Venus Upadhayaya

9. 5. 2020

„Máme rádi naši Listinu práv a svobod,“ říkají lidé v USA. „Virus neodvolává ústavu,“ stojí na jednom z transparentů.

Lidé v krajích a městech v USA vzdorují příkazům zůstat doma kvůli karanténě nařízené ve spojitosti s epidemií wuchanského koronaviru. Znovu otevírají podniky. Místní šerifové a odborníci říkají, že jejich rozhodnutí jsou vedena projevy občanské svobody a znovuotevření podniků by mělo být řízeno podle konkrétní situace v oblasti.

V posledních několika týdnech se objevily případy ve třech krajích v Kalifornii, jednom kraji ve státě Washington a dvou krajích v Arizoně, kde se místní lidé vzepřeli příkazům guvernérů. Znovu zde otevřeli segmenty svých ekonomik, a to ještě před plánovanými daty, určenými guvernérem k opětovnému otevření. Zároveň s tím se objevují reakce policejních orgánů, které odmítají zatýkat občany za porušení těchto příkazů.

Objevují se také další zprávy o malých podnicích po celé zemi, které se rozhodly znovu otevřít dříve, než se k tomu rozhodnou vlády jejich států.

Cully Stimson, vedoucí právní pracovník Institutu pro ústavní vládu působícího v rámci nadace The Heritage Foundation, telefonicky sdělil The Epoch Times, že tyto případy vzdoru se týkají otázek individuální suverenity a svobody občanů.

„Jsme takoví lidé svobodného ducha. Máme rádi svoji svobodu. Líbí se nám naše volnost. Líbí se nám naše Listina práv. A to nemá s politikou nic do činění, ať už jste liberální nebo konzervativní,​​“ řekl Cully Stimson deníku The Epoch Times.

Aktivisté drží transparent s nápisem „Virus neodvolává ústavu,“ na protest proti zablokování výroby a veřejného života ve státě Kalifornie kvůli pandemii wuchanského koronaviru, v San Diegu v Kalifornii, 1. května 2020. Mezi požadavky protestujících patří otevření malých podniků, kostelů a také vyjadřují podporu prezidentu Donaldu Trumpovi. (Sean M. Haffey / Getty Images)

Takže když se šerif Markin Lamb v okrese Pinal rozhodl nevynucovat provádění vládního nařízení „zůstat doma“, měl při tom stejné myšlenky.

„Jako šerif mám prvotní úkol, a tím je především ochrana ústavy,“ řekl šerif Lamb v telefonickém rozhovoru s The Epoch Times.

„Cítil jsem se, jako by to byl čas, kdy jsme museli povstat a chránit svobody lidí a jejich schopnost vyjít ven a pokojně se shromáždit a žít svůj život. Protože Deklarace nezávislosti říká – život, svoboda, snaha o dosažení štěstí,“ řekl šerif Lamb a dodal, že nežádá lidi, aby se neřídili příkazem guvernéra, ale nepředvolává a nezatýká ty, kteří příkaz nenásledují.

„Stále povzbuzuji lidi, aby se řídili těmito pokyny. Takže pokud někdo zavolá, půjdu ten telefonát vyřídit. A budeme pouze nadále lidi poučovat (o vydaných příkazech), nepovažuji za vhodné dělat zločince z nevinných lidí nebo předvolávat majitele podniků, kteří jsou už tak pod extrémním tlakem a stresem,“ dodal šerif, který se dívá především na to, jak nařízení „čelí jeho ústavnosti“.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil M. K.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."