Cara Michelle Miller

19. 9. 2024

Až si příště budete pochutnávat na kousku hořké čokolády, možná pomůžete svým očím.

Podle nedávné studie může být dopřání si trochy hořké čokolády prospěšné pro vaše oči.

Italští vědci zjistili, že konzumace několika čtverečků hořké čokolády – přibližně tří z běžné tabulky – může zlepšit fungování cév v očích. Tyto cévy jsou nezbytné pro udržení jasného a zdravého zraku.

„Nejpřekvapivějším aspektem bylo, že relativně malá dávka hořké čokolády je schopna upravit motilitu a dilataci cév sítnice,“ uvedl vedoucí autor studie Giuseppe Querues v e-mailu pro Epoch Times.

Motilita a dilatace se týkají schopnosti cév v sítnici pohybovat se a rozšiřovat se.

Querques, který je rovněž profesorem oftalmologie na Università Vita-Salute San Raffaele v Miláně, uvedl, že to naznačuje, že hořká čokoláda by mohla pomoci předcházet očním chorobám a mohla by mít širší zdravotní přínos, protože účinky pozorované v očních cévách by mohly odrážet vliv kakaa na zbytek těla.

„To otevírá důležitý scénář možného využití kakaa v prevenci onemocnění sítnice a potenciálně i jeho systémových účinků“ ve zbytku těla, dodal Querques.

Hořká čokoláda posiluje sítnicové cévy

Studie publikovaná v časopise Nature ukázala, že hořká čokoláda může zlepšovat prokrvení sítnice.

Bylo zjištěno, že konzumace hořké čokolády významně rozšířila cévy v sítnici, když byla vystavena blikajícímu světlu. Toto rozšíření zlepšuje průtok krve a umožňuje sítnici přijímat více kyslíku a živin, což napomáhá jejímu správnému fungování.

Sítnice je zodpovědná za přeměnu světla na signály, které mozek interpretuje jako obraz. Problémy se sítnicí mohou vést k problémům, jako je rozmazané vidění, tmavé skvrny nebo dokonce ztráta vidění v určitých oblastech.

Querques a jeho tým porovnávali účinky hořké a mléčné čokolády na cévy sítnice. Testovali 20 zdravých dospělých osob ve věku v průměru 24 let, které v různých dnech snědly buď 20 gramů hořké, nebo 7,5 gramu mléčné čokolády.

Hořká čokoláda obsahovala 400 miligramů flavanolů – rostlinných sloučenin známých pro své antioxidační a protizánětlivé účinky – zatímco mléčná čokoláda obsahovala méně flavanolů.

Dvě hodiny po konzumaci čokolády tým zjistil, že hořká čokoláda vedla k rozšíření cév o 4 %, zatímco po konzumaci mléčné čokolády se cévy rozšířily o 2,75 %. To představuje o 45 % větší nárůst.

Výzkumníci tento pozitivní účinek přisuzují flavanolům obsaženým v hořké čokoládě, což naznačuje, že konzumace hořké čokolády může přispět ke zlepšení zdraví a funkce cév v očích.

Podle Quequese pomáhá hořká čokoláda zvyšovat produkci oxidu dusnatého, který způsobuje, že se cévy v očích více rozšiřují. Rostlinné sloučeniny v hořké čokoládě zvyšují množství oxidu dusnatého v těle, což vede k většímu rozšíření cév sítnice.

Navázání na předchozí studie

Toto zjištění navazuje na dřívější výzkum z roku 2018, který ukázal, že konzumace tabulky tmavé čokolády zlepšila zrak a schopnost vidět rozdíly mezi světlými a tmavými oblastmi během několika hodin. Vědci z této studie navrhli, že toto zlepšení může být způsobeno zvýšeným průtokem krve sítnicí, který pomáhá dodávat více kyslíku a živin.

Nová studie však nezjistila významné rozdíly v celkovém průtoku krve nebo struktuře cév sítnice v závislosti na konzumaci hořké a mléčné čokolády. Podle studie se zdá, že tmavá čokoláda sice zlepšuje funkci cév, ale neovlivňuje jejich celkovou strukturu ani průtok krve.

„Naše studie je teprve první studií, která prokazuje vliv kakaa na cévy sítnice,“ napsal Querques a dodal, že je třeba provést další výzkumy, abychom pochopili, jaký vliv může mít pravidelná konzumace hořké čokolády na cévy sítnice v průběhu času.

Výživa a zdraví oční sítnice

Zdravé cévy sítnice jsou nezbytné pro jasné vidění a prevenci závažných očních onemocnění. Podle National Eye Institute mohou poškozené sítnicové cévy vést ke stavům, jako je diabetická retinopatie způsobená vysokým obsahem cukru v krvi a věkem podmíněná makulární degenerace, která ovlivňuje vidění.

Zdraví sítnice navíc úzce souvisí s celkovým zdravím kardiovaskulárního systému. Bylo zjištěno, že tmavá čokoláda bohatá na kakaové flavanoly – obsažené v kakaových bobech – má některé příznivé účinky. Tyto flavanoly, které tvoří 50 až 90 % hořké čokolády, zlepšují průtok krve a snižují záněty. To znamená, že udržování zdravého srdce může mít pozitivní vliv i na vaše oči.

Querques dodal, že pokud další studie potvrdí, že pravidelná konzumace hořké čokolády hraje příznivou roli v prevenci nebo léčbě onemocnění sítnice, „denní konzumace kakaa by mohla být využívána jako terapie nebo prevence nejen sítnicových, ale i systémových onemocnění“.

ete

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Útok ISIS v New Orleans ukazuje, že vliv jeho propagandy trvá dál, říkají analytici

To, zda ISIS fyzicky existuje nebo ne, je pro islámské extremisty „irelevantní“, říká odbornice na boj proti terorismu. Proč je jeho ideologie stále atraktivní?

Sněmovna schválila růst platů vrcholných politiků pro letošek téměř o sedm procent

Do budoucna se mají podle přijatého pozměňovacího návrhu meziročně zvyšovat nejvýše o pět procent.

norsko krajina domy
Jak se miliardáři v Norsku stali ohroženým druhem

Kritici varovali, že norská daň z bohatství „vyvolá odliv kapitálu a ohrozí tvorbu pracovních míst“, a přesně to se také stalo. Norský novinář Rupert Neate poznamenal, že v roce 2022 opustilo Norsko více „superbohatých lidí“ než „během předchozích 13 let“.

Po rozhodnutí Nejvyššího soudu má čínská sociální síť TikTok v neděli v USA ukončit činnost

U amerických uživatelů populární služba by podle zákona měla v neděli ukončit činnost, pokud by ji čínská mateřská firma ByteDance do té doby neprodala.

Kyle Bass, zakladatel a investiční ředitel společnosti Hayman Capital Management a zakládající člen Výboru pro současné nebezpečí: Čína, ve Washingtonu, 26. září 2019. (Samira Bouaou / The Epoch Times)
Čínský trh s dluhopisy je známkou kolabující ekonomiky, říká Kyle Bass

Podle manažera hedgeového fondu se čínská ekonomika potýká také s problémy v bankovnictví a realitách.

Esenciální oleje pro zahřátí, lepší spánek a usnadnění trávení v zimě

Esenciální oleje jako zimní spojenci se snadno používají a nabízejí řadu výhod pro tělo i mysl. V zimě se lidé často cítí depresivně, když se dny zkracují a teplota klesá. Tehdy mohou esenciální oleje dělat zázraky. Wej Čchen-i, koordinátorka zdraví certifikované společností TÜV Rheinland, doporučuje esenciální oleje, které podporují spánek a teplo a zklidňují trávicí trakt. Tyto oleje pomáhají uvolnit […]

Česko vypustilo do vesmíru svou největší družici, sloužit bude obraně

Česko v úterý vypustilo do vesmíru zatím svou největší družici SATurnin-1. Sloužit má k obraně a bezpečnosti. Na rozdíl od jiných družic není závislá na zahraničních technologiích.

„Tohle je pro mě silný příběh,“ říká režisér Dan Svátek o osudech čínského obhájce Kao Č‘-šenga

V Senátu zazněl silný příběh renomovaného čínského právníka Kao Č‘-šenga, jenž upadl v nemilost komunistického režimu. Jak jej vnímají režisér Dan Svátek a senátorky Jitka Seitlová a Jaromíra Vítková?

National Geographic Society: Jak a kde vznikla tato nejvlivnější geografická společnost na světě?

Vznik National Geographic Society v roce 1888 spojil objevitele a vědce s cílem šířit geografické poznání a podporovat vědecké expedice.