Robert Jay Watson

20. 11. 2019

Když herec Patrick Swayze v září 2009 zemřel na rakovinu slinivky břišní, patřila jeho poslední slova manželce Lise Niemi. Řekl jí to samé, co ona jemu: „Miluji tě.“ Po deseti letech má Lisa Niemi Swayzeová svého zesnulého manžela stále ve svých snech a mluví s ním každý den. ,,Mám pocit, že s ním teď mám jiný vztah, prostě není fyzicky přítomný,” vysvětlila v rozhovoru pro ET.

Nyní u příležitosti 10. výročí odchodu Patricka Swayzeho vydává Paramount Network dokument nazvaný Já jsem Patrick Swayze, kde na jeho osobnost a život vzpomíná jeho žena Lisa spolu s herci a herečkami, kteří s ním pracovali.

Patrick Swayze
HOLLYWOOD, CA – NOVEMBER 5: Actor Patrick Swayze and his wife Lisa Niemi pose at the Portrait Studio during the AFI Fest 2005 presented by Audi at the Arclight Theatre on November 5, 2005 in Hollywood, California. (Photo by Mark Mainz/Getty Images for AFI)

V dokumentu vystupují například Rob Lowe, Demi Mooreová, Sam Elliott nebo Jennifer Grayová.

Hvězdy se shodují s Lisou Niemi Swayzeovou, která o herci říká: „Když jsem se na něj podívala, bylo na něm něco…to, co jsem viděla, bylo čisté zlato.“ Když mluvila o svém prvním setkání se svým budoucím manželem, řekla: „Bylo to skoro jako celá scéna naplněná světlem.” Vzali se krátce nato a zůstali spolu 34 let, až do jeho smrti.

Lisa Niemi vzpomíná na první setkání se svým budoucím mužem

Pro mnoho lidí, kteří ho dobře znali, byly Swayzeho úspěchy ohromující. Jak v dokumentu vysvětluje Rob Lowe, který hrál se Swayzem ve snímcích „The Outsiders“ z roku 1983 a Youngblood z roku 1986, nemohl uvěřit, co všechno Swayze dokázal zvládnout. ,,Byl jsi gymnasta, kovboj světové úrovně, vrhač lasem a baleťák? Ano tím vším byl,“ vzpomíná Lowe.

Swayze
Swayze a jeho žena Lisa Niemi v Dubaji v roce 1998 (©Getty Images / RABIH MOGHRABI)

Spoluherec C. Thomas Howell, který se objevil se Swayzem v několika filmech z 80. let, zdůraznil, že Swayze nikdy nic nedělal polovičatě: „Chtěl natočit taneční film a udělal nejlepší taneční film,“ říká o tanečním megahitu Hříšný tanec z roku 1987. „Chtěl napsat vlastní píseň. A napsal hit, “ říká o písni (Ona) je jako vítr složené pro film Hříšný tanec, kterou Swayze nazpíval v duetu se Stacey Widelitzovou.

Píseň She is like the wind z filmu Hříšný tanec

Zatímco Swayze dosahoval významných úspěchů, stále se zlepšoval. To byla vlastnost, kterou mu předala jeho matka, která vedla taneční společnost v Houstonu a byla neúnavnou perfekcionistkou.

Pro Patrickovu rodinu byla jeho rakovina noční můrou. „Je to jako projít tou nejhorší věcí na světě,” řekla Lisa v rozhovoru pro ET. ,,Přežil 22 měsíců, což bylo zázračné, když uvážíte diagnózu, kterou mu lékaři stanovili.”

Patrick Swayze
Patrick Swayze v roce 1999 (©Getty Images / James Peterson)

Trápení spojené s rakovinou manželský pár ještě více sblížilo. „Trávíte každý den bojováním o život té osoby,” dodala Lisa. „Vím, že on o ten svůj bojoval každý den.”

Pro Lisu se během tohoto procesu Patrick „ukázal jako skutečný hrdina v tom, jak přistoupil ke své nemoci“. Když byl nemocný a měl bolesti, přes všechny ty intenzivní chemoterapie, jak prohlásila Lisa, „to množství lásky a laskavosti, a ta moudrost, které v něm byli, překonali cokoliv, co jsem kdy předtím viděla“.

patrick swayze
Fanouškové položili květiny, svíčky a vzkazy na chodník hvězd ke jménu Patricka Swayzeho, Hollywood roku 1997. (©Getty Images / Kevork Djansezian)

Pokud jde o život poté, co Patrick Swayze odešel, Lisa říká, že jeho odchod nezměnilo její lásku k němu. „Když se dostáváte přes ztrátu někoho, koho milujete, skutečně se k němu přiblížíte jiným způsobem,” řekla. „Neztratila jsem jeho, ale svůj strach.”

Patrick Swayze
Patrick Swayze a Lisa Niemi, když byli mladí. (Screenshot / YouTube / Paramount Network)

I když se znovu provdala a snažila se žít dál, stále je přesvědčena, že Swayze byl velkou láskou jejího života. „Když někoho hluboce milujete, je to něco, co se nikdy nezmění,” řekla. ,,Ctíte jeho duši tak dlouho, dokud žijete.”

Z originálního článku deníku The Epoch Times New York přeložila M.S.

Připravovaný dokument o Patriku Swayzem – ukázka

Související témata

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“