Až si příště budete pochutnávat na kousku hořké čokolády, možná pomůžete svým očím.
Podle nedávné studie může být dopřání si trochy hořké čokolády prospěšné pro vaše oči.
Italští vědci zjistili, že konzumace několika čtverečků hořké čokolády – přibližně tří z běžné tabulky – může zlepšit fungování cév v očích. Tyto cévy jsou nezbytné pro udržení jasného a zdravého zraku.
„Nejpřekvapivějším aspektem bylo, že relativně malá dávka hořké čokolády je schopna upravit motilitu a dilataci cév sítnice,“ uvedl vedoucí autor studie Giuseppe Querues v e-mailu pro Epoch Times.
Motilita a dilatace se týkají schopnosti cév v sítnici pohybovat se a rozšiřovat se.
Querques, který je rovněž profesorem oftalmologie na Università Vita-Salute San Raffaele v Miláně, uvedl, že to naznačuje, že hořká čokoláda by mohla pomoci předcházet očním chorobám a mohla by mít širší zdravotní přínos, protože účinky pozorované v očních cévách by mohly odrážet vliv kakaa na zbytek těla.
„To otevírá důležitý scénář možného využití kakaa v prevenci onemocnění sítnice a potenciálně i jeho systémových účinků“ ve zbytku těla, dodal Querques.
Hořká čokoláda posiluje sítnicové cévy
Studie publikovaná v časopise Nature ukázala, že hořká čokoláda může zlepšovat prokrvení sítnice.
Bylo zjištěno, že konzumace hořké čokolády významně rozšířila cévy v sítnici, když byla vystavena blikajícímu světlu. Toto rozšíření zlepšuje průtok krve a umožňuje sítnici přijímat více kyslíku a živin, což napomáhá jejímu správnému fungování.
Sítnice je zodpovědná za přeměnu světla na signály, které mozek interpretuje jako obraz. Problémy se sítnicí mohou vést k problémům, jako je rozmazané vidění, tmavé skvrny nebo dokonce ztráta vidění v určitých oblastech.
Querques a jeho tým porovnávali účinky hořké a mléčné čokolády na cévy sítnice. Testovali 20 zdravých dospělých osob ve věku v průměru 24 let, které v různých dnech snědly buď 20 gramů hořké, nebo 7,5 gramu mléčné čokolády.
Hořká čokoláda obsahovala 400 miligramů flavanolů – rostlinných sloučenin známých pro své antioxidační a protizánětlivé účinky – zatímco mléčná čokoláda obsahovala méně flavanolů.
Dvě hodiny po konzumaci čokolády tým zjistil, že hořká čokoláda vedla k rozšíření cév o 4 %, zatímco po konzumaci mléčné čokolády se cévy rozšířily o 2,75 %. To představuje o 45 % větší nárůst.
Výzkumníci tento pozitivní účinek přisuzují flavanolům obsaženým v hořké čokoládě, což naznačuje, že konzumace hořké čokolády může přispět ke zlepšení zdraví a funkce cév v očích.
Podle Quequese pomáhá hořká čokoláda zvyšovat produkci oxidu dusnatého, který způsobuje, že se cévy v očích více rozšiřují. Rostlinné sloučeniny v hořké čokoládě zvyšují množství oxidu dusnatého v těle, což vede k většímu rozšíření cév sítnice.
Navázání na předchozí studie
Toto zjištění navazuje na dřívější výzkum z roku 2018, který ukázal, že konzumace tabulky tmavé čokolády zlepšila zrak a schopnost vidět rozdíly mezi světlými a tmavými oblastmi během několika hodin. Vědci z této studie navrhli, že toto zlepšení může být způsobeno zvýšeným průtokem krve sítnicí, který pomáhá dodávat více kyslíku a živin.
Nová studie však nezjistila významné rozdíly v celkovém průtoku krve nebo struktuře cév sítnice v závislosti na konzumaci hořké a mléčné čokolády. Podle studie se zdá, že tmavá čokoláda sice zlepšuje funkci cév, ale neovlivňuje jejich celkovou strukturu ani průtok krve.
„Naše studie je teprve první studií, která prokazuje vliv kakaa na cévy sítnice,“ napsal Querques a dodal, že je třeba provést další výzkumy, abychom pochopili, jaký vliv může mít pravidelná konzumace hořké čokolády na cévy sítnice v průběhu času.
Výživa a zdraví oční sítnice
Zdravé cévy sítnice jsou nezbytné pro jasné vidění a prevenci závažných očních onemocnění. Podle National Eye Institute mohou poškozené sítnicové cévy vést ke stavům, jako je diabetická retinopatie způsobená vysokým obsahem cukru v krvi a věkem podmíněná makulární degenerace, která ovlivňuje vidění.
Zdraví sítnice navíc úzce souvisí s celkovým zdravím kardiovaskulárního systému. Bylo zjištěno, že tmavá čokoláda bohatá na kakaové flavanoly – obsažené v kakaových bobech – má některé příznivé účinky. Tyto flavanoly, které tvoří 50 až 90 % hořké čokolády, zlepšují průtok krve a snižují záněty. To znamená, že udržování zdravého srdce může mít pozitivní vliv i na vaše oči.
Querques dodal, že pokud další studie potvrdí, že pravidelná konzumace hořké čokolády hraje příznivou roli v prevenci nebo léčbě onemocnění sítnice, „denní konzumace kakaa by mohla být využívána jako terapie nebo prevence nejen sítnicových, ale i systémových onemocnění“.
–ete–