Ondřej Horecký

16. 3. 2020

Bylo jen otázkou času, kdy se epidemie nového koronaviru z Číny dostane i do Afriky. Po Asii a Evropě přichází nákaza i tam. Zasaženo je momentálně přinejmenším 25 států a počet nakažených stoupá.

Jednotlivé africké země se snaží připravit a zavádět opatření, která by šíření viru zabránila, ale s již tak nedostatečným množstvím personálu v nemocnicích a s omezeným vybavením se epidemie na kontinentě může rychle vymknout z rukou.

Afrika má s Čínskou lidovou republikou čilé obchodní a politické styky a na kontinentě pracuje kolem jednoho milionu Číňanů. Kromě toho sem jezdí řada turistů i podnikatelů z Evropy, kde se COVID-19 nyní šíří nejvíce a mnoho bohatších Afričanů se z epicenter choroby vrací zpět do rodných krajin.

Cestovní a další omezení v podobě uzavírání škol nebo zákazu masových shromáždění zatím zavedla jen hrstka afrických států, jako JAR, Keňa, Senegal nebo Mauretánie.

Maroko uzavřelo hranice a zastavilo většinu letů. Keňa rovněž uzavírá hranice a vstup do země bude povolen jen místním občanům a lidem s přechodným pobytem, kteří ale i tak musí projít 14denní domácí karanténou.

Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa vyhlásil včera prostřednictvím televize stav národní katastrofy, který vládě umožní zavést některá razantnější opatření. Osoby ze zemí s velkým počtem nakažených, jako z Číny, Íránu, Itálie a další, mají teď zákaz vstupu do země.

V JAR mají momentálně 61 případů nákazy koronavirem, přičemž se očekává prudký nárůst. „Musíme zaujmout naléhavá a drastická opatření, abychom ztlumili dopad na zdraví Jihoafričanů a naši ekonomiku,“ uvedl Ramaphosa.

Jihoafrická republika, která patří mezi nejvyspělejší země v Africe, zavírá od středy 18. března všechny školy na dobu 30 dnů, pozastaví provoz na více než polovině hraničních přechodů a zvýší zdravotní kontroly na mezinárodních letištích.

Většina afrických aerolinek sice přerušila lety do Číny, ovšem největší letecký operátor v Africe, Etiopské aerolinie, nadále provozuje kolem 30 letů do Číny týdně.

Navíc měření tělesné teploty na mezinárodních letištích není příliš účinné, protože nezachytí lidi, kteří procházejí inkubační fází COVID-19. Ta trvá až 14 dnů.

Časovaná bomba

Někteří vědci se domnívají, že COVID-19 obíhá i v dalších zemích Afriky, pouze onemocnění ještě nedetekovali. „Obávám se, že tu máme časovanou bombu,“ podotýká Bruce Bassett, vědec z University of Cape Town v JAR, který studuje pohyb COVID-19 od ledna 2020.

Kombinace slabého zdravotního systému, populace oslabené HIV, tuberkulózou a dalšími infekčními chorobami, špatných hygienických podmínek a přelidněnosti v chudinských čtvrtích (slumech) představuje pro Afriku velkou hrozbu.

„Opravdu netušíme, jak se bude COVID-19 chovat v Africe,“ přiznává podle serveru sciencemag.org prezidentka Jihoafrické rady pro lékařský výzkum.

Přesto má Afrika jednu výhodu – mladé obyvatelstvo. Průměrný věk se zde pohybuje pod dvacet let a jsou to právě děti a mladiství, kdo zažívají nejslabší příznaky. Pouze tři procenta obyvatel v subsaharské Africe je starších 65 let.

Někteří vědci rovněž doufají, že vysoké teploty na kontinentě mohou šíření viru omezit, i když tato teorie nebyla dosud ověřena, podotýká server sciencemag.org.

Obavy v Zambii

Zambie je jednou ze zemí, která s Čínou spolupracuje velmi intenzivně, a proto ji WHO (Světová zdravotnická organizace) identifikovala jako stát s vysokou prioritou pomoci proti šíření koronaviru.

V Zambii žije podle odhadů 80 tisíc Číňanů. Čínské společnosti provozují na severu země doly na těžbu kovů a vlastní několik desítek farem. Podmínky v dolech na měď vlastněných Číňany vyvolaly v minulosti několik násilných roztržek mezi čínskými vlastníky a místními dělníky.

Jeden z podniků má sídlo ve Wu-chanu, kde epidemie koronaviru propukla. Z Číny do Zambie přitom za poslední týdny přiletěly stovky pracovníků. Jak informuje agentura AP, v nemocnici Čínsko-zambijského přátelství v Kitwe, centru těžebního průmyslu v Zambii, léčili v poslední době několik Číňanů s kašlem a horečkou, aniž by je následně dali do karantény.

Dva zaměstnanci nemocnice pod podmínkou anonymity uvedli, že čínská lékařka, která uvedené případy léčila, je nyní na nemocenské. Zambijské zdravotnické úřady tento týden oznámily, že monitorují několik podezřelých případů koronaviru, ale oficiálně zatím nebyla nákaza nahlášena.

Jak uvádí AP, v Zambii není jediné zařízení, které by dokázalo přítomnost viru testovat. Laboratořím chybí látka potřebná k identifikaci COVID-19. Tou doposud disponují pouze v šesti zemích Afriky, nicméně WHO plánuje látku distribuovat v nejbližších dnech i do dalších států.

Místní lékaři se mezitím mohou spoléhat pouze na sledování příznaků. Mezi místními lidmi se začíná šířit panika v obavě z možné epidemie. „Každý je vystrašený,“ říká podle AP lékárník z Kitwe, Edward Goma, který za posledních pár dnů prodal přes 800 roušek.

„Každý případ osoby s koronavirem by pro nás byl katastrofou,“ říká Joseph Chewe, předseda hornických odborů z Kitwe. S tisíci zaměstnanci by se choroba rychle rozšířila a naprosto ochromila fungování podniku.

Společnost 15. metalurgická stavební skupina se sídlem ve Wu-chanu mezitím vydala nařízení, že všechny její pobočky v Zambii a Kongu musí zakoupit roušky, denně dezinfikovat ubytovny a pracoviště a zaměstnancům třikrát denně měřit teplotu.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“