Milan Kajínek

19. 7. 2021

Vztahy mezi ČR a Čínou

PRAHA – Minulý týden při hlasování žádalo Poslaneckou sněmovnu 69 poslanců České republiky, aby se zabývala případy dlouhodobého pronásledování politických oponentů, náboženských a etnických menšin a nelegálních odběrů orgánů v Čínské lidové republice.

Návrh přednesl 13. července 2021 poslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL). Obsahuje několik bodů, které vycházejí z rezoluce, kterou vůči čínskému režimu vydal Senát České republiky 20. března 2019.

Poslanci převážně z pěti opozičních politických stran chtějí téma otevřít také v poslanecké sněmovně.

Český Senát vyjádřil podporu duchovnímu hnutí Falun Gong, křesťanům, Ujgurům a Tibeťanům a znepokojení nad jejich pronásledováním čínským režimem. V rezoluci dále apeloval na českou vládu, aby čínský režim vyzvala k zastavení pronásledování těchto lidí, propuštění vězňů svědomí a k dodržování a ratifikování mezinárodního paktu o lidských právech.

„Jsem přesvědčen, že teď jsme na řadě my, poslanci zde na plénu, abychom projednali tento bod a schválili příslušné usnesení,“ řekl Kaňkovský na plénu sněmovny 7. července 2021, kdy probíhalo první hlasování o tomto bodu.

O něco dříve, 8. června 2021, uspořádal Petiční výbor Poslanecké sněmovny veřejné slyšení k petici požadující „ukončení genocidy“ lidí, kteří se v Číně věnují meditační praxi Falun Gong. Podle petentů podepsalo petici od roku 2000 do současnosti více než 140 tisíc občanů České republiky.

Na slyšení vystoupilo několik expertů na Čínu a zástupců nevládních organizací. Zprostředkovaně podávaly svá svědectví také oběti násilných represí komunistické strany v Číně.

Po skončení slyšení schválil petiční výbor rezoluci, kterou odsoudil násilné represe čínského režimu a vyzval Poslaneckou sněmovnu, aby „vyjádřila nesouhlas s pronásledováním Falun Gongu anebo vyjádřila morální podporu lidem, kteří jsou v Číně pronásledováni, mučeni a zabíjeni pro své orgány jen proto, že se věnují meditační praxi Falun Gong“.

Poslanec Jan Čižinský

Starosta Prahy 7 Jan Čižinský. (Foto archiv: Jan Čižinský)

Poslanec Jan Čižinský a současný starosta Prahy 7 (Praha 7 sobě) uvedl v e-mailovém rozhovoru s Epoch Times z 18. června 2021, že podporuje „jak usnesení sněmovny odsuzující pronásledování lidí praktikujících Falun Gong a další náboženské či etnické skupiny, tak aplikaci Magnitského zákona na ty, kteří se na tomto pronásledování podílejí“.

Čižinský se v roce 2017 také zapojil do vyšetřování původu lidských těl na výstavě Body the exhibition, která probíhala v jeho městské části. Poté co bylo během vyšetřování zjištěno, že se jedná o těla s neznámou identitou a pořadatelé výstavy nemohou doložit ani jejich identitu, ani souhlas zesnulých či jejich rodin s posmrtným zacházením s jejich těly, dal starosta pokyn pohřební službě k zabavení mrtvých těl a jejich převezení do připravené hrobky na Praze 7.

Pohřební služba požádala o asistenci policii, která se obrátila na soud, protože k podobné situaci dříve nedošlo a nebyla si jista, jaký právní rámec mají využít pro zabavení mrtvých lidských těl vystavovaných na pražském Výstavišti. Pořadatelé mezitím přemístili výstavu na sousední Slovensko.

V České republice byl následně vydán zákon, který zakazuje vystavovat či jinak zacházet s mrtvým lidským tělem, pokud vystavovatel nedoloží dobrovolný informovaný souhlas zesnulého s posmrtným zacházením s jeho tělem.

Poslankyně Olga Richterová

Poslankyně Richterová: Postaví se česká vláda proti obchodování s lidskými orgány v Číně? (Pirati.cz)

Do snah o postihování transplantační turistiky do Číny se v minulosti zasazovala poslankyně Olga Richterová (Piráti). Její iniciativa vycházela ze zákonů navržených v Kanadě nebo Itálii, které reagují na množící se důkazy o případech zneužívání vězňů svědomí v Číně k orgánovým transplantacím.

„Jinými slovy. V Čínské lidové republice jsou, řekněme, koncentráky,“ uvedla Richterová. „A potom ještě dochází k násilnému odebírání orgánů vězňům svědomí.“

V době, kdy zákon navrhovala, byly již známy výsledky šetření mezinárodního tribunálu v Londýně, který 17. června 2019 vydal konečný rozsudek, v němž tribunál uvedl. „Členové tribunálu jsou si jisti – jednohlasně a bez jakýchkoli pochybností – že v Číně je po dlouhé časové období praktikován nucený odběr orgánů od vězňů svědomí zahrnující velmi mnoho obětí.“

Izrael se stal v roce 2006 první zemí, která zakázala transplantační turistiku do Číny a nákup a prodej orgánů. Po Izraeli následovaly také další státy.

Zákonné úpravy reagující na případy zneužívání transplantační chirurgie v Číně přijaly například Španělsko (2013), Tchaj-wan (2015), Itálie (2016), Norsko (2017) a další země. V poslední době o přijetí podobné legislativy jednají také KanadaAustrálieBelgieVelká Británie.

Vyjádření dalších poslanců a českých osobností naleznete zde


Související:

Europoslanec Zdechovský žádá vyšetřování čínské transplantologie a zabíjení vězňů svědomí pro orgány

Senátor Pavel Fischer: „Čínský totalitní režim drží v koncentračních táborech skutečně statisíce politických vězňů“

Senátor Marek Hilšer: „Jsme sice malý stát, ale to neznamená, že bychom měli k těmto věcem mlčet.“

Senátor Václav Hampl: Dnes už nemáme pochyby – příznivci hnutí Falun Gong jsou v Číně zneužíváni k transplantacím

Nevládní organizace v ČR: Nevládní organizace a osobnosti vyzývají parlament, aby odsoudil postupy čínského režimu

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.