Umělá a přírodní sladidla sice nemají kalorie, ale mohou způsobit pravý opak toho, že budete hubnout.
Vyřadili jste ze svého jídelníčku cukr, abyste zhubli, ale místo toho jste se setkali s chutí na sladké a přibrali na váze? Na vině mohou být umělá sladidla.
Sladidla mohou vést k přejídání
Podle Endocrine Society necukerná sladidla účinně stimulují receptory sladké chuti na jazyku, což může zvýšit chuť na cukr, která může vést k přejídání.
„Míra, v jaké se tyto chutě objevují, však závisí na každém jednotlivci a jeho vlastní chemii mozku, stejně jako na jeho stravě a metabolismu jako celku,“ vysvětluje pro Epoch Times Emily Harlandová, registrovaná dietoložka specializující se na klinickou výživu ve společnosti Worley Nutrition Group.
Hlad je něco jiného než chuť. Chuť je intenzivní touha po určitém jídle nebo chuti, která může být nekontrolovatelná. U mnoha lidí vede ke konzumaci zpracovaných potravin s vyšším obsahem cukru nebo necukerných sladidel, soli a nezdravých tuků.
Studie z roku 2016 vedená Univerzitou v Sydney odhalila, že sladkost bez kalorií mozku falešně oznamuje, že nepřijal dostatek energie. To dává tělu signál, aby to kompenzovalo tím, že vyvolává chutě, které mohou vést k chronickému přejídání a přibývání na váze.
„Když se snažíte být zdraví a zhubnout, je to opravdu často o rovnováze mezi tím, jak moc vás to nasytí, zasytí nebo uspokojí,“ řekl Benjamin White, registrovaný dietolog a ředitel pro výživu v holistickém centru pro hubnutí Structure House. Jedním z problémů podle něj je, že „nenutriční sladidla – rostlinná i umělá – chutnají mnohem sladčeji než cukr, a proto je těžší se cítit spokojený s přírodními cukry v podobě ovoce a zeleniny“.
Umělé náhražky a necukerná sladidla jsou často 100krát až 700krát sladší než běžný cukr a mají méně kalorií nebo nemají žádné. Kvůli jejich nadměrné sladivosti se podle Harlandové „obvykle používají v menším množství“.
Bylo však prokázáno, že nadměrná sladivost umělých sladidel mění chuťové senzory na jazyku tak, že dávají přednost sladším verzím již sladkých potravin.
Chuťové buňky ve střevech regulují množství snědeného jídla
V posledních několika letech vědci objevili tyto chuťové senzory v celém těle, například v žaludku, střevech a dalších vnitřních orgánech. Další výzkumy odhalily, že tyto chuťové receptory hrají klíčovou roli při koordinaci trávení a regulaci toho, jaké potraviny a kolik jich člověk sní.
Překvapivým způsobem se to děje prostřednictvím glukózového senzoru ve střevní stěně, který je totožný s receptorem sladkosti na jazyku. Střevní senzor funguje jako detektor nebo receptor živin a také jako mechanismus detekce kalorií, který pomáhá kontrolovat příjem kalorií pro kontrolu hmotnosti. Nízkokalorické potraviny s malou výživovou hodnotou signalizují těmto receptorům, že chuť k jídlu nebyla uspokojena.
Kromě přibývání nadměrných kilogramů může neustálé přejídání zvyšovat riziko vzniku inzulínové rezistence.
Ačkoli umělá sladidla nemusí přímo zvyšovat hladinu cukru v krvi, podle jedné studie sukralóza a sacharin způsobují zvýšení hladiny cukru v krvi podobně jako cukr tím, že mění zdravé bakterie ve střevním mikrobiomu. Zdravý mikrobiom je zásadní pro udržení zdravé hmotnosti a hubnutí.
Při snaze o snížení chuti na sladké je třeba vzít v úvahu mnoho dalších faktorů, včetně hormonálních výkyvů nebo nerovnováhy, jako je nízká hladina serotoninu, nedostatek spánku, nedostatky ve výživě a stres.
S rostoucím trhem se sladkostmi rostou i obavy
Podle analýzy společnosti Mintel, která se zabývá průzkumem trhu, se v posledních několika letech v důsledku poptávky spotřebitelů prudce zvýšil počet potravinářských výrobků obsahujících umělá sladidla a náhražky cukru. Očekává se, že trh bude i nadále růst.
Některé náhražky jsou syntetické, jako například aspartam, sukralóza, sacharin, neotam a acesulfam draselný. Jiné, jako je alulóza, stévie a extrakt z mnišského ovoce, se často označují jako přírodní, protože se získávají z rostlin.
Obavy z nepříznivých účinků těchto sladidel na zdraví jsou způsobeny přibývajícími důkazy, že mnohá z nich mohou „měnit receptory sladké chuti, ovlivňovat glukózovou intoleranci a narušovat střevní mikroflóru“, jak uvedla pro Epoch Times Rhandee Sauerová, odbornice na nutriční terapii. Každý z těchto účinků je sám o sobě spojen s nechtěným přibýváním na váze.
Světová zdravotnická organizace (WHO) nedoporučuje používat necukerná sladidla s poukazem na důkazy, že nepomáhají při dlouhodobém hubnutí a přinášejí další zdravotní rizika. Doporučení vyhýbat se necukerným sladidlům platí pro všechny s výjimkou osob s již existující cukrovkou.
„Celkově by se měla sladidla ve stravě omezit,“ uvádí White. „Většina lidí by v dnešní době měla jíst více přírodního cukru v podobě ovoce a zeleniny a také nějaké přírodní mléčné výrobky.“
Pro mnohé je to však obtížné vzhledem k rozšířenosti a rozmanitosti necukerných sladidel.
„Sladidla bez cukru jsou dnes v nabídce balených potravin velmi rozšířená, takže je obtížné se jim zcela vyhnout,“ říká Harlandová.
Drobné změny ve stravování mají význam
„Někteří lidé mají skutečně pocit, že jim dietní nápoj pomáhá, aby si později něco dobrého nedopřáli. Na druhou stranu jiní uvádějí, že když si dají umělá sladidla, začnou mít větší chuť na jídlo, mají větší hlad a později více jedí,“ dodal White.
Protože některé skutečnosti naznačují, že přírodní cukr, například ten v ovoci a zelenině, může pomoci nahradit chuť na nadměrné slazení, je konzumace několika kousků ovoce denně výborným začátkem. Pro ostatní může být jednodušší přidat do svého jídelníčku jiné přirozeně sladké potraviny, jako jsou jogurty, sladké brambory nebo sušené ovoce, a uspokojit tak své chutě.
Pro snížení celkové sladkosti doporučuje Harlandová zkontrolovat etiketu se složením, abyste zjistili, jaký typ sladidla je použit, a podívat se na řádek „celkový obsah přidaných cukrů“ na nutriční etiketě.
„Nejlépe prokázaná změna je opravdu snaha o další malou zvládnutelnou věc, kterou někdo cítí, že je schopen a připraven udělat,“ sdělil White.
Pokud jste tak ještě neučinili, postupně přidávejte do svého jídelníčku více bílkovin, celozrnných výrobků a zdravých tuků. Pokud potřebujete přidat sladkost, zkuste nízkoglykemickou variantu, například datlový cukr nebo jakonový sirup.
Cílem je snížit potřebu sladkých náhražek a sladkostí celkově. Podle Whita jsou klíčové postupné změny, aby se zabránilo pasti „všechno, nebo nic“. Dodal: „Nedovolte, aby se dokonalé stalo nepřítelem dobrého.“
Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.