Tento recept na bohatý a vláčný čokoládový dort bez mouky se tváří jako luxusní dezert, a přitom je to ten nejjednodušší dort, jaký kdy připravíte.
Čokoládový dort bez mouky vás ohromí
Na našem čokoládovém dortu bez mouky mám nejraději to, že je dostatečně efektní na slavnostní večeři, ale neexistuje jednodušší dort, který by se dal připravit. Je připravený k podávání za méně než hodinu, smícháte ho pomocí jedné lžíce, jedné mísy a několika jednoduchých ingrediencí. Výsledkem je sen každého milovníka čokolády, ideální na Valentýna, zvláštní příležitost nebo jen na víkendové pečení.
Jak si upéct čokoládový dort bez mouky
V misce vhodné do mikrovlnné trouby rozpusťte čokoládu a máslo a každých 20 vteřin míchejte, dokud se nerozpustí a nevznikne hladká hmota. Přendejte do mísy a vmíchejte cukr, vanilku a vejce. Vmíchejte kakaový prášek a sůl.
Pečení: Těsto rozetřete do připravené dortové formy a pečte asi 35 až 40 minut, nebo dokud se po zapíchnutí párátka do středu neobjeví vlhké drobky (ale ne řídké těsto). Nechte koláč 10 minut vychladnout. Než koláč vyklopíte na servírovací mísu, přejeďte nožem po vnějším okraji formy a nechte jej zcela vychladnout.
Podávání: Na povrchu koláče posypeme lehkou vrstvou moučkového cukru.Nejlepší čokoládový dort bez mouky podávejte s malým kopečkem šlehačky a čerstvými malinami nebo nakrájenými jahodami.
Čokoládový dort bez mouky
Počet porcí: 12
Příprava 5 minut
Pečení 35 minut
Chlazení 10 minut
Celkem 50 minut
- 230 gramů kvalitní polosladké čokolády*, nasekané na kousky
- 8 lžic nesoleného másla
- 1 šálek krystalového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ¼ lžičky soli
- 4 velká vejce
- ½ šálku neslazeného kakaového prášku*
K podávání:
- Šlehačka
- Čerstvé maliny nebo jahody
Předehřejte troubu na 190 °C. Kulatou dortovou formu o průměru 20 centimetrů vyložte pergamenem a lehce postříkejte sprejem na vaření.
Rozpusťte čokoládu: V misce vhodné do mikrovlnné trouby rozpusťte čokoládu a máslo a každých 20 sekund míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nebude hladká. Přendejte do mísy.
Vmíchejte cukr, vanilku a vejce. Vmíchejte kakaový prášek a sůl.
Pečení: Těsto rozetřete do připravené dortové formy a pečte asi 35 až 40 minut, nebo dokud se po zapíchnutí párátka do středu neobjeví vlhké drobky (ale ne řídké těsto). Nechte koláč 10 minut vychladnout. Než koláč vyklopíte na servírovací mísu, přejeďte nožem po vnějším okraji formy a nechte jej zcela vychladnout.
Před podáváním posypte vrch dortu lehkou vrstvou moučkového cukru. Řezy podávejte s malým kopečkem šlehačky a čerstvými malinami nebo nakrájenými jahodami.
Poznámky:
Čokoláda: Pokud používáte čokoládové lupínky, použijte čokoládu Guittard nebo Ghirardelli.
Kakaový prášek: Použijte kvalitní přírodní nebo holandský kakaový prášek. Holandsky zpracované kakao má tmavší barvu a vlhčí strukturu. Dávám přednost holandskému kakaovému prášku Callebaut.
Nutriční hodnoty:
Kalorie: 271 kcal, sacharidy: 29g, Nasycené tuky: 10g, Polynenasycené tuky: 1g, Mononenasycené tuky: 5g, Transmastné kyseliny: 0,3g, Cholesterol: 76mg, Sodík: 73mg, Draslík: Vláknina: 3g, Cukr: 24g, Vitamin A: 322IU, Vápník: 27mg, Železo: 2mg
–ete–