Není sice po Velikonocích, ale v létě jsou vajíčka levnější, a pokud seženete domácí, která jsou čím dál vzácnější, tak si určitě dobře pochutnáte.
Vajíčková pomazánka nemusí být vždy jen s majonézou, v tomto receptě majonézu nenajdete.
U nás v Česku je zvykem hodně jíst chléb, takže nejjednodušší bude namazat vajíčkovou pomazánku na chleba a šup s ním do sáčku, bude sloužit jako výživná svačina při cestě do přírody, třeba když půjdete do lesa sbírat borůvky, maliny nebo houby. V lese vám určitě přijde vhod!
Pokud je venku velké horko, zabalte si chleba s pomazánkou do alobalu, pomůže vám udržet teplotu. Pomazánku je dobré připravit den dopředu.
Vajíčková pomazánka bez majonézy
Ingredience
- 3-4 vejce uvařená natvrdo (10 minut)
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 3 ks taveného sýru (Smetanito, Apetito…)
- 1 menší cibule nakrájená nadrobno, popř. pažitka
- trochu másla nebo margarínu
- sůl
Postup
-
Uvařená vajíčka oloupeme, a nastrouháme na hrubém struhadle.
-
Osolíme, přidáme cibuli (můžeme nahradit pažitkou), lžičku plnotučné hořčice, tavené sýry, máslo (margarín) a důkladně zamícháme. Pokud nemáte robot, stačí zamíchat ručně vidličkou.
-
Mažeme na krajíce chleba, zdobíme rajčaty a jinou zeleninou.