Nová intervenční studie Clevelandské kliniky na zdravých dobrovolnících přináší znepokojivé výsledky.
Erythritol je oblíbenou volbou pro ty, kteří chtějí snížit množství cukru, aniž by ztratili chuť, ale o jeho zdravotních účincích se často diskutuje. Nový výzkum Clevelandské kliniky odhalil znepokojivé zjištění: erythritol zvyšuje aktivitu krevních destiček – buněk, které se podílejí na srážení krve – což vede k jejich silnější reakci a zvyšuje riziko vzniku krevních sraženin, infarktu a mrtvice.
Podle vědeckých pracovníků Clevelandské kliniky může tento objev, který je součástí série výzkumů fyziologických účinků běžných náhražek cukru, vést k přehodnocení způsobu používání tohoto sladidla.
Nová pozorování navazují na předchozí studii výzkumného týmu o erythritolu. Předchozí studie byla omezená, protože někteří účastníci měli špatný zdravotní stav, přičemž více než 70 % z nich mělo kardiovaskulární problémy. Nová studie tato omezení řeší tím, že nabírá zdravé dospělé osoby.
„Tento výzkum přispívá k rostoucímu počtu důkazů o tom, že erythritol zvyšuje kardiovaskulární riziko. Na malé skupině zdravých dobrovolníků jsme prokázali, že požití erythritolu zvýšilo reaktivitu krevních destiček… což může zvýšit riziko vzniku krevních sraženin,“ uvedl v e-mailu pro Epoch Times vedoucí a korespondující autor dr. Stanley Hazen, vedoucí oddělení kardiovaskulárních a metabolických věd v Lernerově výzkumném ústavu Clevelandské kliniky a spoluvedoucí oddělení preventivní kardiologie.
Na rozdíl od cukru může erythritol podporovat nadměrné srážení krve
Erythritol je oblíbená náhražka cukru, která se používá v mnoha nízkosacharidových a keto potravinách. Je asi o 70 % sladší než cukr a vyrábí se fermentací kukuřičného nebo pšeničného škrobu. Odborníci na zdraví a hubnutí jej často doporučují jako bezpečnější alternativu cukru pro osoby s vysokými kardiovaskulárními rizikovými faktory, jako je obezita, cukrovka nebo metabolický syndrom.
Přestože je erythritol americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) i Evropským úřadem pro bezpečnost potravin klasifikován jako obecně uznávaný jako bezpečný (GRAS) a přirozeně se vyskytuje v ovoci a zelenině, nedávné studie Hazenovy skupiny naznačují, že konzumace určitého množství erythritolu může představovat zvýšené kardiovaskulární riziko.
„Tato práce navazuje na naše dřívější studie s erythritolem [publikované v roce 2023 v časopise Nature Medicine],“ uvedl Hazen, podle něhož rozsáhlé klinické pozorovací studie ve Spojených státech a v Evropě ukázaly, že u pacientů s vyšší hladinou erythritolu v krvi byla dvakrát vyšší pravděpodobnost, že během následujících tří let utrpí závažnou srdeční příhodu – například infarkt, mrtvici nebo smrt – než u pacientů s nižší hladinou. Studie také ukázala, že přidání erythritolu do krve nebo krevních destiček zvyšuje tvorbu sraženin. Předklinické studie tato zjištění potvrdily.
Předchozí studie měla určitá omezení. Dr. Jayne Morganová, kardioložka a klinická ředitelka pracovní skupiny COVID-19 v Piedmont Healthcare v Atlantě, řekla Epoch Times, že se jednalo o studii klinického pozorování, což znamená, že mohla prokázat korelace, ale ne příčinnou souvislost. Účastníci studie byli navíc ve špatném zdravotním stavu; měli nadváhu, vysoký krevní tlak, cukrovku, kuřácké návyky a existující kardiovaskulární problémy. Nebylo tedy známo, zda jejich zvýšené riziko bylo způsobeno jejich špatným zdravotním stavem nebo konzumací erythritolu.
Nová intervenční studie na lidech, publikovaná v časopise Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, byla navržena tak, aby pečlivě sledovala, jak požití erythritolu ovlivňuje krevní destičky v dávce, která je obvykle obsažena v komerčních výrobcích, jako je například limonáda nebo muffin slazený erythritolem, vysvětlil Hazen.
U 20 zdravých dobrovolníků – nekuřáků bez kardiovaskulárních onemocnění, vysokého krevního tlaku nebo cukrovky – byly odebrány vzorky krve po nočním lačnění. Poté účastníci konzumovali roztok s 30 gramy glukózy nebo erythritolu. Vzorky krve odebrané o 30 minut později ukázaly, že hladina erythritolu se u těch, kteří požili erythritol, zvýšila více než tisíckrát.
Podle Hazena byly výsledky také „signifikantně vyšší než u účastníků po konzumaci erythritolu“, což vedlo k nárůstu náchylnosti k tvorbě krevních sraženin. „Naproti tomu u účastníků po konzumaci srovnatelného množství glukózy nebyla pozorována žádná změna. Významným novým zjištěním v těchto studiích bylo přímé srovnání výsledků s cukrem (glukózou), který tento účinek neměl.“
Hazen vysvětlil, že erythritol zvyšuje reaktivitu krevních destiček, což znamená, že jsou reaktivnější a náchylnější k tvorbě sraženin. V důsledku toho může i malý spouštěcí faktor způsobit silnější aktivaci krevních destiček, což zvyšuje pravděpodobnost vzniku krevních sraženin. Tato zvýšená reaktivita může vést k nadměrnému srážení krve.
„To bylo pozorováno [v předchozí práci] v plné krvi, v plazmě bohaté na krevní destičky, v izolovaných krevních destičkách a na zvířecích modelech onemocnění,“ dodal. „Všechny výsledky těchto mechanistických studií jsou v souladu s předchozími údaji z rozsáhlých klinických pozorování, které ukazují, že vyšší hladiny erythritolu sledují vyšší riziko závažných nežádoucích srdečních příhod.“
Jedna porce erythritolu může vyvolat tvorbu sraženin
„Tento výzkum vyvolává určité obavy, že standardní porce potraviny nebo nápoje slazeného erythritolem mohou akutně stimulovat přímý účinek tvorby sraženin,“ uvedl v tiskové zprávě spoluautor studie dr. W. H. Wilson Tang, ředitel výzkumu pro srdeční selhání a srdeční transplantační medicínu na Clevelandské klinice. „Erythritol a další cukerné alkoholy, které se běžně používají jako náhražky cukru, by měly být hodnoceny z hlediska možných dlouhodobých účinků na zdraví, zejména pokud se takové účinky neprojevují u samotné glukózy.“
Dodal, že tato zjištění jsou obzvláště významná, protože navazují na nedávnou studii stejné výzkumné skupiny, která prokázala, že xylitol, další běžné sladidlo, rovněž zvyšuje hladinu v krvi a ovlivňuje shlukování krevních buněk u zdravých dobrovolníků.
Podobně jako u erythritolu, poznamenal Hazen v e-mailu, „výzkumy s xylitolem zahrnovaly také rozsáhlé klinické pozorovací studie, které ukázaly, že zvýšení plazmatické hladiny xylitolu je spojeno se zvýšeným rizikem srdečního infarktu, mrtvice nebo úmrtí po dobu tří let sledování“.
Tato zjištění podle obou vědců podtrhují význam dalších dlouhodobých klinických studií, které by přehodnotily bezpečnost erythritolu a dalších náhražek cukru.
Vzestup erythritolu: Přírodní alternativa syntetických sladidel
Obavy z dlouhodobých účinků syntetických sladidel vedly mnohé k hledání „přírodních“ alternativ, jako je erythritol, sukralóza (Splenda), sacharin (Sweet’N Low) a aspartam (Equal, Nutrasweet).
Tato umělá sladidla byla kdysi oblíbená pro svou bezkalorickou sladivost, nyní však čelí stále větší kontrole. Například aspartam je spojován s možným rizikem vzniku rakoviny, zatímco sacharin byl ve studiích na zvířatech spojován s obezitou a cukrovkou.
V květnu 2023 Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala před používáním necukrových sladidel a citovala důkazy, že nepodporují dlouhodobé hubnutí a přinášejí další zdravotní rizika. Doporučení platí pro všechny kromě těch, kteří již mají diabetes.
Erythritol je na druhé straně často doporučován diabetikům, protože nezvyšuje hladinu cukru v krvi a snižuje zubní plak a zubní kaz.
Přehodnocení erythritolu: Co znamenají nejnovější výzkumy pro vaši stravu
Na základě důkazů Hazen uvedl, že „je vhodnější volit cukrem slazené pochoutky příležitostně a v malém množství než konzumovat nápoje a potraviny slazené těmito cukernými alkoholy, zejména u osob se zvýšeným rizikem trombózy, jako jsou osoby se srdečním onemocněním, cukrovkou nebo metabolickým syndromem“.
Dodal, že budoucí výzkum bude zkoumat, jak široký je protrombotický účinek alternativních náhražek cukru, včetně alternativních cukerných alkoholů i běžných umělých sladidel.
–ete–