Nachos známe hlavně z filmů. Co takhle si vyzkoušet jeho přípravu i doma?
Čím tento recept vyniká
Milujeme dobré recepty na barbeque!
Důvody, proč je tento recept naším nejlepším tipem:
- Marinované kuře: Tajemstvím jedinečnosti těchto nachos je aromatické kuřecí maso! Naše marináda na ananasovém základu ho posune na vyšší úroveň, stejně jako v našem receptu kuřecí tacos Maui.
- Pikantní a sladké: Marináda na toto kuře je jedna z nejlepších, jaké jsme kdy ochutnali. Je to dokonalá kombinace pikantního a sladkého.
- Perfektní pohoštění: Kuřecí maso na grilu s nachos je ideálním jídlem na párty. Snadno se připravují, dají se přizpůsobit a skvěle se hodí k letním koktejlům.
- Svěží a zdravé: Stejně jako naše salsa z čerstvého ovoce je nachos čerstvé, zdravé a lahodné.
Klíčové složky receptu
- Kuřecí stehna bez kůže a kostí – používáme tuto část kuřete, protože je nejkřehčí a nejšťavnatější. Lze však použít i kuřecí prsa.
- Ananasová šťáva – ananasová šťáva nejenže kuře zjemní, ale také mu dodá sladkou a pikantní chuť, která je charakteristická pro havajskou kuchyni.
- Asijský sezamový olej – přidání trošky tohoto oleje dodá kuřeti oříškovou, aromatickou chuť, která ho odlišuje od tradičního kuřete na grilu.
- Ananas – ananas v salse dodává osvěžující sladkokyselou chuť, která se dokonale hodí k pikantnímu kuřeti a sýru.
- Avokádo – v salse vytváří krémový protiklad ke křupavým sýrovým nachos.
Obměny a alternativy
Zde je několik našich oblíbených variant úprav receptu:
- Bílkoviny: Můžeme použít i jiné bílkoviny, například krůtí nebo mleté hovězí maso, jako v tomto mexickém salátu.
- Sýr: Nebojte se být kreativní. Zkuste použít sýr s pepřem, posypat ho nadrobeným queso fresco nebo mexickou sýrovou směs, která našemu sýrovému mexickému fazolovému dipu dodá spoustu chuti.
- Salsa: Můžete ji obměnit a použít mangovou salsu, kukuřičnou salsu nebo kukuřičnou salsu z černých fazolí.
Grilované kuřecí maso s nachos
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 10 minut
Celkový čas: 40 minut
Počet porcí: 6
Kuřecí směs:
- kuřecí stehna bez kůže a kostí: 1–1,5 kg, stehna jsou nejkřehčí, ale mohou být i prsní řízky
- ½ šálku cibule nakrájené nadrobno
- 6 stroužků česneku, nasekaných
- 1 kus čerstvého zázvoru, asi 3 cm, oloupaný a nasekaný
- 2 šálky ananasové šťávy
- ½ šálku sójové omáčky, běžné intenzity
- ½ šálku krystalového cukru
- 5 lžic jablečného octa
- 1 polévková lžíce asijského sezamového oleje
- kuchyňská sůl
Salsa:
- 1 velké vyzrálé rajče, zbavené semínek a nakrájené na kostičky
- ½ červené cibule nakrájené na kostičky
- 1 plechovka ananasu nakrájeného na kostičky, 560 g, nebo drcený ananas, okapaný
- ¼ šálku koriandru, čerstvě nasekaného
- 1 čerstvá limetka, odšťavněná
- 2 lžičky čistého medu
- ½ čajové lžičky soli
- ½ lžičky pepře, čerstvě mletého
- 1 velké avokádo, polotvrdé, nakrájené na kostičky
Ostatní:
- tortilla chipsy
- 1 šálek strouhaného sýra čedar
- plátky limetky a/nebo pálivá omáčka na ozdobu
Postup krok za krokem
- Smíchejte cibuli, česnek, zázvor, ananasovou šťávu, sójovou omáčku, cukr, ocet a sezamový olej.
- Plátky kuřete důkladně osušte a naklepejte na stejnoměrnou tloušťku. Plátky propíchejte vidličkou a lehce osolte.
- Dejte plátky kuřete do marinády. Přikryjte a nechte marinovat přes noc nebo dva dny. V polovině marinování je obraťte.
- Všechny přísady salsy kromě avokáda smíchejte v míse a nechte vychladnout. Avokádo nakrájejte na kostičky a přidejte těsně před podáváním.
- Kuře grilujte na středně silném ohni a potírejte marinádou. Nechte ho 5 minut odpočívat a poté ho nakrájejte na kostky.
- Talíře vyložte tortillovými chipsy. Navrch dejte kuře a salsu. Posypejte sýrem a v mikrovlnné troubě ho 30 sekund nechte roztavit. Ozdobte a podávejte.
Tepelná úprava
Venkovní nebo vnitřní gril vymažte tukem a rozpalte na středně vysokou teplotu. Kuře vyjměte z marinády a grilujte, podle potřeby polévejte marinádou, jen dokud střed není růžový. Nepřepečte ho. Marinádu vylijte. Kuře nechte 5 minut odpočívat a poté ho nakrájejte na kostky.
Jak se připravit předem
Podívejte se na naše nejlepší osvědčené strategie pro přípravu tohoto receptu:
- Příprava kuřete: Před grilováním můžete kuře marinovat v lednici až dva dny. Je to skvělá možnost, jak si kuře připravit předem.
- Příprava salsy: Havajskou salsu můžete připravit i den předem. Avokádo nakrájejte na kostičky a přidejte těsně před podáváním, aby zůstalo čerstvé.
- Příprava předem: Máte dnes večírek? Nachos můžete kompletně připravit a uložit do lednice. Až budete chtít podávat, jednoduše je ohřejte v mikrovlnné troubě 30 vteřin, dokud se sýr nerozpustí, a ozdobte je podle potřeby.
Co podávat s grilovaným kuřecím masem a nachos
Mexické přílohy a dipy:
- Tyto barbecue kuřecí nachos rádi podáváme s velkou mísou naší míchané salsy. Je svěží, chutná a skvěle se hodí na křupavé tortillové chipsy.
- Skvělou přílohou je také Pico de Gallo a Guacamole. Obě jsou lehké a svěží a skvěle doplňují chuť nachos.
- Pokud máte rádi dobré rybí taco, určitě si zamilujete náš recept na křupavé rybí taco. Tu krémovou limetkovou omáčku prostě musíte ochutnat!
Havajská jídla a jídla na grilu:
- Tyto grilované kuřecí nachos se také velmi dobře hodí k pokrmům inspirovaným havajskou kuchyní.
- Doporučujeme je vyzkoušet s naším kuřecím masem Huli Huli nebo s naším grilovaným kuřecím sendvičem.
- Pokud hledáte nějakou chutnou přílohu, kterou byste k těmto nachos podávali, myslíme, že by se skvěle hodily k havajskému makarónovému salátu.
- Skvěle se hodí také ke klasickým receptům na grilování a barbecue, jako jsou grilované vepřové kotlety s marinádou, grilovaná kuřecí stehna a marinované grilované krevety.
Letní koktejly
Tyto nachos se také skvěle hodí k jednoduchým letním drinkům, jako je například tato ananasová margarita, kterou si můžete připravit předem.
Tento kyselý mangový nápoj ze čtyř ingrediencí je další oblíbený nápoj, který se skvěle hodí k nachos s kuřecím masem na grilu!
Poznámky
- Dbejte na to, abyste kuře osušili a naklepali na stejnoměrnou tloušťku. Pomůže to rovnoměrnému vstřebání marinády a také zajistí, že se kuře na grilu rovnoměrně propeče.
- Nevynechávejte krok propíchnutí kuřete vidličkou. Díky tomu marináda pronikne do masa a získá na chuti.
- Marinované kuře nechte minimálně přes noc nebo až dvě noci v chladničce. Nejenže to pomůže chutím splynout, ale kuře bude také mimořádně křehké.
- Při přípravě havajské salsy přidejte avokádo nakrájené na kostičky těsně před podáváním, aby nezhnědlo. Díky tomu bude salsa vypadat svěže a barevně.
- Před přípravou kuřete řádně vymažte a rozehřejte gril. Tím zabráníte přichycení kuřete a získáte krásné grilovací stopy.
- Nejprve vyložte talíře tortillovými chipsy a poté na ně položte kuře a salsu. Díky tomu zůstanou chipsy křupavé a nerozmočí se příliš rychle.
- Sestavené nachos ohřívejte v mikrovlnné troubě 30 vteřin, aby se sýr rozpustil. Tímto způsobem budou nachos horké a lepkavé, ale chipsy si zachovají svou křupavost.
Výživové hodnoty (na porci)
Kalorie: 347 kcal | Sacharidy: 42g | Bílkoviny: 21g | Tuky: 11g | Nasycené tuky: 2g | Polynenasycené tuky: 3g | Mononenasycené tuky: 6g | Trans tuky: 0,01g | Cholesterol: 78mg | Sodík: 1455mg | Draslík: 851mg | Vláknina: 5g | Cukr: 32g | Vitamin A: 527IU | Vitamin C: 25mg | Vápník: 66mg | Železo: 3mg
–ete–