Léčivé rostliny
24. červenec 2017
Možný vliv na rakovinu Předběžné výzkumy ukázaly, že silymarin a další fytochemické látky v ostropestřci dokáží zabránit některým typům rakoviny, například rakoviny kůže, jazyka, močového měchýře, prostaty, tračníku a tenkého střeva. Národní...

Léčivé rostliny: Mydlice lékařská

Až se někdy budete procházet navlhlou loukou, rumištěm nebo po břehu či mezi, možná vás pohladí po ruce poměrně vysoká rostlina s bledě růžovými kvítky, záhadně se tvářící.  Když ji utrhnete a rozemnete mezi prsty, pochopíte, že to není jen...
Stejně jako jiná semena, která pomáhají se zažíváním, i semínka petržele jsou bohatá na esenciální oleje. Přestože samotná semena jsou bezpečná, destilovaný esenciální olej může být při interním požití vysoce toxický.PoužitíExistuje mnoho...
Od té doby používají bylinkáři na celém světě diviznu také k napravení kostí a s velkým úspěchem. Wood popisuje případ jednoho chiropraktika, který byl tou myšlenkou tak nadšen, že si přál zlomit si žebro, aby to mohl vyzkoušet sám na...
Abyste pochopili, jak hloh funguje, podívejme se na tzv. ACE (enzym přeměňující angiotensin). Tento enzym zužuje krevní cévy, a tím zvyšuje krevní tlak. Výtažek z hlohu funguje podobně jako léky zpomalující ACE. Reguluje činnost ACE a uvolňuje krevní cévy,...
V jídle: za horkého léta je máta všude kolem, tak proč ji nepoužívat každý den? Přidejte čerstvé lístky do tzatziki nebo do salátu vlastního výběru. Pro ochlazující pochoutku smíchejte lístky máty s nakrájeným melounem a šťávou z limetky.
Zahrádkáři tuto rostlinu nesčetněkrát prokleli, protože zbavit se jí jako plevele vyžaduje nevídanou vytrvalost. Bršlice  kozí noha, nazývaná také kerhák nebo kerhátek, vytváří rozsáhlou síť oddenků s vysokou regenerační schopností, a když ji...
Pro většinu Evropanů je vůně bazalky neodbytně spjata s italskou kuchyní. Tato bylina má však daleko širší využití než jen jako přísada do jídla. Někteří tvrdí, že jméno bazalka pochází z řeckého slova „bazilisk“, česky bazilišek.

Rozmarýn – dobrý na paměť a oběh

Rozmarýn je jednou z nejdůležitějších rostlin v bylinkářství starověkého Řecka a v dnešní době se osvědčuje zejména v kuchyni. Jméno pochází od Římanů, kteří mu říkali rosmarinus, což latinsky znamená „mořská rosa“. Rozmarýn má řadu...
Zapněte konvici, je čas na trochu relaxu s meduňkovým čajem.   Meduňka je podobná mátě peprné a na první pohled byste si ji mohli s ní i splést. Přesto je meduňka výrazně odlišná od své sestry máty. Meduňka má totiž citrusovou nasládlou vůni,...