého melounu, ten k létu prostě patří. Jaké je pak ale zklamání, když se tato představa nenaplní a my si domů z obchodu doneseme něco, co není ani sladké, ani šťavnaté. Tak jak tedy poznat, který meloun je ten pravý?
Podle farmáře Jesse Jamese Wigginse, který celý život pracuje na melounové farmě svých rodičů, je rada jednoduchá: „Podívej se, zvedni a otoč.“ Co to ve skutečnosti znamená?
Hledej skvrny a pruhy
První věc, kterou farmář radí, je dobře si meloun prohlédnout. Z venku by měl vypadat dobře. Proto zkontrolujte, zda je povrch hladký, bez viditelných promáčklin, řezů nebo otlaků. Pak meloun otočte. Na spodní straně by měl mít krémově žlutou skvrnu, to je místo, na kterém meloun během růstu na zemi spočíval.
Zlatavá barva naznačuje, „že meloun byl po celou dobu na místě, kde rostl a mohl tak dosáhnout zralosti,“ říká Rob Gibson, farmář a prezident floridské melounové asociace.
Další způsob, který by mohl při správném výběru napomoci, se podle Gibsona skrývá v pruzích. Prohlédněte si šířku a zbarvení pruhů, které se táhnou po celé délce povrchu melounu.
„Čím širší a plnější jsou světlé čáry, tím je zralejší,“ radí.
Potěžkat a porovnat
Další rada je meloun vzít do ruky a potěžkat a porovnat váhu s ostatními. Meloun by měl mít adekvátní hmotnost ke své velikosti. Čím těžší, tím více vody obsahuje a tím šťavnatější bude.
„Pokud je meloun v porovnání s jiným melounem srovnatelné velikosti lehčí, je pravděpodobně přezrálý nebo dutý,“ upozorňuje Gibson.
Ťukání
V obchodě možná někdy vidíte lidi, jak na meloun poklepávají a poslouchají, jaký tón meloun vyloudí. Nevím jak vy, ale já nikdy nevím, jak by měl takový správný zvuk znít.
Podle farmáře by měl znít pevně, ale ne tupě. „Pokud zní tupě, může to znamenat, že je dutý, otlučený nebo přezrálý.“ říká farmář.
Pokud se vám podařilo ten správně šťavnatý meloun zakoupit, zde je typ na jeden výborný melounový salát.
Salát s melounem
Co budete potřebovat?
- ½ hrnku bílého octa
- 3 lžíce třtinového cukru
- ½ hlávky římského nebo ledového salátu
- 1 rozmačkaný stroužek česneku
- ½ hrnku na drobno nasekané červené cibule
- 2 hrnky na kostičky nakrájeného melounu
- sůl dle chuti
Opláchněte salát, přidejte česnek, cibuli a kostky melounu. Zalijte dresinkem z octu a třtinového cukru.
Poznámka: Místo soli můžete přidat balkánský sýr, pro plnější chuť posypte rozdrcenými vlašskými ořechy.
Tip na skvělý letní drink
Odšťavněná melounová šťáva s trochou citrónu, ledem a mátou.