Cathy He

24. 1. 2020

Přední odborník na nakažlivé choroby varuje, že nový virus z Číny by mohl být desetkrát horší než epidemie SARS, která v letech 2002 a 2003 zabila téměř 800 osob.

Kuan I (Guan Yi), ředitel Státní laboratoře pro nové infekční choroby působící při Hongkongské univerzitě, uvedl 23. ledna v rozhovoru pro čínský časopis Caixin: „Konzervativní odhad je takový, že epidemie může mít přinejmenším desetkrát větší rozsah než SARS.“

Byl to právě Kuan I, kdo před téměř dvaceti lety úspěšně identifikoval koronavirus, který vyvolal epidemii SARSu v Číně. Nyní kritizuje úřady ze středočínského města Wu-chan, odkud se virus rozšířil, za to, že na epidemii nezareagovali adekvátně.

Číňan nosící ochrannou masku pospává na pekingském nádraží. Miliony lidí vyrazilo tento týden na cestu do svých domovů, aby s rodinami oslavili největší svátky v roce – čínský nový rok. 23. ledna 2020. (Kevin Frayer / Getty Images)
Číňan nosící ochrannou masku pospává na pekingském nádraží. Miliony lidí vyrazilo tento týden na cestu do svých domovů, aby s rodinami oslavili největší svátky v roce – čínský nový rok. 23. ledna 2020. (Kevin Frayer / Getty Images)

Kuan byl se svým týmem ve Wu-chanu tento týden v úterý, aby tam pátral po zvířeti, které virus rozneslo. Nedostatek bezpečnostních opatření ze strany města a úřadů ho šokoval.

Lidé žijící kolem trhu se živými zvířaty, odkud se měl virus rozšířit, podle něj nedodržují žádná zdravotní opatření, ani nenosí masky na tvář. Na letišti ve městě se nedezinfikují podlahy, což je znamením, že vedení města nepovažuje celou událost za kritickou.

„Pomyslel jsem si, že bychom měli být ve ,válečném stavu’, ale jak to, že nikdo nebije na poplach? Chudáci občané, v klidu se připravovali na přivítání Nového roku, a o epidemii nic nevěděli,“ prohlásil Kuan pro časopis Caixin.

Novým koronavirem bylo dosud nakaženo 647 osob, a většina z nich pochází z Číny, nicméně objevily se i případy za hranicemi země, konkrétně v USA, Japonsku, Jižní Koreji, na Tchaj-wanu nebo v Thajsku.

Kuan zároveň zkritizoval wuchanské úřady za to, že trh, kde se virus objevil jako první, dezinfikovaly, čímž podle něj prakticky zničily klíčové důkazy, jež by vědcům pomohly najít zdroj nákazy.

„Já se považuji za ostříleného veterána, ale co se týká tohoto zápalu plic z Wu-chanu, mám pocit naprosté bezmoci,“ uvedl Kuan, který si na vlastní kůži zažil boj s ptačí chřipkou, SARSem a dalšími epidemiemi.

Expert zároveň dodal, že ta nejlepší doba na potlačení viru již pominula a že zákaz cestování, který vyhlásily úřady ve čtvrtek, už na tom moc nezmění, protože většina lidí odjela z města na svátky (čínského Nového roku) již předtím.

„Mohli být v kontaktu s pacienty v okolí a když opouštěli Wu-chan, byli ještě v inkubační fázi. Pravděpodobně jsou z nich přesouvající se nositelé viru,“ varoval Kuan.

Podle něj by měla epidemie kulminovat o víkendu, protože virus má inkubační dobu kolem osmi dnů.

Přeloženo z anglického originálu.

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.