Není sice po Velikonocích, ale v létě jsou vajíčka levnější, a pokud seženete domácí, která jsou čím dál vzácnější, tak si určitě dobře pochutnáte.

Vajíčková pomazánka nemusí být vždy jen s majonézou, v tomto receptě majonézu nenajdete.

U nás v Česku je zvykem hodně jíst chléb, takže nejjednodušší bude namazat vajíčkovou pomazánku na chleba a šup s ním do sáčku, bude sloužit jako výživná svačina při cestě do přírody, třeba když půjdete do lesa sbírat borůvky, maliny nebo houby. V lese vám určitě přijde vhod!

Pokud je venku velké horko, zabalte si chleba s pomazánkou do alobalu, pomůže vám udržet teplotu. Pomazánku je dobré připravit den dopředu.

Tisknout

Vajíčková pomazánka bez majonézy

Kuchyně česká
Čas přípravy 15 minut
Celkový čas 15 minut

Ingredience

  • 3-4 vejce uvařená natvrdo (10 minut)
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 3 ks taveného sýru (Smetanito, Apetito…)
  • 1 menší cibule nakrájená nadrobno, popř. pažitka
  • trochu másla nebo margarínu
  • sůl

Postup

  1. Uvařená vajíčka oloupeme, a nastrouháme na hrubém struhadle.

  2. Osolíme, přidáme cibuli (můžeme nahradit pažitkou), lžičku plnotučné hořčice, tavené sýry, máslo (margarín) a důkladně zamícháme. Pokud nemáte robot, stačí zamíchat ručně vidličkou.

  3. Mažeme na krajíce chleba, zdobíme rajčaty a jinou zeleninou.