Dýně, ze kterých se často vyrábějí halloweenské dekorace, nejsou nejlepší volbou k jídlu.
Otázka: Mám sousedku, která říká, že když použije v receptu tykev muškátovou, získá chutnější dýňový koláč. Letos se mi urodilo hodně tykví a já jsem si chtěla některé uskladnit na zimu. Na zahradě se mi nedaří pěstovat dýně, ale tykve se mi téměř vždy hodně urodí. Pokud má pravdu, možná se přestanu snažit pěstovat dýně a budu pěstovat více tykví. Co si o tom myslíte vy?
Odpověď: Váše sousedka má pravdu. Z tykve muškátové jsou dobré „dýňové“ koláče. Do koláčů lze použít všechny dýně a několik odrůd tykví, ale nejlepší dýně na koláče jsou ty malé, sladké, bezvodnaté s lepkavou konzistencí dýní typu jack-o‘-lantern. Typická komerčně zpracovaná dýně, která se nachází v dýňových konzervách, je dýně hnědé barvy ve tvaru fotbalového míče, vůbec ne jako oranžová dýně.
Na druhou stranu si nemyslím, že budete na Halloween vyřezávat nebo zdobit tykve. Mnoho lidí si z dýní schovává semínka a nemyslím si, že budete schovávat semínka z tykve na pečení.
Dýně a další druhy tykví jsou dobrým zdrojem vitamínů a jsou vhodné k jídlu. Existuje celá řada zimních dýní, jako jsou máslové a žaludové dýně. Zimní dýně se nechávají na šlahounech, dokud nedozrají. Mají tvrdou slupku a k jídlu se obvykle pečou. Letní odrůdy skupiny tykvovitých plodů, jako jsou cukety, se sklízejí z révy ještě zelené, mají měkkou slupku a mohou se jíst syrové nebo vařené. Nedají se dobře skladovat a jedí se čerstvé.
Zimní dýně lze skladovat při teplotě kolem 10 °C až do jara příštího roku. Pro nejlepší skladování se hodí plody o velikosti 8 až 10 cm a neměly by být vystaveny mrazu.
Pokud chcete mít dýni krásně nazdobenou, ale zároveň si ji uchovat na pozdější konzumaci, můžete si na vnější stranu vytvořit vzory temperovými barvami nebo fixami, aniž byste ji museli rozkrojit.
Kůra se po uvaření snadno odstraní. Hrnec slijte a dýni rozmačkejte, dokud není měkká; poté ji můžete zmrazit. Vydrží několik měsíců. Pokud použijete čerstvou dýni v receptu na dýňový chléb nebo koláč, poznáte rozdíl a možná se nebudete chtít vrátit k dýni z konzervy.
Malé dýně se dají jíst jako zelenina – vařené na páře nebo obalované a smažené. Lze je také nakrájet na plátky a jíst syrové s dipem jako předkrm. (Pozor! Pokud cuketa či dýně chutnají hořce, neměli byste je jíst – bez ohledu na to, zda jsou syrové nebo tepelně upravené. Látky způsobující hořkou chuť, tzv. kukurbitaciny, totiž mohou způsobit těžké žaludeční a střevní potíže – pozn. redakce) Na webových stránkách University of Illinois najdete informace o tom, jak vybrat a připravit čerstvé dýně. Kromě standardních receptů na dýňový ořechový chléb a pražená dýňová semínka existuje mnoho dalších receptů, například dýňový tvarohový koláč a dýňovo-jablečná polévka.
Semena můžete uložit pro výsadbu v příštím roce. Jediným problémem je, že mnoho plodin, které si na jaře zakoupíte jako rostliny nebo jako semena u pojmenovaných hybridních odrůd, se ze semen nevyplodí. Jinými slovy, hrozí, že v úrodě vypěstované v příštím roce budou mít „děti“, které nebudou vypadat jako rodiče. Pokud byla semena nebo rostliny označeny jako hybridy, můžete získat dobrou úrodu, ale taky nemusíte. Pokud byla úroda označena jako dědičná, získáte příští rok úrodu, která bude odpovídat letošní úrodě, pokud se v okolí nevyskytovaly jiné odrůdy, které by mohly vaše rostliny křížem opylovat a vytvořit tak semena, která máte nyní.
(Se svolením Jeffa Rugga)
–ete–