Milan Kajínek

25. 10. 2021

PRAHA Zástupci tchajwanských společností se dnes sešli se svými českými protějšky v hotelu Alcron. Po jednání promluvili k médiím předseda Senátu Miloš Vystrčil a Ming-Hsin Kung, předseda Národní rozvojové rady Tchaj-wanu, který zároveň vede obchodní delegaci Tchaj-wanu v České republice.

Delegace je složená ze tří tchajwanských ministrů, jejich náměstků a zhruba padesáti předních podnikatelů. Jde o největší obchodní návštěvu v ČR v historii obou zemí.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil uvedl, že pro něj je návštěva tchajwanské delegace především podporou demokracií ve světě a vytváření „vzájemně výhodné spolupráce“.

Vystrčil ocenil dar, který ostrovní stát věnoval České republice v podobě jednoho milionu roušek, desítek ventilátorů a výrobní linky v době koronavirové krize. Uvedl také, že návštěva tchajwanské delegace má vést k reálnému zvýšení spolupráce a obchodní výměny mezi oběma zeměmi.

„Tato jednání jsou strategicky, takticky i politicky velmi důležitá.“ Miloš Vystrčil

Tchajwanské společnosti přijíždějí do ČR hledat příležitosti pro spolupráci v oblasti ICT, zelených technologií, internetu věcí (loT), kybernetické bezpečnosti, zdravotnictví, chytrých měst (smart cities), turismu, bankovnictví či elektrických vozidel.

Senátor Pavel Fischer, předseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, uvedl, že Evropská unie nyní vede rozhodovací proces o možném uzavření investiční dohody s Tchaj-wanem.

Jednání s představiteli Tchaj-wanu podle Fischera napomůže k „ochraně demokracie a právního státu v oblasti rozvinutých technologií“.

Tchajwanská delegace je složena z šedesáti šesti zástupců státní správy a prominentních tchajwanských společností a výzkumných institutů, jako je Výzkumný institut pro průmyslové technologie (ITRI), Národní vesmírná organizace nebo Rozvojová agentura Asia Silicon Valley. Mezi firmy, které se v ČR chtějí prezentovat, je SEMI / Asociace výrobců čipů.

Fotogalerie

„Děkuji za velmi vřelé přijetí naší delegace,“ uvedl Ming-Hsin Kung, předseda Národní rozvojové rady Tchaj-wanu, který zároveň vede tchajwanskou obchodní delegaci.

Ming-Hsin Kung potvrdil, že v rámci návštěvy probíhá více než 150 bilaterálních setkání, během nichž jsou předávány kontakty a uskutečňují se obchodní jednání.

Podle předsedy Národní rozvojové rady Tchaj-wanu se otevírají další oblasti navýšení obchodní výměny v sektoru internetové bezpečnosti, vesmírného průmyslu, zelené energie, strojírenství a dalších oblastech. V této věci bylo mezi oběma zeměmi podepsáno několik memorand.

„Tchaj-wan patří mezi nejkonkurenceschopnější a nejinovativnější ekonomiky světa. Po loňské návštěvě předsedy Senátu Miloše Vystrčila máme na Tchaj-wanu velkou podporu. A otevírá se nám tak jedinečná příležitost k navázání spolupráce v oborech, ve kterých Tchaj-wan hraje celosvětově prim,“ říká Pavel Diviš, předseda Česko-tchajwanské obchodní komory.

„Česká republika představuje díky své strategické poloze v centru Evropy a vzdělaným lidem rovnocenného partnera, který nejen precizně zvládá výrobu, ale také přichází s vlastními nápady a přístupy, které obstojí i v ostré mezinárodní konkurenci,“ dodává Diviš.

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.