Leoš Strnad

1. 2. 2020

Názor

Místní vláda provincie Chu-pej pořádala 26. ledna tiskovou konferenci ohledně nového koronaviru, které se účastnil guvernér provincie Wang Siao-tung, místní generální tajemník komunistické strany Pie Pi-siung a starosta hlavního města provincie Wu-chanu Čou Sien-wang.

Guvernér řekl, že ohledně ochranných roušek má jeho provincie „jistou výhodu“. Ve městě Sien-tchao dokážou podle guvernéra údajně vyrobit 10,8 miliard ochranných roušek za rok. O chvíli později někdo z přítomných poslal guvernérovi cosi napsaného na kusu papírku. Wang se následně opravil a řekl, že se přeřekl a město ve skutečnosti umí vyrobit pouze 1,8 miliard roušek. Poté se guvernér vrátil k připraveným skriptům a opět se opravil s tím, že konečné číslo o roční produkci roušek je pouze 1,08 milionů kusů.

Guvernér provincie Chu-pej Wang Siao-tung během tiskové konference právě obdržel papír s opraveným údajem o počtu vyráběných roušek.

Všichni přítomní členové vládnoucí komunistické strany přitom působili poněkud zvláštně. Například starosta měl nasazenou roušku obráceně a tajemník strany ji měl nasazenou tak, že mu nezakrývala nos.

Jiný den v exkluzivním interview pro čínskou státní televizi CCTV provedl starosta Wu-chanu Čou Sien-wang, vědomě či nevědomě, skandální doznání, že odhalit veřejnosti informace o existenci nového viru mohl až po schválení centrální vlády. V zemi řízené totalitní vládou to není nic překvapujícího, a právě proto je otevřené přiznání starosty o zamlčování epidemie v tomto ohledu vskutku výjimečným projevem pravdomluvnosti.

Zkušenosti ze SARS

Při vzpomínce na epidemii SARS, kterou se čínské úřady také snažily utajit, nám to odhaluje pravdu o tom, jak obludný systém vlastně komunistická státostrana vybudovala. Jde o systém založený na strachu, ve kterém se nižší funkcionáři neodvažují konat, pokud nemají jistotu, že to nebude proti vůli nejvyšších pater. A to ani tváří v tvář hrozící pandemii. Režim má totiž jiné priority než ochranu zdraví a života obyvatel. Zejména je nutné udržovat maximální kontrolu a vedoucí úlohu strany.

Tento přístup se přitom až příliš podobá snahám vlády utajovat informace o epidemii SARS v roce 2003. Dceřiné médium Epoch Times, Televize NTD v té době informovala o šířící se epidemii o celé 3 týdny dříve než čínská státní média. Tehdy se epidemie SARS rozšířila až do Hongkongu a odtud pak do dalších 37 zemí světa, kde se jí nakazilo 8 422 lidí, z nichž 916 zemřelo.

V případě nového viru čínské úřady dlouho tajily fakt, že se vir dokáže přesunout z člověka na člověka. Ústřední vláda také asi po dobu deseti dní nedovolila městským nemocnicím ve Wu-chanu virus diagnostikovat. A to i přesto, že k tomu měly vše potřebné. Testy se tak musely posílat do laboratoří v Pekingu. To vše stálo potřebný čas a přispělo k novým nakažením.

Komunistický režim přitom dělá, co může, aby se před světem vykresloval jako řešitel celé situace. Je to však ten stejný stranicko-byrokratický aparát, který problémy pomohl způsobit. Je vysoce pravděpodobné, že tento fakt postupně dojde i samotným Číňanům.

Totální kontrolu nad svými obyvateli režim vnímá jako manifestaci síly. Jak se však ukazuje na příkladu (ne)řešení koronaviru ve Wu-chanu, je posedlost kontrolou všeho dvousečná zbraň, která se časem může obrátit proti samotnému režimu.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).