Lékař, který vystudoval na Yaleově univerzitě, hovoří o tom, jak nám zkušenosti získané od našich předků mohou pomoci žít déle a lépe.
Na internetu není o informace o zdraví nouze. Mnozí tvrdí, že našli klíč ke zdraví prostřednictvím různých diet nebo životních režimů. Často si však různé názory vzájemně odporují, takže mnozí jsou zahlceni a nejistí, jak zlepšit své zdraví.
Odpověď však nemusí být tak složitá, jak si myslíme. Co kdyby bylo možné odstranit většinu chronických onemocnění společnosti, jako je rakovina, cukrovka a srdeční choroby, prostřednictvím zásadních změn ve způsobu života?
Doktor David L. Katz si myslí, že je to možné. V epizodě pořadu EpochTV Vital Signs vedl moderátor Brendon Fallon rozhovor s Katzem, absolventem Yaleovy univerzity, jehož profesní specializací je veřejné zdraví a interní, preventivní a lifestylová medicína.
Odstraňte 80 % nemocí
Lidé umírají každý den, ale víme, na co umírají? V úmrtním listu může být uvedeno selhání srdce, ale co bylo příčinou jeho selhání?
V pořadu Vital Signs Katz citoval objevný výzkumný článek o hlavních příčinách úmrtí ve Spojených státech, s nímž se setkal na začátku své kariéry. Autoři identifikovali 10 faktorů, které vysvětlují téměř všechna předčasná úmrtí, k nimž v zemi každoročně dochází. Katz uvedl, že tři z těchto faktorů – tabák, špatná strava a nedostatek fyzické aktivity – jsou příčinou 80 % úmrtí a chronických onemocnění.
Článek podnítil Katzův zájem dozvědět se více. Řekl, že pochopení hlavní příčiny smrti může poskytnout odpověď na otázku, jak můžeme snížit riziko předčasného úmrtí a odstranit velkou část chronických onemocnění na celém světě.
Strava má větší vliv než DNA
Zatímco Katz doporučuje vyhýbat se tabáku a zvýšit pohybovou aktivitu, třetí položka na seznamu je dnes pro zdraví možná nejdůležitější.
Podle výzkumu Harvard Medical School by zlepšení stravy mohlo zabránit více než 400 000 úmrtí ročně.
Ačkoli genetika může hrát u některých nemocí roli, Katz řekl, že strava má obvykle větší vliv než DNA. Naštěstí je přesvědčen, že dosažení zdravé stravy může být jednodušší, než si myslíme. Vyhýbání se přejídání a zařazování potravin rostlinného původu shrnuje základní pravidla, podle kterých je třeba se stravovat.
Katz řekl, že si nemusíme stravu příliš komplikovat, a dodal, že můžeme snadno určit, co by měl kterýkoli tvor jíst, když budeme pozorovat, co jí v přírodě. Lidé se v tom neliší. Historicky lidé jedli spoustu divoké zvěře a divokých rostlin.
Raní lidé žili ve společnostech lovců a sběračů. V závislosti na zeměpisné poloze se konkrétní druhy potravin v jídelníčku mohly lišit. Základní vzorec však zůstává stejný.
Skutečně nadměrně zpracované
Katz říká, že je třeba se zaměřit na konzumaci skutečných potravin – často jen na jedno jediné slovo – jako jsou jablka, maso nebo mrkev.
Dalším pravidlem je jíst potraviny, které obsahují přírodní složky, a ne chemické látky.
Například na etiketách vysoce zpracovaných nezdravých potravin jsou dlouhé seznamy chemických názvů, texturizačních látek, emulgátorů, umělých barviv a umělých aromat, jako je konzervační látka benzoan sodný nebo zvýrazňovač chuti inosinan disodný.
Katz také uvedl, že konzumace syrových potravin není vždy výživnější. V některých případech vaření potravin zvyšuje jejich výživovou hodnotu, protože je díky němu pro lidský trávicí systém lépe biologicky zpracovatelná.
Katz například uvedl, že sloučeninou v rajčatech, která jim dodává červenou barvu, je lykopen. Lykopen je antioxidant, který je mimo jiné spojován s lepším zdravím očí, prostaty a kardiovaskulárního systému. Lykopen je však rozpustný v tucích, což znamená, že se lépe vstřebává ve spojení s tukem. Protože rajčata neobsahují mnoho tuku, konzumace syrových rajčat ztěžuje tělu vstřebávání a přístup k této cenné živině. Podle Katze to lze napravit tepelnou úpravou rajčat se zdrojem tuku, například olivovým olejem.
Pozor na dietní podvody
Epizoda Vital Signs se zabývala mnoha kontroverzními tématy týkajícími se potravin, včetně výhod masa oproti rostlinám, zda jsou fazole zdravé, nebo škodlivé a jaký druh ryb je bezpečné jíst vzhledem k toxinům, kterým jsou vystaveny v životním prostředí.
Katz řekl, že nejde ani tak o druh masa nebo rostliny, ale spíše o jejich kvalitu. Pochopení podmínek, ve kterých jsou naše potraviny produkovány nebo chovány, nám pomůže vybrat si ty nejkvalitnější skutečné potraviny.
Například dnešní hovězí maso z hovězího dobytka obsahuje mnohem více nasycených tuků než červené maso ze zvěřiny, které jedli naši předkové. Podle něj je hovězí maso krmené trávou o něco lepší než hovězí maso krmené obilím, ale maso z divoké zvěře je libovější a zdravější alternativou.
Rozhovor se týkal také toho, zda sacharidy škodí našemu zdraví. Katz vysvětlil, že mnoho zdravých potravin obsahuje sacharidy, včetně ovoce a zeleniny. Řekl, že špatní aktéři, jako jsou zpracované složky, jsou ti, kterým bychom se měli vyhýbat.
Místo toho, aby se Katz zaměřoval na obecné složky potravin, jako jsou sacharidy, cukr, tuk a podobně, navrhuje zaměřit se na skutečné potraviny, jako jsou bobule, fazole nebo nezpracované maso. Lahůdkové maso obsahuje umělé chemické látky a další dusičnany.
Chcete-li se dozvědět, jak kompenzovat riziko pesticidů u některých druhů ovoce a zeleniny a jak omezit nadýmání a plynatost fazolí a čočky, pusťte si epizodu Snižte riziko onemocnění stravou.
Katz varoval před dodržováním diet, které jsou často propagovány na sociálních sítích. Například veganská a vegetariánská dieta zcela vylučuje maso, zatímco dieta masožravců vylučuje zeleninu. Katz doporučil zařadit do jídelníčku různé zdravé potraviny, ale doporučil seznamovat svůj mikrobiom s novými potravinami postupně. To může pomoci vyhnout se nadýmání a zažívacím problémům a poskytnout tělu čas na adaptaci.
–ete–