Redakce Epoch Times

20. 2. 2020

WHO odmítá možnost biologické zbraně

Světová zdravotnická organizace (WHO) se připojila ke Spojeným státům, když vyloučila možnost, že by koronavirus COVID-19 pocházel z laboratoře a šlo by o biologickou zbraň vyvinutou Čínou.

„Máme za to, že tento nový virus představuje mutaci koronavirů, které pochází od zvířete,“ uvedl Richard Brennan z WHO.

2 cestující z výletní lodě zemřeli v Japonsku

Dva pasažéři z výletní lodi Diamond Princess zemřeli ve čtvrtek na koronavirus, oznámilo místní médium NHK. Šlo o důchodce ve věku přes 80 let.

Na lodi s téměř čtyřmi tisíci osob bylo nakaženo 620 cestujících. Plavidlo kotvící u Tokia je v karanténě od 3. února. Ti, u nichž se našel virus, byli hospitalizováni v japonských nemocnicích a zbytek cestujících a posádky je postupně evakuován do svých domovských krajin.

Rychlé šíření nemoci v Japonsku (víc než polovina všech případů mimo Čínu) je kritizováno ze strany místních občanů. Tokio má navíc za pár měsíců hostit letní olympijské hry.

První oběť v Jižní Koreji

Jižní Korea oznámila ve čtvrtek svou první oběť koronaviru. Šlo o muže ve věku 63 let, u něhož se virus našel až po smrti, k níž došlo den před tím. Přesná příčina a okolnosti smrti se zjišťují.

Muž se léčil v nemocnici Cheongdo Daenam. V Koreji přibylo dalších 22 nových případů nákazy koronavirem, z toho patnáct z nich má spojitost s nemocnicí, kde zemřel uvedený muž. Pacienti i personál jsou testováni, zda nejsou nakaženi také.

Počet nakažených virem COVID-19 v Jižní Koreji činí momentálně 104. 

Írán hlásí 2 oběti koronaviru

Íránské úřady ve středu potvrdily dva případy nového koronaviru v zemi. Oba dva pacienti později zemřeli.

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že nakažení, oba íránští občané, se nacházeli ve městě Qom, asi 140 kilometrů od hlavního města Teheránu.

První případ viru COVID-19 se objevil na Středním Východě koncem ledna ve Spojených arabských emirátech. Šlo o čínského občana z Wu-chanu, města, z něhož se začala epidemie šířit. Řada států v regionu přerušila všechna letecká spojení s Čínou.

Rusko zakáže Číňanům vstup do země

Rusko zakáže čínským občanům vstup do země z obav z rozšíření koronaviru. Zákaz se nicméně nebude týkat všech Číňanů, jak ve čtvrtek upřesnilo ruské ministerstvo zahraničních věcí, ale jen běžných lidí – turistů, studentů a dělníků.

Do Ruska budou naopak stále moci vycestoval osoby s obchodními, humanitárními nebo transitními vízy. Opatření je platné od půlnoci 20. února moskevského času.

Rusko má prozatím hlášeno tři případy viru COVID-19, z čehož dva jsou čínští občané. Třetí jedinec je Rus, který se nakazil na výletní lodi Diamond Princess, která je nyní v karanténě v Japonsku.

Přes tisíc nakažených mimo Čínu

WHO oznámila ve čtvrtek 20. února, že počet nakažených novým koronavirem mimo Čínu překročil jeden tisíc osob. Více než polovina z nich se nakazila na výletní lodi Diamond Princess.

Generální ředitel organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus sdělil reportérům na tiskové konferenci v Ženevě, že počet nakažených mimo Čínu je 1 076 osob, přičemž sedm z nich zemřelo.

Infikovaní pacienti se nacházejí celkem v 26 státech.

Další ředitel nemocnice nakažen, v kritickém stavu

Čínská média oznámila 19. února, že ředitel 8. wuchanské nemocnice, Wang Pching, se léčí na koronavirus a je v kritickém stavu. Lékař se údajně nakazil při léčení pacientů v nemocnici.

Jde již o druhého vedoucího zdravotnického pracovníka, který se koronavirem nakazil. Sedmnáctého února zemřel na COVID-19 ředitel Wučchangské nemocnice, jednapadesátiletý Liou Č‘-ming.

Zdravotničtí pracovníci ve Wu-chanu těžce zasaženém epidemií čelí obrovskému tlaku a v přeplněných nemocnicích se potýkají s nedostatkem zásob, postelí i pracovních sil.

Čínští cenzoři mají plné ruce práce

Oddělení propagandy spadající pod ústředí Komunistické strany Číny se snaží potlačit veškeré „citlivé“ informace o koronaviru na internetu. Oddělení propagandy provincie Chu-pej, která je epidemií zasažena nejvíce, povolalo 1 600 cenzorů, aby internet od nežádoucích zpráv čistili.

Vyplývá to z interních dokumentů, které se podařilo Epoch Times získat. Dokumenty jsou datované 15. února. K tomu, jak se Číňané obrací k internetu, aby vyjádřili svou rozladěnost z toho, jak se režim k epidemii staví nebo jen chtějí zdokumentovat, co se kolem nich děje, se vláda snaží volný tok informací zastavit.

Oficiální počty nakažených a mrtvých sice rostou den ode dne, ale odborníci a komentátoři se domnívají, že skutečná čísla jsou daleko vyšší, ať už kvůli tomu, že řada případů infekce nebyla nahlášena nebo kvůli nedostatku testovacích pomůcek a nemocničních lůžek. V důsledku toho nebyla řada lidí koronavirem diagnostikována.

Lidé, kteří na internetu zveřejní informace, které se režimu nelíbí, jsou obviněni z šíření „falešných zpráv“ i přesto, že jsou pravdivé, a mohou být i zatčeni a uvězněni.

Příkladem, jak cenzoři pracují, může být případ zesnulé zdravotní sestry Liou Fan z Wučchangské nemocnice ve Wu-chanu.

Paní Liou zemřela 14. února ve věku 59 let. Někdo pod přezdívkou Tchien-tchien uveřejnil 15. února ráno na sociální síti WeChat tento komentář: „Liou léčila 26. ledna pacienty s koronavirem. Neměla na sobě ochranný oděv… Výsledkem bylo, že se nakazila celá její rodina a rodiče jí zemřeli na virus.“

Pár hodin poté se s komentářem přihlásila internetová policie, která tvrdila, že informace o paní Liou jsou fámy, které si „úskočně vymyslely cizí síly“. Podle policie odešla paní Liou do důchodu před několika lety.

Hodinu na to potvrdila Wučchangská nemocnice, že paní Liou pro ně opravdu pracovala jako zdravotní sestřička a že se nakazila při léčbě pacientů.

Liberální čínský týdeník Caixin uvedl 16. února, že otec paní Liou se nakazil koronavirem v lednu a zemřel. Později na virus zemřela i její matka.

Navíc, 14. února na virus zemřel i 55-letý bratr paní Liou, jen pár hodin před tím, než zemřela ona sama. Nakažena byla také její švagrová, která je v kritickém stavu.


Přeloženo z článků newyorské edice The Epoch Times

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).