Také se vám občas stane, že vás přepadne nečekaná návštěva, která se zdrží na oběd, a vy honem, honem přemýšlíte, čím hosty uctít, když jste nepočítali s obědem navíc? Anebo že najdete v mrazáku různé kousky masa, které samy o sobě na oběd nestačí? A když najdete v lednici také čerstvou papriku, rajče, pórek, anebo třeba hotové lečo, pak je to jasné, k obědu bude masová směs.

Jako přílohu můžete servírovat rýži, těstoviny, brambory snad ve všech podobách od vařených, pečených, lze dát i kaši… Můžete však také jako přílohu podávat různé „zdravé“ varianty bramboráků (kapustové, zelné, cuketové), zkrátka fantazii se meze nekladou.

Moje volba padla na drůbeží masovou směs, protože jsme měli v lednici kousek krůtího masa, který by na oběd pro víc osob nestačil, přidala jsem klobásu pro chuť a zpracovala jsem i drůbeží játra, která zbyla z přípravy játrových knedlíčků. Jako přílohu jsem zvolila malé bramboráky.


Suroviny:

(porce pro 5 osob)

Masová směs:

Ingredience na přípravu masové směsi. (Kateřina Kudláčková)
  • 300 g krůtího masa (použila jsem prsa)
  • 150– 200 g drůbežích jater (nemusí být)
  • 1 klobása
  • 1 paprika (žlutá, červená nebo zelená)
  • 1 středně velká oloupaná cibule
  • 1 stroužek oloupaného česneku
  • 1 kávová lžička hladké mouky nebo Solamylu
  • 250 ml pasírovaných rajčat
  • 1 kávová lžička mleté papriky
  • 1 lžíce vepřového sádla
  • 0,2 dcl vývaru nebo vody
  • sůl
  • pepř

Bramboráky:

Suroviny na přípravu bramboráků. (Kateřina Kudláčková)
  • 1 kg brambor
  • 1–2 vejce (podle velikosti vajec a kvality brambor )
  • 2–3 stroužky oloupaného česneku
  • 1 kávová lžička majoránky
  • ½ 1 kávové lžičky kmínu
  • 1–2 kávové lžičky soli
  • pepř
  • hladká mouka dle potřeby
  • olej nebo sádlo na smažení

Postup:

Abychom ušetřili maximum času, začneme nejprve s přípravou bramboráků, které smažíme v průběhu toho, zatímco se nám připraví masová směs, takže nakonec budeme mít hotové vše najednou.

Bramboráky:

Brambory oloupeme a najemno nastrouháme (někdo rád na hrubší nudličky, někdo jemné, někdo je zcela rozmělní, dle libosti).

Přidáme sůl a zamícháme. Takto snáze zjistíme, jak moc „mokré“ brambory jsou – kolik vody pustí. Když hodně, tak je zlehka vymačkáme a přidáme jen jedno vajíčko, pokud jsou naopak hodně suché, můžeme přidat vajíčka dvě.

Dále přidáme drcený česnek, pepř, majoránku a kmín. Zde se v dávkování opravdu řídíme tím „jak to kdo rád“.

Nakonec do bramborového těsta přisypeme mouku v takovém množství, abychom dosáhli požadované konzistence těsta.

Na pánvi rozpálíme sádlo, do kterého pomocí lžíce dáváme těsto, a to pak pomocí lžíce tvarujeme na placičky. Když máme malou pánev, uděláme placku jednu, pokud máte pánev velkou, můžete udělat víc menších placek, které by se však neměly dotýkat. Smažíme z obou stran dozlatova. Po upečení dáme okapat na ubrousek. Nejlépe chutnají čerstvé.

Masovou směs a bramboráky děláme ve stejný čas. (Kateřina Kudláčková)

Masová směs:

Nejprve si připravíme všechny suroviny. Maso, játra a cibuli nakrájíme na kostky, klobásu na kolečka a papriku na nudličky, česnek nasekáme najemno (můžeme jej i prolisovat).

V hlubší pánvi rozpálíme sádlo, na kterém zprudka orestujeme krůtí maso. Přidáme játra, která také orestujeme ze všech stran, potom přidáme klobásu, papriku, cibuli a česnek, promícháme, posolíme, opepříme, zasypeme troškou mleté papriky a opět promícháme.

Zaprášíme moukou nebo Solamylem, zlehka vše orestujeme, zalijeme vodou nebo vývarem a necháme chvilku pod pokličkou podusit. Stačí 10–15 minut – podle druhu a velikosti masových kousků.

Když maso měkne, přidáme do směsi pasírovaná rajčata, vše za stálého míchání přivedeme k varu, necháme 2–3 minutky probublat, dle potřeby dosolíme a můžeme podávat.